Emekli ve Memurdan Zam Tepkisi 

Türkiye'de memur ve emekli maaşlarını belirleyecek olan enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve ENAG tarafından açıklanan verilerin arasında yine bir uçurum bulunurken memur ve emekli sendikaları rakamlara tepkili.

Emekli ve Memurdan Zam Tepkisi 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fatma Türkel-Zöhre Atıcı/TÜİK, haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık yüzde 1,64 olurken yıllık yüzde 71,60'a geriledi. Haziran ayında enflasyon bir önceki aya göre %1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre %24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,07 olarak gerçekleşti.

TÜİK İLE ENAG ARASINDA MAKAS AÇILDI

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayı enflasyon araştırmalarının sonucunu açıkladı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Haziran ayında yüzde 4,27 arttı. Enflasyonun son 12 aylık artışı ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti. Enflasyon oranı, 2024 yılı ilk 6 aylık dönemde yüzde 41,16 oldu. ENAG ve TÜİK’in açıkladığı verilerle iki istatistik arasındaki makas da iyice açılmış oldu.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NETLEŞTİ

Milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla maaş zamları da belli oldu. Yılın ilk 6 ayında elde edilen enflasyon rakamlarına göre İşçi ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73, memur emeklileri yüzde 19,31 zam alacak. Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran enflasyonunu 1,64, 6 aylık enflasyonu 24,73, yıllık enflasyonu ise 71,60 olarak duyurdu. Bu veriler ışığında SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 zamma hak kazandı. Memur ve memur emeklilerin toplam zam oranı da yüzde 19,31 oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 39 BİN LİRAYA ÇIKTI

16 milyon emekliyi ve 4 milyon memuru yakından ilgilendiren maaş zamları enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netleşti. En düşük memur emekli maaşı 14 bin 740 TL'den, 17 bin 586 TL'ye çıktı. En düşük memur maaşı ise 32 bin 860 TL'den, 39.205 TL'ye yükseldi.

SENDİKALAR TEPKİLİ

Açıklanan bu verilere ilk tepki ise memur ve emekli sendikalarından geldi. Memur-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Bağımsız Emekliler Sendikası Başkanları Hakimiyet’e yaptıkları açıklamayla verilerin Türkiye gerçekleriyle uyuşmadığını belirterek duruma tepki gösterdiler.

Emekli ve Memurdan Zam Tepkisi 

MAAŞ/ÜCRET ARTIŞLARI BELLİ OLDU

Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi yaptığı açıklamada,“ Haziran ayı enflasyon rakamının %1,64 olarak açıklanmasıyla birlikte kamu görevlileri/emeklilerinin Temmuz ayında alacağı maaş/ücret artışları belli oldu. Haziran ayı verilerine göre Ocak-Haziran 6 aylık enflasyon %24,73 ve yıllık enflasyon %71,60 olarak gerçekleşti. Bu veriler çerçevesinde, enflasyon farkı %8,46 ve kamu görevlilerinin alacağı zam oranı %19,31 oldu.7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Kamu İşveren Heyeti’nin direttiği, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun noter görevi üstlenerek tescillediği maaş/ücret artışları; yüksek enflasyona yenildi ve 6 aylık dönemin son 3 ayı (Nisan -Mayıs-Haziran) kamu görevlileri cebinden, birikiminden ve kazancından harcayarak ayakta kalmak için mücadele etti.”dedi.  

EMEKLİLER YILINA YAKIŞACAK DÜZENLEMELER YAPILMALI 

Memur-Sen olarak; beklenen ve tahmin edilen enflasyon ile piyasa gerçekliği bulunan ve kamu görevlileri tarafından kabul edilen maaş/ücret artışı dışında hiçbir hükme imza atmadıklarını ifade eden Bahşi,“Mevcut artışlarla birlikte; en düşük kamu görevlisi maaşı 30.560 TL’den 36.460 TL’ye, En düşük kamu görevlisi emekli aylığı 14.740 TL’den 17.585 TL’ye yükselmiş oldu. Kamu görevlisi emeklilerine yapılmayan (1 yıl) seyyanen artış “Görev Aylığı-Emekli Aylığı” arasındaki uçurumu büyütüyor, gelir kayıpları artarak devam ediyor. Emekliler Yılına yakışacak ve taçlandıracak düzenlemeler uygulamaya geçirilmeli; emek verenlerin, ömrünün büyük bir kısmını alın teri akıtarak geçirenlerin taleplerine kulak verilmelidir. Memur-Sen olarak; 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına kamu görevlilerinin, emeklilerinin, kadın çalışanların ve engellilerin beklentilerini karşılayacak, kamu personel sistemindeki çarpıklığı düzeltecek, çalışma hayatında barışı tesis edecek adil ve makul tekliflerle gittik. Biz Memur-Sen olarak; beklenen ve tahmin edilen enflasyon ile piyasa gerçekliği bulunan ve kamu görevlilerimiz tarafından kabul edilen maaş/ücret artışı dışında hiçbir hükme imza atmadık, atmayız.” dedi. 

“YÖNTEM ADİL OLMALI, SONUÇLARI EMEKÇİYİ KORUMALI” 

Bu noktada atılacak adımlar, yapılacak düzenlemeler ve belirlenecek yöntemler adil olmalı, sonuç; alın teri ve akıl terinin değerini artırmalı, emekçiyi korumalı, gelir dağılımında adaleti sağlamalıdır diyen Bahşi, “Emek tarafının ücretlerine yönelik uygulanan tedbirler; emek tarafının maaş/ücret artışlarını baskılarken, piyasa fiyatlarındaki artışlar ise halen sürüyor.1 Temmuz itibariyle elektriğe gelen %38 zam, doğalgaz desteğinin ve %25 kira sınırı süresinin uzatılmaması, zorunlu harcamalara gelen artışlar, dolaylı vergilerin yükü ve diğer ekonomik gerçekler; sabit gelirlilerin maaş/ücret artışından daha fazla gider sağladığı gerçeği ıskalanmamalıdır. Maaşlar/ücretler ile piyasadaki fiyat artışlarının kaybedenini sürekli olarak sabit gelirlilerimiz olduğu gerçeğinin bilinmesine rağmen, maaşlara 6 ayda bir, ürünlere ise hemen hemen her ay artış yapılmaktadır.” dedi. 

Emekli ve Memurdan Zam Tepkisi 

TÜRK-EĞİTİM-SEN BAŞKANI TAŞKIN: “ZAM ORANLARINI ASLA KABUL ETMİYORUZ” 

Türk Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fatih Murat Taşkın ise yaptığı açıklamada,“ Yapılan hesaplamalara göre bu ay itibarı ile memur ve emekli maaşlarına %9,31 oranında enflasyon farkı ödenecek. Ödenecek olan enflasyon farkı bir artış olmaktan ziyade dönem içinde meydana gelen erimenin dönem sonunda karşılanması nedeniyle kamu çalışanlarının zararlarını dahi karşılamaktan uzak kalan bir araç olmuştur. Çalışanlara ek zam ve refah payı verilmeden bu sürecin atlatılamayacağının da yetkililerce kabul edilmesi ve bir an önce çalışandan taraf uygulamalara dönülmesi gerekmektedir.  TÜİK verilerine göre ortaya çıkan rakamlara istinaden yapılacak zam oranlarını asla kabul etmiyor hem çalışan hem de emekliler adına rakamların yükseltilmesini bekliyoruz.” dedi.       

“FARKLI RAKAMLARIN AÇIKLANMASI GÜVEN SORUNUNU DOĞURMAKTA”

Maalesef yıllardan beri enflasyon rakamları arasında farklı araştırma şirketlerinin farklı rakamlar açıklaması kamuoyu açısından sıkıntılara yol açmaktadır diyen Taşkın,“ Farklı rakamların açıklanması güven sorununu doğurmakta. Zaten geçim sıkıntısı yaşayan memur ve emeklilerimizi buhranlara sürüklemektedir. Bu konuda işini ciddi yapan, açıklamalarıyla güven veren bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır. Emeklilerin en büyük beklentisi çalışma hayatından sonra başlayan dinlenme sürecinde sıkıntısız günler geçirmektir. Çarşı, pazarda fiyatlar sürekli yükselirken alım gücünü koruyacak, emekliye nefes aldıracak uygulamalara ihtiyaç vardır. Enflasyonun hızının kesilmesi, hayat pahalılığının belinin kırılması uzun bir süre alacak gibi görünmektedir.  Emeklilerimizin daha fazla bekletilmeden ihtiyaçlarının karşılanmasını temenni ederiz.” dedi.

Emekli ve Memurdan Zam Tepkisi 

İHSAN KÜÇÜK: “TÜİK, AKLIMIZLA ALAY EDİYOR”

Bağımsız Emekliler Sendikası Elazığ Şube Başkanı İhsan Küçük ise yaptığı değerlendirmede, “TÜİK, beklenen açıklamayı yaptı. Beklenen derken TÜİK kendinden beklenen açıklamayı yaptı. Zira yıllık enflasyonu ENAG: 113.08, İTO: 82.17 olarak açıklarken TÜİK 71.60 olarak açıklayarak gerçekçi bir tablo ortaya koyamadı. Yine aylık enflasyonu;  ENAG: 4,27, İTO: 3,42 açıklarken TUİK: 1,64 olarak açıklayarak resmen aklımızla ve piyasa fiyatlarıyla alay etti. TÜİK’in bu açıklamaları enflasyon rakamlarına güvensizliği ortaya koymakla kalmıyor vatandaşın devlete güven duygusunu zedeliyor. TÜİK’in enflasyonu tespit aşamasında sepete hangi ürünleri koyduğu ve hangi mağaza ya da pazardan fiyat alarak enflasyon rakamına ulaştığı açıklanmadığı için belli ki bu rakamlar talimatla belirleniyor ve açıklanıyor.” dedi.

HÜKÜMETTEN BEKLENTİMİZ

 Asgari ücret ülke gerçekleri göz önüne alınarak uluslararası standartlara göre yeniden belirlenmeli diyen Başkan Küçük, “Halen 10 bin lira olarak ödenmekte olan en düşük emekli maaşı başta olmak üzere tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıkları kök maaş olarak ;  Temmuz  ayından geçerli olmak üzere en az asgari ücret kadar olmasını talep ediyoruz, ayrıca  12 bin lira seyyanen ek zam yapılmasını talep ediyoruz.Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara, yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. Bankalar Kanununda yer alan 58. Madde acilen değiştirilerek, “TBMM’de Ek Torba yasa teklifi ile “Özel sandık emeklileri de ikramiye ödemelerinden yararlanır” şeklinde kanuna ilave edilsin. İntibak Yasası acilen çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranları yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.7438 sayılı EYT kanununa rağmen hâlâ emekli olamayan EYT’li emekçilerin yaşadığı mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması için, eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin. Bağkur kapsamı altında, tescil, prim eşitleme ve ihya mağduriyetleri giderilsin.” dedi.