Emekli olmak için 2024 mü yoksa 2025 mi avantajlı?

Emeklilik prim gün sayısındaki eşitsizliği gidermek için çalışmalarda son aşamaya gelindi. Normal şartlarda 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyenler aynı aylığı alabiliyorken yeni uygulamayla daha çok prim günü olanların daha yüksek aylık almaları sağlanacak. Elazığ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cemal Şimşek ise, 2000 yılından önce emekli olan biriyle 2000 yılından sonra emekli olan kişinin daha az emekli aylığı aldığını ifade ederek, emeklilik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Emekli olmak için 2024 mü yoksa 2025 mi avantajlı?

Emeklilik sistemindeki sorunların çözümüne yönelik çalışmalar devam ediyor. Gelecek yıl emekli olacaklar, bu yıl emekli olanlara kıyasla daha düşük aylık alacakları için başvurularda yoğunluk yaşanıyor. Bu durumu hafifletmek amacıyla düzenlemeler hazırlanıyor. Emeklilerle ilgili yeni çalışmalara iki madde eklenmesi planlanıyor.

SOSYAL DESTEK İLE EŞİT ZAM ORANI SAĞLANACAK

İlk düzenleme, kök maaşı en düşük emekli aylığı altında kalanlar için yapılacak. Bu durumda olan emeklilerin maaşlarının sosyal destekle artırılması hedefleniyor, böylece diğer emeklilerle aynı zam oranından faydalanmaları sağlanacak. Temmuz ayında en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkarılmıştı; eğer düzenleme yapılmazsa, kök aylığı bu tutarın altında kalan birçok emekli zam alamayacak.

PRİM GÜN SAYISINDAKİ EŞİTSİZLİKLERİN GİDERİLMESİ

İkinci düzenleme ise prim gün sayısındaki eşitsizliği gidermeyi amaçlıyor. Normal şartlarda 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyenler aynı aylığı alabiliyor. Yeni uygulamayla daha çok prim günü olanların daha yüksek aylık almaları sağlanacak.

Emekli olmak için 2024 mü yoksa 2025 mi avantajlı?

MAĞDUR SAYISI OLDUKÇA YÜKSEK

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Elazığ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cemal Şimşek, “Normalde fazla prim ödeyenle az ödeyen insanın maaşının aynı olması doğru bir şey değil. Ancak bundan önceki düzenlemelerde bir yanlışlık olduğu için bazı emekliler çok düşük aylık aldı. Emekli maaş kat sayılarında bir değişiklik olmuştu. Mesela 2000 yılından önce emekli olan biriyle 2000 yılından sonra emekli olan kişi daha az emekli aylığı aldı. Mağdur oldu insanlar. Şimdi ise bu yanlış düzeltilmeye çalışılıyor” dedi.

EMEKLİ MAAŞ KAT SAYILARI DÜŞTÜ

Şimşek, “Henüz net bir çalışma yok. Sadece bir taslak olarak duruyor. Henüz kanunlaşmadı. Şuana kadar emekli aylığı kat sayılarında düşüklük olduğu için çok insan mağdur oldu. Bu sorunun ortadan kaldırılması lazım. Bir tarafı düzeltirken diğer tarafa haksızlık yapılmaması gerekiyor. Orta bir yol bulunması gerekiyor. Herkes hak ettiğini almalı. Emeklilik sisteminde sorunlar var. Bu sorunların mutlaka giderilmesi gerekiyor. Emekli maaş kat sayısı yüzde 70-80’di. Ama yüzde 60’a düştü. Maaşlar da doğal olarak düştü. Bu mağduriyet giderilmeli.” dedi.

Emekli olmak için 2024 mü yoksa 2025 mi avantajlı?

CEVABI EN ÇOK MERAK EDİLEN SORU:

“2024’TE Mİ YOKSA 2025’TE Mİ EMEKLİ OLMALIYIM”

Son günlerde cevabı en çok merak edilen sorular Şu:2024’te mi emekli olmayalım yoksa 2025’te mi?

Ne zaman emekli olursam daha avantajlı olur? 2025’de emekli olursam maaşım düşer mi?

Sosyal Güvenlik Uzmanlarının yapmış olduğu çalışma neticesinde ortaya çıkan tablo ise şu: Emekli aylığı bağlanırken 2024 yılı Ocak ve Temmuz zammı uygulanmaktadır. 2024 yılına ait ocak ve temmuz ayı zam oranlarının toplamı, 2024 Aralık sonu Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi göz önüne alındığında toplam emekli maaş zammı 2024 maaş güncelleme kat sayısının çok üzerindedir. Bu nedenle 2024 yılında emekliliğe müracaat eden çalışan, 2025 yılında emekli olanlara göre tahmini %30-35 arası daha fazla aylık almaya hak kazanabilecektir. Ancak bu durum sadece kamu işçileri ve özel sektör çalışanları için geçerli. 657’ye tabii devlet memurları bu durumdan etkilenmemekte.”