Elazığlılara Destek Ödemesi Yapıldı mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yeni haberler geliyor. Gübre ve de mazot için yeni bir indirim geliyor. İşte detaylar...

Elazığlılara Destek Ödemesi Yapıldı mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mazot ve gübre desteği için yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye tarım sektörü içinde, Tarım ve Orman Bakanlığını yönetmekte olan Bakanımız İbrahim Yunaklı, mazot ve gübre fiyatlandırmaları hakkında önemli olan bilgiler verdi. İşte o açıklama...

Gübre kullanımında büyük bir artış yaşanıyor

Tarım ve Orman Bakanımız Yunaklıya göre gübre kullanım durumu 2022 yılına bakıldığında yüzde 19 oranında artış oluşturdu. Tam olarak 7 milyon ton gübre kullanılıyor. Yaşanan bu artış özellikle gözlük döneminde ekim döneminin yaşandığı Eylül 2023 yılından Mart ayı içerisine kadar yüzde 13 oranında artış olacağını gösterdi. Bu şekilde 3.5 milyon ton gübreye ulaştı. Yunaklı gübre kullanımında artış yaşanması bitkisel olan üretimlerde kalite ve verim artışını yüzde 30 ila 50 oranında arttırdı.

Diğer gübre çeşitlerinde artış oranları

2023 sezonunda Can, Üre ve Dağhan gübre kullanım durumunda artış meydana geld.

Can yüzde 67 oranında

Üre yüzde 23 oranında

Sapık ise yüzde 22 oranında artış gösterdi.

Ayrıca şeker pancarı, pamuk ve Mısır üretiminde kullanılan taban gübre sevkiyatları da yüzde 69 oranında artış göstererek 241 ton miktarına yükseldi.

Mazot ve gübreye destek

Tarım sektöründe en önemli girdi mazot ve gübredir. Bu girdiler sağlanan büttöe yüzde 31.6 oranında artış yaşanmaaıyla 21.1 milyar Türk Lirası’na yükseldi. 2023 yılı açısından ödenecek olan 11.2 milyar Türk Lirası olan mazot ve gübre desteğinin Ekim 2023 içinde aynı olacağını belirledi.

Gübre fiyatları

Gübre fiyatlarında son 3 ay zaman içerisinde bir artış yaşanmamış olması ile beraber Mart ayı içerisinde ortalama olarak yüzde 3 oranında bir gerileme yaşandığı belirlendi. Bakan Yunaklı, gübre sevkiyatında ya da erişimde herhangi bir problem yaşanmamış olduğunu belirtti.

Mazot ve Gübre destek sorgulama

Çiftçi olan vatandaşlar çiftçi kayıt sistemi içerisine kayıt oldukları durumda e devlet üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve şifrelerini kullanarak Çiftçi destek ödemelerini sorgulayabilirler. Sorgulama için e devlet ekranı yardımı ile çiftçi kayıt sistemine giriş yapabilirler.

Bakan Yunaklının yapmış olduğu açıklama, tarım sektörü içinde bulunan çiftçiler açısından önemli bulunan gelişme destekleri içermektedir. Yapılan desteklerin sorgulanması çiftçiler açısından da muhasebe yapmaları açosından katkı oluşturacaktır.