Elazığlılar Sahte İğnelere Dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü, sahte iğneler hakkında önemli uyarılar yaparak, bu ilaçların gerçeğinin doktor bilgisinde kilo kaybına yol açtığı belirtildi. Uzman isimler ülkemizde sahte iğne çeşitlerini dikkat çekerek, kritik açıklamalarda bulundu.

Elazığlılar Sahte İğnelere Dikkat!

Zayıflatan iğneler ve diyabet hastalarında kan şekerini dengeleyen iğneler ve ilaçlar, obezite hastalarında da doktor denetiminde kullanmış olduğu kilo kaybına yol açabiliyor. Hastalarda yaşam standartlarına göre 3-4 ayda 20-25 kilo zayıflayabiliyor. Yakılan kiloların yeniden vücuda alınmaması için iğneye başvurulan süreçte listelere uyulan beslenme koşulları ve egzersiz hareketlerinin sürdürülmesi gerekli görülüyor. Ancak yan etkiler ortaya çıkmaması için bu ilaçların doktor denetiminde kullanılması daha uygun olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de sahte zayıflama iğnesine yönelik dikkat çeken açıklamalara yer verdi.

SAHTE VERSİYONLAR PİYASAYA SÜRÜLDÜ

DSÖ, son dönemde zayıflamak için kullanılan Ozempic adlı iğneye ilginin artması nedeniyle sahte versiyonlarının piyasaya çıkarıldığını söyleyen, İngiltere, ABD ve Brezilya’da bazı sahte ilaçlara el konulduğu vurgulandı. Geçtiğimiz yıl İngiltere’de toplanan sahte ilaçların, Avusturya ve Almanya’da ünlü tedarikçilerden geldiği ve gerçek ilaçlar gibi ambalajlandığı paylaşılmıştı. Ozempic’in daha fazla dozdaki şekli Wegovy ise obez veya fazla kilolu olan ve buna ek kronik hastalıkları olan kişilere yönelik sunulmuş ve üzerinde geliştirmeler yapılmıştı. 

‘FAZLASI ÖLÜME YOL AÇABİLİR’

Türk Eczacılar Birliği Eski Başkanı Erdoğan Çolak: “Zayıflama iğneleri olarak lanse edilen diyabet iğneleri, kaçak yollardan ülkemize geliyor. Kaçak ya da sahte ilaçlara güvenmiyoruz. Bunlar kolaylıkla ülkeye sokuluyor ancak ilaç mı o da muamma. Dünya Sağlık Örgütü gelişmiş ülkelerde yüzde 10 civarında kaçak ve sahte ilaç olduğunu ifade ediyor. Geri kalmış ülkelerde bu oran yüzde 50’lere çıkıyor. Bu tür ilaçlar reçetesiz verilmemeli. Hekim hastanın tahlillerini yapmalı ve doz ayarlamalı. Fazlası ölüme yol açabilir. Biz bir ilaç yasal yollarla ülkeye girmiyorsa onu sahte kabul ederiz” dedi.

'UYGUN GÖRÜLDÜKTEN SONRA KULLANILMALI'

Milliyet’in sorularınıa cevap veren Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, “Bu iğneler başlangıçta şeker hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere üretildi. Ancak daha sonra ABD’de resmi sağlık kurumu FDA tarafından da obezite için bu iğnelere onay verildi. Bu iğneler doktor tarafından muayene edilip, tetkikler yapılıp uygun görüldükten sonra kullanılmalı. Hasta uygunluğu yoksa veya dozu ayarlanmamışsa yan etkileri nedeniyle ciddi problemlerle karşılaşılabilir” şeklinde yorumladı.


‘BU İĞNELERİN ÇEŞİTLERİ MEVCUT’

Şeker hastalığı olanların ilacı ömür boyu kullanabileceğini de vurgulayan Oral, “Bu iğnelerin çeşitleri mevcut. Liraglutid dediğimiz ilaç her gün uygulanması gerekirken semaglutid ve tirzepatid haftalık uygulanmakta. Ülkemizde sadece liraglutid bulunmakta. Diğerlerinin gelmesi bekleniyor. Kaçak ve sahteye karşı dikkatli olunmalı” açıklamasını yaptı.