Elazığlılar Kışa Hazır mı?
Yaz mevsimini bitirdik, yavaştan kışa yaklaşıyoruz peki Elazığlı vatandaşlarımız kışa hazır mı?
Elazığlı kadınlarımızın temposu başladı dediğimizde Temmuz ayı içerisindeydik Ekim ayına girdiğimiz bu günlerde Elazığlı kadınların temposu hala devam etmekte. Ülke genelinde olduğu gibi şehrimizde de zor geçen kış ayları için hazırlık yapılıyor. Kurutmalık biber, domates ve biber salçası derken şimdide turşu kurma vakti geldi çattı. Turşunun tarihi en az insanlığın yemek yapmaya başlaması kadar eskidir. Hemen hemen her yemeğin yanına eşlik eden turşu herkesin vazgeçilmezi olmakta.
Peki Elazığlı ev hanımlarının özenle hazırladığı turşular nasıl yapılır? Pazarda turşuluk ürünlerin fiyatları ne durumda?
Karışık Turşu Tarifi
- 5 litre bidon için net ölçüler 6 yemek kaşığı sofralık tuz (ben billur iyotlu tuz kullanıyorum, kaya tuzu da olur)1 yemek kaşığı şeker 1 su bardağı elma sirkesi 1 tatlı kaşığı limon tuzu bütün malzemeler tertemiz yıkanır biberler sap kısmından ayrılır ve dilediğiniz büyüklükte kesilir.
- Salatalıklar özenle yıkanır içinde en çok toz toprak barındıran salatalıktır.
- Suyu biraz durulduktan sonra mutlaka sirkeli suda bekletin ve tekrar tekrar yıkayın iki baş kısımlarından kesilmesi yeterli delmeye yada iğnelemeye gerek yok.
- Domates küçük ise kesmeye gerek yok ama büyükse dilimleyebilirsiniz havuçlar kabukları soyulur ve halka halka doğranır aynı şekilde kırmızı biberde halka doğranır sarımsak taneleri çok iri ise 2 bölüp kullanın.
- Bir bidona 1 bas sarımsak kullanmanızı tavsiye ederim, bidona malzemeleri karışık bir şekilde dolduralım.
- Aralarına sarımsak atmayı unutmayın bidonun başına temizlenmiş ama sapları kopartılmamış maydanoz konur.
- Bir kabın içerisine 6 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker, 1 su bardağı sirke, 1 tatlı kaşığı limon tuzu konulur biraz kaynattığımız su ilave edilip tuzun erimesi sağlanır karışımı bidonun içine dökülür.
- Kalan kısmı kaynamış soğumuş su ile doldurulur.
- Kapağı sağlam bir şekilde kapatılır ve bir kaç kez ters düz yaparaktan çalkalanır , tuzlu su her yerine dağılsın.
- Serin ve karanlık bir yerde saklayınız yaklaşık 20 günde olgunlaşacaktır. Eğer kısa sürede yemek isterseniz cam kavanoz da kaynar suyla yapabilirsiniz. Olgunlaştıktan sonra buz dolabına koymanıza gerek yok.
Not: Turşunun kesinlikle hava almaması gerekiyor. Eğer hava alırsa tuzu da yerinde olsa yumuşama yapacak hatta bozulacaktır. Ağzını iyi kapatmaya özen gösterin ve olgunlaşana kadar kesinlikle açmayın. Dilediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Ben renkli turşu yapıyorum. Ev ahalisinin sevdiklerinden harmanlıyorsunuz karnabahar, acur, lahana vs kullanabilirsiniz.
Pazarda Turşuluk Fiyatları:
- Lahana(kg): 15 TL
- Kornişon Salatalık(kg): 25 TL
- Karnabahar(kg): 20 TL
- Acur(kg): 10 TL
- Biber(kg): 20 TL
- Taze Fasulye(kg): 25 TL
- Turşuluk Biber(kg): 30 TL
- Sarımsak(kg): 60 TL
- Sirke: 10 TL