Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…

1 Ocak 2024 tarihi itibarı ile DASK Poliçelerinin teminat tutarları iki katına çıkacağını ve enflasyon koruması getirileceğini hatırlatan TOBB Sigortacılık Meclis Başkan Yardımcısı ve Elazığ Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Barut, Elazığlı vatandaşları konuyla ilgili bilgilendirecek bir açıklamada bulundu.

Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortalarında poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 ve sonrası olan poliçelerin teminatlarının her ay enflasyon oranında artacağını, bu sayede sigortalıların teminatlarının güncel kalmasının amaçlandığını bildirdi.

Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…

DÜNZELME RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Yeni yılla birlikte zorunlu deprem sigortasında önemli değişikliklere imza atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile metrekare bedeli altı bin liraya çıkartılırken, artık teminat artışlarından yararlanmak için zeyilname yaptırılmayacak. Böylece poliçe süresince metrekare bedelleri otomatik olarak enflasyon oranında artırılacak mülk sahipleri bunun için ek ödemede bulunmayacak. Zorunlu deprem sigortası tarife ve talimat tebliğinde yapılan değişikliğe göre DASK’ta, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme binalar için 3 bin 16 liradan, 6 bin liraya çıkartıldı. Böylece DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı da 640 bin liradan, 1 milyon 272 bin liraya çıktı. Buna göre yeni senede 100 metrekare bir konuta DASK’ın vereceği teminat tutarı 600 bin lira seviyesine ulaştı. Bugün için bu tutar 301 bin liraydı. Yeni düzenleme sonrası zorunlu deprem sigortasının primi de artacak. Bugün 100 metrekare için ödenen 708 liralık prim, 1 Ocak tarihinden itibaren 1.400 lira seviyelerine çıkacak. Bugüne kadar DASK’ta, teminat tutarları artırdığında, sigortalılara ‘teminat limitleri artırıldı, yeni teminatlardan yararlanmak için zeyilname yaptırın’ uyarı yapılıyordu. Sigortalılar da yeni teminatlardan yararlanabilmek için ek prim ödeyerek, zeyilname yaptırıyordu. Yeni düzenleme sonrasında artık zeyilname zorunluluğu da ortadan kaldırılmış oldu.

Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…

ENFLASYON KORUMASI DA GELDİ

Yeni uygulamada aynı zamanda DASK’a enflasyon koruması da getirildi. Buna göre 1 Ocak tarihinden itibaren DASK yapılan konutların metrekare bedelleri, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki ay açıklanan aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artacak. Böylece poliçenin yürürlükte olduğu süre içinde metrekare bedeli enflasyon oranında artmasına karşın sigortalılar ek prim ödemeyecek, zeyilname yaptırmayacak ama teminat artışlarından yararlanabilecek. 1 Ocak 2024 tarihinden önce yapılan DASK poliçeleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek. DASK poliçe sahipleri zeyilname yaptırmadan, ek prim ödemeden sene başında artacak olan teminatlardan otomatik olarak yararlanabilecek.

Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…

SORUN YAŞAMAMAK İÇİN GÜNCELLEME YAPMAK GEREKİYOR

TOBB Sigortacılık Meclis Başkan Yardımcısı ve Elazığ Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Harun Barut yeni bedel üzerinden faydalanabilmek için sigortalıların sigorta acentelerine gidip bedel güncellemesi yaptırmaları gerektiğini açıkladı.

"SİGORTALARIMIZI ELAZIĞ'DAKİ ACENTELERDEN YAPTIRALIM"

TOBB Sigortacılık Meclis Başkan Yardımcısı ve Elazığ Sigorta Acenteleri Dernek Başkanı Harun Barut konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“ZDS Tarifesi güncellendi. Yeni tarifenin getirdiği yenilikler ve uygulama pratiği 1 Ocak 2024 ve sonrası tarihli poliçelerde geçerli olacak.  Yapılan yeni düzenleme ile Betonarme yapılar için 3016 TL olan sigorta bedellerine esas birim metrekare bedeli 6 bin TL olmuştur. Diğer yapılan için 2080 TL olan sigorta bedeline esas birim metrekare bedeli 4 bin TL olmuştur, Bir mesken için 640 bin TL olan azami tazminat tutarı 1 Milyon 272 bin TL'ye yükseltilmiştir. 01.01.2024’den sonra düzenlenen yeni poliçelerin teminatları enflasyon koruması gelmiştir. Elazığlı hemşerilerimiz sigorta poliçelerini yaptırırken özelikle ilimizdeki sigorta acentesi meslektaşlarımızı tercih etsinler çünkü sigorta, sigorta acentesinden alınır."

Elazığlılar dikkat! Tarife güncellendi: Bunu yapmayanın kaybı büyük olacak…

DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Başkan Barut, değişikliklerin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek şunları söyledi: "Yukarıdaki değişikliklerin tamamı 1 Ocak 2024 ve sonrasında kesilen poliçeler için geçerli olacaktır. Mevcutta yaşayan poliçelerin teminatlarını artırmak ve enflasyon korumasından faydalanabilmek için ek pirim ödenerek zeyil yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda, sigortalılarımız sigorta  acentelerine uğrayarak zeyillerini yaptırmaları gerekmektedir.  Bu konuda vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına gerekli adımları atmalarını istiyoruz. Poliçelerinin teminatlarını artıracak ve zeyil yaptıracaklar mağdur olmaktan kurtulacaklardır."

ELAZIĞLILAR DİKKAT!

Başkan Barut  vatandaşlarımızın olumsuzluk yaşamaması adına uyarıda bulunarak: “İlimiz 1. derece deprem riski taşıyan bir konumdadır. Vatandaşlarımız konutlarının DASK ve konut sigortalarını asla ihmal etmesinler. Vatandaşlarımız DASK ve Konut Sigortalarını mutlaka sigorta acentelerinde yaptırsınlar. Ayrıca 2023 yılında yaptırdıkları mevcut DASK’larını ise yarından (01-01-2024) itibaren sigorta acentelerine uğrayıp yeni bedel ek zeyili düzenlesinler. Olası bir depremde mağduriyet yaşamasınlar.” şeklinde konuştu.