Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

Son günlerde yaşanan ilaç sıkıntılarını, beklenen zamları ve ekonominin ilaç sektörlerine yansımalarını Elazığ'daki eczacılara sorduk. Özellikle ithal ilaçların zor bulunduğunu belirten eczacılar yakında zamanda bir zam beklediklerini de açıkladılar.

Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

Türkiye’de son günlerde özellikle ithal ilaçlarda sorun yaşanıyor. Sektör temsilcileri Türkiye’deki fiyatların yetersiz olması nedeniyle firmaların ülkemize ilaç göndermediklerini belirterek özellikle OTC olarak bilinen tezgah üstü ilaçların fiyatları nedeniyle alınmadığını ve yakın bir zamanda ilaç fiyatlarına zam beklediklerini açıkladılar.

“ECZACILAR KENDİ İMKANLARIYLA BULUYORLAR”

Türkiye ve Elazığ genelinde özellikle ithal ilaçların zor bulunduğunu belirten Ataşehir Eczanesi Sahibi Yüksel Kaçar, “Biraz ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Elazığ’da aktif çalışan üç tane depomuz var. Biz üçü ile de çalışıyoruz. Biraz sıkıntı yaşıyoruz. Yani üç depoda eğer ilaç sıkıntısı varsa demek ki Türkiye genelinde böyle bir sıkıntı vardır ama yine mümkün mertebe hastalarımızı mağdur etmemek için her taraftan, diğer tüm depolardan araştırıp bir şekilde temin edebiliyoruz. Yani biraz da eczane kendi imkanlarıyla bunu maalesef ayarlamaya çalışıyor. Ama sıkıntı ilaç çeşit sıkıntısı var. Özellikle ithal ilaçlarda ciddi bir sıkıntımız var.” dedi.

Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

“ZAMLARDAN EN AZ ETKİLENEN İLAÇ SEKÖTÜRÜDÜR”

Kaçar, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Geçen ay yüzde 25’lik bir zam bekliyorduk olmadı. Şu an ilaç fiyatlarını maalesef devlet belirliyor. Bunu belirledikleri için biz kafamıza göre zam yapamıyoruz. Türkiye'de son yıllarda yaşanan en az etkilen ilaç sektörüdür. Hatırladığım kadarıyla pandemiden günümüze sadece 3 kez zam geldi. Yüzde 30, yüzde 50 ve yüzde 20. O da maalesef düşük. Yani asgari ücretler artarken diğer giderler kiralar olsun elektrik olsun yüzde 200-300 artarken ilaç maalesef sınırlı kaldı.”

“VATANDAŞ İLAÇ ALMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR”

Eczacı Yüksel Kaçar, “Özellikle bizim OTC (Tezgah üstü) dediğimiz ürünlerin fiyatı devlet tarafından belirlenmiyor. Daha çok firmalar ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak zam yapıyorlar. Bu tür durumlarda maalesef vatandaş eskiden gelip OTC gruplarını alırken şu an almakta zorluk çekiyor. Diğer ürünlerde de öyle. Reçete fiyatlarını duyunca ‘elimizde mevcuttur almasak da olur’ gibi muhabbetler oluşuyor maalesef. Pahalılıktan dolayı maalesef bizim de işlerimiz biraz kötü.” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

“BAZI İLAÇLAR PİYASADA YOK”

Eczacı Enes Bey ise ilaç bulma sorununu şu ifadelerle açıkladı: “Evet şu anda bayağı bir ilaç eksikliğimiz var hatta sabah bir hastamızda sorun yaşadık. bu konuda ilaçlar piyasada yok. Özellikle ithal ilaçlarda bayağı problem yaşıyoruz depolar göndermiyor. Firmalar fiyatları beğenmemelerinden dolayı ilaçları göndermiyor. Bayağı bir konuda şey yaşıyoruz yani sorun yaşıyoruz.”

 “ZAM BEKLENİYOR”

Eczacı Enes Bey, ilaç fiyatlarına bir zam beklendiğini vurgulayarak: “İlaç fiyatları en son aralık ayında zam geldi. Şu anda yine zam bekleniyor. Zaten ilaçların fiyatları yüksek yüksek olduğundan dolayı vatandaşlar yüzde konusunda elden hanım konusunda bayağı bir sorun yaşıyor. Yine zam bekleniyor. Yakın zamanlarda depoların bize verdiği bilgiye göre şu yakın zamanda bir zam bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

“İNSANLAR SAĞLIĞINDAN BİLE KISITLAMA YAPIYOR”

Vatandaşların fiyatlar nedeniyle ilaç alımında bile zorluk yaşadığını belirten Enes Bey, “İlaçlar pahalı olduğundan dolayı vatandaşlar önce gelip ilaç fiyatını ve yüzdesinin ne kadar tuttuğunu sorup cebindeki paraya göre alıp almama konusunda karar veriyor. Millet artık sağlığından bile kısıtlamaya gitmiş zorunda artık. Vitaminleri özel ilaçlara, özel ilaçlar falan söyleyemiyorum bile. Bayağı bir sorun yaşıyor yani bu konuda.” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Elazığlılar Dikkat! İlaç Fiyatlarına Zam Bekleniyor

“İLAÇ BULAMADIĞIMIZ İÇİN VATANDAŞLARLA SORUN YAŞIYORUZ”

Eczacı İbrahim Bey ise sektörde yaşanan sorunları şu ifadelerle aktardı: “Yüzde yüz bir sıkıntı var yani bu özellikle ithal ilaçlarda falan. Bu zamdan dolayı depoda ilaç bulamıyoruz. Ondan dolayı bu da vatandaşa yansıyor. Biz de zor durumda kalıyoruz. Vatandaş bizi bu noktada çok anlamıyor. Ayrıca bir de zam konusu var. Şubat ayında geldi. Ağustos ve Temmuz ayında da geleceği söylendi. Onu ertelediler. Eylül gibi gelmesi bekleniyor. emekli zaten 12 bin 500 lira maaş alıyor. Eczaneye geldiği zaman 200 liradan aşağı şey yok. Bu da hakikaten hem eczaneleri etkiliyor hem de vatandaşı etkiliyor.”