- Haberler
- Gündem
- Elazığlı ev hanımları bu tüyoyu kimseyle paylaşmıyor: Yaprak sarmasına lezzet katıyor
Elazığlı ev hanımları bu tüyoyu kimseyle paylaşmıyor: Yaprak sarmasına lezzet katıyor
Elazığ ev hanımları bu tüyoyu kimseyle paylaşmıyor. Harca ekledikleri ile resmen yaprak sarmasına lezzet katıyorlar. İşte bu tüyo sayesinde yaprak sarması ekstra lezzetli hale geliyor.
Yaprak sarması yapacak ev hanımlarının dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar var. Bu tüyolar sayesinde yaprak sarmalarınızın lezzeti ikiye katlanıyor. İşte o herkesin bilmediği tüyo…
Yaprak sarması yapacakların bilmesi gereken 4 önemli nokta:
Yaprakları tuzlu suda bekletmek: Yaprak sarması yapmadan önce, yaprakları bir süre tuzlu suda bekletmek yaprakların sarılmasını kolay hale getirecektir. Bu bir yandan da yaprakların daha lezzetli olmasına katkı sağlar.
Yaprak sarması harcına kuyruk yağı eklemek: Önceden hazırladığının yaprak sarması harcına 2 kaşık kuyruk yağı eklerseniz yaptığınız yemeğe ekstra bir lezzet katmış olursunuz.
Yaprakları olabildiğince ince ayırmak: Yapıma başlamadan önce yaprakları olabildiğine ince sarmak kolay sarılmasına katkı sağlar.
Yaprakları sıkıca sarmak: Yaprak sarmasını sıkıca sarmak, sarmaların dağılmasını engeller.
Belirttiğimiz püf noktalara önem göstererek yaprak sarmasının daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Edindiğiniz bu bilgileri lahana sarması yaparken de tecrübe edinebilirsiniz.
Lezzetli bir zeytinyağlı sarması yapmak içinde gereken malzemeler şu şekilde:
2- 3 adet kuru soğan, 1 su bardağı pirinç1 domates rendesi, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 100 çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı nane, 2 bardak Kaynamış su, 3-4 dal maydanoz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yenibahar.
Yaprak sarmasının sosu içinde şu malzemeler gerekli: 500 ml su, Yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı toz şeker.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi:
Eğer elinizde salamura yaprak varsa, bu yaprakları 3-4 saat sıcak suda beklettikten sonra iyice durulayın. Ancak eğer taze asma yaprağı kullanacaksanız, bu yaprakları kaynar suda biraz haşlayıp ardından süzün.
Öncelikle pirinçleri tuzlu ve limonlu suda yaklaşık 15-20 dakika ıslatalım. Ardından iyice yıkayıp süzün.
Yemeklik doğranmış soğanları, zeytinyağıyla tencereye alın. İçerisine kuş üzümü, fıstık ve şeker ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Şeker sayesinde soğanlar daha aromatik bir tat alır.
Kavurduğunuz karışıma pirinçleri ekleyip orta ateşte 4-5 dakika daha kavurmaya devam edin.
Ardından, karışıma baharatları (tarçın, yeni bahar, nane) ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun.
Rendelenmiş bir domatesi ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra su, tuz ve karabiber ekleyip pilavı kısık ateşte pişirin.
Hazırladığınız pilava ince doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın ve soğuması için kenara alın.
Hazırlanan iç harç soğuduğunda, asma yapraklarını tek tek ayırıp, içlerine hazırladığınız harçtan koyup rulo şeklinde sarın. İsterseniz daha kalın ya da ince sarabilirsiniz.
Tencerenin altına bir kat asma yaprağı serin ve üzerine sardığınız sarmaları sıralayın. Bir tutam tuz serpin ve hazırladığınız limonlu, şekerli, zeytinyağlı suyu yavaşça üzerine dökün. Sarmaların üstüne bir tabak koyarak hareket etmelerini engelleyin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, suyunu çekene kadar yavaşça pişirin. Piştikten sonra bir süre soğutup servis yapın.
Afiyet olsun! Bilgileri büyük bir sabırla sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz...
Kaynaklar: youtube.com, Elazığhakimiyet.com Yazan: Taner Özay