Elazığ Ve Çevre İllerde Görülmüştü, Felaket Geliyorum Diyor!
Yalancı bahara aldanarak erkenden çiçek açan birçok bitki, görenleri şaşkınlığa uğratmıştı. Malatya, Adana, Aydın, Manisa, Sinop, Sivas ve Elazığ'da mevsiminden önce açan bitki çiçekleri, 'Felaket yaklaşıyor,' dedirtti.
Geçtiğimiz günlerde gelişen hava olaylarından etkilenen birçok bitki, yalancı bahara aldanarak çiçek açmıştı. Malatya, Adana, Aydın, Manisa, Sinop, Sivas ve Elazığ'da mevsiminden önce açan bitki çiçekleri, görenleri şaşkınlığa uğratmıştı. Yalancı bahara aldanarak çiçek açan bitkiler, uzmanları da endişelendirdi.
BİTKİLER YALANCI BAHARA ALDANDI
'HEM EKOSİSTEMİ HEM DE İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR'
Malatya, Adana, Aydın, Manisa, Sinop, Sivas ve Elazığ'da görülmüştü! Felaketin ayak sesleri duyulmaya başladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, küresel ısınmanın bitki ekosistemini tehdit ettiğini belirtti. Balkaya'nın açıklamaları "Felaket adım adım yaklaşıyor," dedirtti.
"Küresel ısınma ile birlikte dünya genelinde taşkınlar, yangınlar ve kuraklık gibi doğal afetlerin sıklığı, etkisi ve süresinde artışlar gözlemlenmekte. Türkiye gibi Akdeniz Havzası'nda bulunan coğrafyaların ise kuraklık ve aşırı sıcak günlerin artması gibi etkilere önemli ölçüde maruz kalacağı öngörülmektedir. Bu durum hem ekosistemi hem de insan yaşamını tehdit etmektedir."
VERİMLİLİK VE KALİTE AZALIYOR
Malatya, Adana, Aydın, Manisa, Sinop, Sivas ve Elazığ'da görülmüştü! Felaketin ayak sesleri duyulmaya başladı
Bitkilerin büyüme için toprak, su, ışık ve sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Balkaya, erken çiçeklenen bitkiler hakkında da kötü haberi verdi. Balkaya, erken çiçeklenen bitkilerde ortaya çıkabilecek sorunları peş peşe sıraladı.
"İhtiyaçlarını karşılayamamaları durumunda sıcaklık stresi yaşayan karnabahar brokoli ve turp gibi kışlık türlerin maruz kaldığı sıcaklık değişimleri, bu bitkilerin büyümesine engel oluyor. Bu durum, bitkilerin erken çiçeklenmesine neden olarak ürün kalitesini olumsuz etkileyebilir. Gevşek baş oluşumu, koflaşma, çatallaşma ve meyve çatlaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir."