- Haberler
- Gündem
- ELAZIĞ VE ADIYAMAN'DAN GETİRİLEN ŞEKER PANCARLARI ZORLU BİR YOLCULUĞUN ARDINDAN SOFRALARI TATLANDIRIYOR
ELAZIĞ VE ADIYAMAN'DAN GETİRİLEN ŞEKER PANCARLARI ZORLU BİR YOLCULUĞUN ARDINDAN SOFRALARI TATLANDIRIYOR
Türkiye'nin şeker ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan Malatya Şeker Fabrikası'nda, çiftçinin alın teri dökerek yetiştirdiği şeker pancarının kristale dönüşüm yolculuğu başladı.
Türkiye'nin şeker ihtiyacını karşılayan 15 şeker fabrikası arasında ilk 6’da yer alan Malatya Şeker Fabrikası’nda şu sıralar yoğun bir mesai harcanıyor. 1 Eylül itibariyle başlayan Şeker Pancarı Alım Kampanyası ile birlikte tarladan gelen tonlarca şeker pancarının ‘tatlı’ yolculuğu başladı. 1956 yılında kurulan Malatya Şeker Fabrikasında Malatya’nın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Sivas, Elazığ ve Adıyaman'dan da getirilen şeker pancarları meşakkatli bir yolculuğun ardından sofraları tatlandırıyor.
Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, bu kampanya döneminde 480 bin ton şeker pancarının işlenmesiyle 60 bin ton şeker üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Şu an Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’tan gelen pancarların işlendiğini belirten Altun, tarladan sofraya uzanan ‘tatlı’ yolcuğunun serüvenini de anlattı.
OTOMASYON SİSTEMİ İLE TARLADAN SOFRALARA
İlk olarak kamyonlarla fabrika alanına getirilen pancarların burada tartıldıktan sonra fire ve analizlerinin yapıldığını söyleyen Altun, sonrasında ise silolara yollanan pancarın buradan da su kanalları aracılığı ile fabrika alanına alındığını belirtti. Ham fabrika ünitesinde ince kıyımlar halinde doğranan pancarların içerisindeki küspe ve şurubun ayrıştırıldığını dile getiren Altun, tam otomasyon sistemi ile çalışılan işletmelerinde günlük 4 bin ton şeker pancarının işlendiğini ve bunun karşılığında ise 500 ton şekerin elde edildiğini ifade etti.
Şekerin yanı sıra melas üretimi de yaptıklarını ifade eden Altun, yem ve alkol sanayisine de ham madde temini sağladıklarını dile getirdi.