Elazığ TSO Meclisinden Acil Destek Çağrısı

Elazığ TSO Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Yaşar başkanlığında zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Elazığ TSO Meclisinden Acil Destek Çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıda Elazığ TSO ve çeşitli kurumlardan derlenen 2021 yılı ilk üç aylık ekonomik verilerinin 2020 yılının aynı dönemine göre ciddi manada yükseliş gösterdiğini ifade eden Meclis Başkanı Yaşar, başta eğitim, yeme-içme ve tüm hizmetler sektörünün COVİD-19 nedeniyle kısmi kapanma sürecinde çok ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, vergi ötelemeleri, kısa çalışma desteğinin yeniden başlatılması ve işletmelerin finansman sorunlarının çözümü için kredi desteğinin verilmesine acil ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi… 

 İL EKONOMİSİNDE TOPARLANMA SÖZ KONUSU ANCAK

Elazığ TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar, toplantının açılış konuşmasına Elazığ TSO tarafından hazırlanan il ekonomisiyle ilgili istatistik raporlarının değerlendirmesi ile başladı. Başkan Yaşar konuşmasında, “Çok Değerli Meclis Üyeleri, Sizlere Odamız Meclis Başkanlık Divanı adına saygı ile selamlıyorum,
Mart ayında yapmamız gereken toplantımızı yoğun gündem ve içinden geçmekte olduğumuz COVİD-19 nedeniyle yapamadık. Bugün webinar üzerinden gerçekleştireceğimiz toplantımızın hayırlı olmasını öncelikle diliyor, Ramazan ayınızın hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
2021 yılının ilk üç aylık dönemini geride bırakmış bulunmaktayız. Bu dönemle geçen yılın ilk üç aylık dönemini kıyasladığımızda ilimiz ekonomi ve sanayisinin çok ciddi boyutlarda bir toparlanma sürecine girdiğini görmekteyiz. SGK’lı çalışan sayısı, SGK’lı çalıştıran işyeri sayısı, ihracat rakamları, Oda kayıt ve Terk işlemleri, Protestolu Çek ve Senet sayıları, işsizlik rakamları bakımından 2019 yılının da üzerinde bir performans yakalandığını görmekteyiz. Ancak Basit Usulde çalışan işyeri sayımız ne yazık ki, 2019 yılına göre bugün 3 bin civarında bir gerileme göstermiştir. Yani deprem ve COVİD-19’un olumsuz etkileri özellikle küçük esnaf tarafında bir sıkıntı yaratmıştır” dedi.

HİZMETLER SEKTÖRÜ İÇİN ACİL DESTEK TALEBİ
Yaşar kapanma sürecinde hizmetler sektöründe ciddi manada iflasların yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Yine COVİD-19 sürecindeki kapanmalar süreci içerisinde başta Hizmetler sektörümüz olmak üzere iç ticaretimiz bugün çok ciddi bir daralma ve bir çok sektörde iflasların yaşanabileceği endişesi içerisindeyiz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da hafta içerisinde sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla çok ivedi şekilde iş dünyası üç önemli başlık altında acil destek beklemektedir. Bunlar özet olarak;
-    Tüm vergi ve devlete yapılacak ödemelerin ötelenmesi, 
-    Kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılması,
-    İş dünyasına çok acil bir şekilde bir yıl ödemesiz olmak üzere faizsiz veya düşük faizli kredi desteği sağlanmasıdır. Özellikle KOSGEB veritabanına giremeyen sektörler, çeşitli nedenlerle kerdi kullanma şansı bulamayanlar, sicil ve teminat sorunu yaşayanlar ile hizmetler sektörü öncelikli olarak değerlendirilmelidir” ifadelerinde bulundu.

MESLEK KOMİTELERİMİZİN ÇALIŞMALARI SEKTÖRLERİMİZE DEĞER KATIYOR
Meclis Başkanı Yaşar, Elazığ TSO Meslek Komite Üyelerinin Mart ayı içerisindeki girişimleri neticesinde çok sayıda sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirterek, “Mart ayı içerisinde Meclis Başkan Vekilimiz Sayın Veli Aksu hocamızın başkanlığında Meslek Komitelerimizle ilgili çok güzel çalışmalar ve gerişimler oldu. Özellikle 2021 yılı ilk üç aylık dönemi içerisinde Meslek Komitelerimizin gündeme taşımış oldukları çok önemli sektörel sorunlar ve taleplerle ilgili girişimler yapıldı. 

Bunlardan çözülenler olduğu gibi, bekleme sürecinde olanlar söz konusudur. Bu performansın Siz değerli Meclis Üyelerimiz tarafından sürekliliğinin sağlanması çok önemlidir. Önümüzdeki hafta içerisinde yapılması planlanan Meslek Komite Toplantılarımıza her Meslek Komitemizin en az bir sektörel sorun ve çözüm önerisi ile katılım sağlamasını beklemekteyiz.
Mart ayı ve Nisan ayı içerisinde Odamız Yönetim Kurulu, Profesyonellerimiz, Meslek Komitelerimiz ve Meclisimizle yine bir çok alanda önemli çalışmalar ve hizmetler gerçekleştirildi. Tüm bu başlıkları hazırlanmış olan kısa video ile sizlerin takdirlerinize sunacağız ve bu gösterimi sosyal medya mecralarında yayınlayarak tüm kamuoyunun da bilgi sahibi olmasını sağlayacağız.”

Elazığ TSO Dış Ticaret hizmetlerinden istifade edin çağrısı…
Yaşar,  Elazığ TSO’nun İlin ihracat potansiyelinin yükseltilmesi için çok önemli çalışmalar yaptığının altını çizerek, “İlimiz ihracatının yükseltilmesi hususunda çok önemli çalışmalar ve girişimlerimiz ile protokollerimiz söz konusudur. Bu önemli altyapı ve imkanlardan sizlerin ve üyelerimizin istifade etmesi hususunda ilgi göstermenizi beklemekteyiz. Elazığ TSO Gelişim Akademimizi yeniden yapılandırarak özellikle sizlerin ve tüm üyelerimizin talepleri anketler yolu ile alınarak bu beklentiler dikkate alınarak hazırlıklar yapılmaktadır. Bu etkinliklere zamanı uymayan işletmelerinde yetkilendirecekleri personeller ile katılım sağlayarak işyerleri için çok küçük bir kazanım da olsa onu yakalamaya gayret göstermelidir. Odamız tarafından bu üç aylık dönem içerisinde yapılan 17 ayrı etkinliğin hiç birisine katılmamış, anket çalışmasında kendisine danışılan hiçbir konuya fikir beyan etmemiş, e-Anketlerin hiçbirine ilgi göstermemiş bazı üyelerimiz ne yazık ki, “Oda ne yapıyor?” diye  akıl veriyor veya sosyal medya üzerinden eleştiride bulunabiliyor. Her türlü eleştiriye sonuna kadar açığız ancak ben şahsen sadece eleştirmek üzere yapılan bu yorumları art niyetli bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum.”