Elazığ Stk Platformu, Sivrice İlçesi'nin sorunları ile ilgili rapor hazırladı
Elazığ STK Platformu dönem sözcüsü Servet Yaşar Özdemir, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yaparak, ' Sivrice ilçemizin yaşadığı sorunların gündeme getirilmesi ve çözüm yollarının bulunabilmesi için Elazığ Sivriceliler Derneği ve Elazığ STK Platformunca bir ortak rapor hazırlanıp kamuoyuna sunulması uygun görülmüştür' dedi.
Elazığ STK Platformu dönem sözcüsü Servet Yaşar Özdemir, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dönem Sözcüsü Özdemir’in gündeminde; 24 Ocak tarihinde Elazığ’da meydana gelen depremin merkez üssü olan ve en çok etkilenen ilçe Sivrice vardı.
Servet Yaşar Özdemir, Elazığ Sivriceliler Derneği ve Elazığ STK Platformu olarak rapor hazırladıklarını söyledi.
Sivrice ilçesinin birçok sorunlarına değinen Özdemir, sorunları maddeler halinde sıraladı. Elazığ STK Platformu adına açıklama yapan dönem sözcüsü Servet Yaşar Özdemir şu ifadelere yer verdi; “İlimiz, 24 Ocakta yaşadığı deprem afetinden sonra çok farklı ve boyutları derin problemler ile yüz yüze kalmış ve bunların çözümü için mücadelelere girişmiş durumdadır. Bu sorunlardan biriside ilimiz için başta turizm olmak üzere, büyük katma değer barındıran ve depremin merkezi konumunda olan Sivrice ilçemizdir. İlçemizin yaşadığı sorunların gündeme getirilmesi ve çözüm yollarının bulunabilmesi için Elazığ Sivriceliler Derneği ve Elazığ STK Platformunca bir ortak rapor hazırlanıp kamuoyuna sunulması uygun görülmüştür.
SİVRİCE’DE, KENTSEL DÖNÜŞÜM VE OLUŞTURDUĞU SORUNLAR
İlk planlamada kıyı koruma kanunu dikkatten alınmadan proje hazırlandığından sonradan itiraz üzerine yapılan binalar için oluşturulan yeşil alan ve boş alanlara geri çekilen binalar serpiştirildiğinden alan daralması oldu.
2- Binalar her ne kadar yerinde dönüşüm olsa da alan tamamen boşaltıldığı halde yeni binalar sıralı cephesi düzgün planlanabilecekken derin çukurlara konuşlandırılan binaların alt katları hem bodrum gibi olmuş hem de yağışlarda su baskınlarına maruz kalacaktır Oysa yüksek yere tüm binalar düzgün estetik bir şekilde yapılabilirdi.
3- İlçe merkezinde ki iş yerleri ve konutlar maalesef birbirine çok yaklaştırılmış ve sosyal yaşam alanları kısıtlanmış bu nedenle estetik görünüm de kaybolmuştur.
Gölbaşı mahallesi için bir şey yapılamayabilir ancak ilçemizin geriye kalan diğer mahalleleri için yeni bir planlama ve düzenleme yapılabilir ve hatta yapılmalıdır da aksi takdirde ilçe terkedilmiş bir boş binaların kaldığı yere dönecektir.
Bu anlamda mutlaka ilçe halkının görüşü alınarak ve büyük bir uzlaşıyla yeni Yerlerde yeni konut projeleri geliştirilmelidir. Bunun için komşu ilimiz Malatya da yapılan deprem evleri referans olarak alınabilir hatta alınmalıdır ki insanımızı ayrımcılığa maruz kalmış kaderine terkedilmiş duygusundan kurtaralım şuan Sivriceliler bu duyguyu iliklerine kadar yaşıyor hatta kızgınlık duyuyorlar.
5- İlçemiz turistik bir yer ve bu dokuya uygun binalar inşa edilmelidir. Mümkünse her ailenin evi yeri kaysa da yine aileye ait müstakil ev olarak yapılmalıdır. İsteyen ailelere imkanlar ölçüsünde dubleks veya kişiye ait iki katlı olarak verilmelidir.
6- Bunlar mümkün olmayacaksa ki mümkün görünmüyor yine kura olmadan ailelerin ve akrabaların aynı binalarda kat kurasına tabi tutulmaları mutlaka gerçekleştirilmeli ve bu durum hak sahiplerine önceden deklare edilmelidir ki bu Bakanlığın TOKİ’nin ve yüklenici firma ile Gedaşı çok rahatlatacak ve işlerini kolaylaştıracaktır.
7- İlçenin bir bölgesinde arzu eden aileler için ahırlı ev seçenekleri oluşturulmalıdır.
8- Halka ve halkın taleplerine rağmen dayatmacı plan ve projeler sadece mutsuzluk ve memnuniyetsizlik yaratır. Yöre insanı ve isteklerini görmezden gelmek hizmeti itibarsızlaştırır.
10 -Tüm kesimler için bir fırsat olan bu yenilenme imkanını heba etmemek için halkımızla ortak projeler geliştirmelidir aksi halde belki de Sivrice boşalacaktır.
11- Sivrice ilçemizde Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile Gedaş yıkımı yapılacak konutlar için yaptığı değer tespiti adil ve gerçeklikten uzaktır. Eşdeğer konutlara eşit değerler verilmelidir ve bu konuda insanlarımız mağdur edilmemelidir.
12- Sivrice ilçemizin girişine yapılan köprülü kavşak maalesef beklentileri karşılamaktan uzak ve Sivrice ye dönülmesin diye yapılmış bir kavşak. Elazığ dan Sivrice’ye geliş sağa sapan bir tali kol ile daha sağlıklı ekonomik ve kullanışlı olacakken mevcut durum dönüş tuzağı hazırlanmıştır. Büyük kazalar ve can ve mal kaybına yol açmadan acilen bu düzenleme yapılmalıdır.
Sivrice İlçemizin yerinde dönüşümü yanlış anlaşılmıştır, zira biz yerinde dönüşümde ilçenin mevcut yerin dışına taşınmadan halkın köyleriyle irtibatlarının olduğu mevcut yerde olmasını ancak daha düzenli ve planlı bir yapı ile gerçekleştirilmesini talep ederken TOKİ bunu tam tersi bina yerinde bina ve aynı imar konumuyla binaları yapmıştır ve maalesef fırsat rasyonel değerlendirilememiştir. Ancak ilçemizin kalan kısımları bu şekilde yapılmamalıdır.