Elazığ Menceki Buğdayına Coğrafi Tescil Belgesi

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren Elazığ TSO Coğrafi İşaretler Çalıma Komisyonu tarafından üzerinde uzun bir süreden beri çalışılarak Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatı yapılan Elazığ Menceki Buğdayın Coğrafi Tescili gerçekleşti.

Elazığ Menceki Buğdayına Coğrafi Tescil Belgesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tescil Belgesi Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı ve Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Dr. Mehmet Duyar tarafından Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan’a verildi. Başkan Arslan dört bin yıllık ata tohumu Menceki buğdayını Elazığ’a kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti…

ELAZIĞ TSO’YU KUTLUYORUM

Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan ve Elazığ TSO Genel Sekreteri M.Mehmet Karabulut ile Elazığ TSO Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Etem Yalın’ı makamında ağırlayan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı ve Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Dr. Mehmet Duyar, Elazığ TSO’yu kutladığını belirterek, “Yöresel ürünlere sahip çıkma ve daha da önemlisi tarihi bir ata tohumu olan Menceki buğdayının tescil ettirilmesi çok değerli olmuştur. Biz Türk Patent ve Marka Kurumu olarak AB Patent sürecinin de başlatılmasında sizlerin yanınızdayız. İnşallah bu ürün hem bölgesel hem de ülkemiz ekonomisi için çok önemli değer katacak bir noktaya taşınacaktır” ifadelerinde bulundu…

ARSLAN: DÖRT BİN YILLIK ATA TOHUMUNU TESCİLLEDİK

Ziyarette bir değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan Elazığ TSO bünyesine Fırat Üniversitesi başta olmak üzere konusunda uzman akademisyenlerin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile diğer kurum ve özel sektör temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak Elazığ Yöresel Ürünleriyle ilgili önemli çalışmalar başlattıklarını söyledi. Başkan Arslan konuşmasında, “Komisyonumuz bir çok ürünle ilgili hem akademik düzeyde hem de tarihsel boyutuyla çalışma başlatmış bu çalışmalardan biri de Menceki buğdayı olmuştur. Ata tohumu olan ve yapılan arkeolojik çalışmalarda yöremizde 4 bin yıllık bir tarihi geçmişi olan buğdayımızın hazırlık süreci tamamlanarak 02 Mart 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılmıştır. Çok titiz incelemeler ve askı süreçlerinin sonunda belgemiz 888 Nolu Menşe Adı ile 16 Eylül 2021 tarihinde onaylanmıştır. Ben ülkemiz adına da çok önemli bir değer olan bu belge için Türk Patent ve Marka Kurumumuza teşekkürlerimi sunuyorum.

Elazığ ili 4 bin yıllık tarihi geçmişi ile çok önemi kültür ve medeniyet coğrafyasıdır. Bu kadim kültürün bizlere miras bıraktığı her bir değerin tescilini almak için Üniversitemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, Fırat Kalkınma Ajansı, kurumlarımız ve STK’larımızla birlikte yoğun bir gayretle çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Menceki Buğdayının tescili ile birlikte Ata Oğuz yemekleri için de yeni bir başlık açılarak çalışmalarımıza hız vereceğiz.

Oda olarak hedefimiz tescilli bu ürünlerin Elazığ adına marka değeri olarak Türkiye ve dünya pazarlarında yer almasının sağlanarak yüksek katma değer yaratılması ve ilin refah seviyesinin yükseltilmesidir. Ben emeği geçen tüm kurum ve profesyonellerimizi kutluyorum. İlimize ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.