Elazığ, Kent Müzesine Kavuşuyor
Özel Haber: Fırat Kalkınma Ajansı'nın bu güne kadar Elazığ'da 2021 yılı fiyatlarıyla toplam 171 milyon TL ile 214 projeyi desteklediğini ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, şehir merkezinde bulunan eski Hükümet Konağının 'Kent Müzesi' olacağını belirtti.
Haber: Erkan Bay/ İlimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm alanında gelişmesine önemli katkılar sunan Fırat Kalkınma Ajansı, 2021 yılında değişik alanlarda hazırlanan 214 projeye destek sağladı.
Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, kurumun desteklediği projeler hakkında bilgiler verdi.
FKA, 2010 YILINDAN BERİ ŞEHRİN LOKOMOTİFİ OLDU
Yoğunlu yaptığı açıklamada,“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) 2010 yılından bu yana Elazığ’ın kalkınmasına yönelik birçok projeye destek sağladı.”dedi.
214 PROJEYE DESTEK
Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan TRB1 Bölgesinde faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı kuruluşundan bu güne kadar Elazığ’da 214 projeye destek verdiğini ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, 214 projedeki toplam destek tutarı 2021 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 171 milyon TL, oluşturulan toplam proje bütçesi ise yaklaşık 283 milyon TL olarak gerçekleştirildiğini belirtti.
DESTEK PROGRAMLARI UYGULANDI
Ajansın Elazığ’da yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, 2010'dan bu yana teknik, fizibilite, endüstriyel mali gelişim, cazibe merkezlerini destekleme gibi 15 farklı alanda KOBİ, gerçek kişi, kamu kurumları, kamu niteliğindeki meslek kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum örgütleri, tarım işletmelerine yönelik destek programları uyguladıklarını söyledi.
UYUMLU ÇALIŞIYORUZ
İlimizde kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile uyumlu çalıştıklarını ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, “Sayın Valimizin önderliğinde, Elazığ Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, OSB’lerimiz, il özel idaremiz ve ilgili kuruluşlar ile ilimizin sosyal ve ekonomik gelişimine yönelik önemli proje ve çalışmalar yürütüldüğünü” ifade etti.
1 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ
Fırat Kalkınma Ajansının TRB1 Bölgesi’nde imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve stratejik yönetim yetkinliklerinin geliştirilmesi sağlanarak rekabet gücünün artırılması ile bölge ihracatının artırılması, illerin amacıyla sonuç odaklı çalışmalar yürütmekte olduğunu belirten Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, şöyle konuştu: “Elazığ ilimizde Yazılım Geliştirme ve Kodlama Atölyesi, Kaynak Verimliliği, Ön Enerji Etüdü, Dış Ticarette Uzmanlaşma, Ar-Ge Merkezlerinin Geliştirilmesi ve Yurtdışı Pazar Zirveleri gibi projelerimizi hayata geçirdik. Bölgemizdeki gençlerimizin kariyerlerini gelecekte önde olacak sektörlerde planlamalarını sağlamak amacıyla son bir yılda 60 kişiye 70 saatlik online yazılım ve kodlama eğitimi verilerek bu alanda gelişimlerine katkı sağladık. Eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizle bölgede dış ticarette uzmanlaşma sağlayarak ihracat yapan firma sayısını artırmayı ve bölge ihracatını 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.”
DIŞ TİCARET HIZLANDIRMA MERKEZİ KURULUYOR
Elazığ TSO’nun yararlanıcısı olduğu Elazığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi projesinin de çok önemli bir proje olduğunu dile getiren Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, “Proje ile Elazığ TSO bünyesinde Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi kurulacak. Merkezde, Elazığ ilimiz ve bölgesinde faaliyet gösteren firmalara dış ticaret alanında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilerek ihracat yapma kapasiteleri artırılacaktır. Dış ticaret alanında deneyimi olmayan şirketlerin kurulacak olan merkez sayesinde Orta Doğu, Kafkasya, Asya ve Avrupa pazarlarında ticaret yapabilme imkânları artırılacaktır” diye konuştu.
“FUAR MERKEZİ BÖLGEYE HİZMET VERECEK”
Elazığ’da uzun yıllardır teknik altyapısı olmayan açık alanlarda düzenlenen fuarların uzun yıllardır ilimizin gündeminde bulunduğunu ifade eden Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, Elazığ Belediyemize Cazibe Merkezlerini Destekleme (CMDP) projesi ile sağladığımız destek ile yakın zamanda ilimiz modern bir fuar alanına kavuşuyor. Elazığ Belediyemiz çok kapsamlı ve modern Fuar Merkezi inşa ediyor, fuar merkezimizin hizmete açılması ile birlikte ilimize üretim ve ticaretini önemli katkılar sunacağını belirtti.
5 YIL İÇERİSİNDE 20 BİN İSTİHDAM
5 yıl içerisinde 20 bin istihdam oluşturulmasının planlandığını ifade eden Yoğunlu, Elazığ’ın önemli bir tekstil merkezi haline geleceğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Elazığ OSB’nin yararlanıcısı olduğu Elazığ OSB Tesktil-Endüstri Park Projemizle OSB’de 485 dekar alana sahip 5. Kısım 2. Etap Genişleme Alanı tekstil ve konfeksiyon sektörünün kümelenmesine yönelik Tekstil-Endüstri Park olarak tasarlandı. Proje kapsamında söz konusu alanın altyapı işleri yapılmaktadır. Tekstil-Endüstri Park altyapısı tamamlandıktan sonra yaklaşık 50 adet tekstil konfeksiyon üretim tesisinin kurulması planlanmaktadır. Kurulacak olan bu tesislerde önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20.000 istihdam oluşturulmasını öngörüyoruz. Ayrıca yine OSB’nin yararlanıcısı olduğu Elazığ OSB Tekstil-Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi projemizle bölgemizde canlanan tekstil ve hazır giyim sanayinin kısa vadede yatırım yapmasını hedefliyoruz.”
14 ADET TEKSTİL SEKTÖRÜNE ÜST YAPI TESİSİ
Yaklaşık 3 bin istihdam sağlayacak 14 adet tekstil sektörüne yönelik üst yapı tesisi kurulacağını dile getiren Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, “Projemiz 24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında oluşan işsizlik sorununun çözümüne yönelik ilde atılan en önemli adım olarak öne çıkmaktadır. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Ajansımız tarafından desteklenen Endüstriyel Tasarım, Prototip ve İnovasyon Merkezi Projesiyle ilimizdeki sanayi ve girişimcilik altyapısına önemli katkılar sağladık. Kurulan merkez bölge üniversitelerinde gerçekleştirilen akademik çalışmaların sanayiye aktarılması noktasında bünyesinde barındırdığı 5 eksenli makineler gibi ileri teknoloji teknik altyapısıyla hizmet vermektedir. Merkez sadece Elazığ ilimizle sınırlı kalmayıp Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm sanayici ve akademisyenlere hizmet verecek bölgesel bir kuruluş niteliğindedir” şeklinde konuştu.
“YILDA 30 MİLYON SERTİFİKALI FİDE ÜRETİLECEK”
Elazığ ve bölgesinin tarımsal üretim potansiyelinin ve fide ihtiyacının yüksek olduğunun altını çizen Yoğunlu konuşmasına şöyle devam etti: “Elazığ Belediyesi’nin yararlanıcısı olduğu Ajansımızın Güdümlü Proje Desteği kapsamında desteklenen Elazığ Sertifikalı Fide Üretim Merkezi projesi ile Elazığ Cip Köyü’nde kurulacak 10.000 metrekare sera alanında yılda 30 milyon fide üretimi gerçekleştirilecek ve üretilen fidelerin 6 milyonu ihtiyaç sahibi çiftçilere ücretsiz dağıtılacaktır. Kurulacak olan sera Elazığ Pelte Köyü’nde tespit edilen 58 C sıcaklık ve 90 lt/sn debiye sahip olan jeotermal kaynak ile ısıtılarak söz konusu jeotermal kaynak ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Fide merkezinde üretilecek olan sebze fideleri Elazığ ve bölgesindeki çiftçilerimize halihazırda Akdeniz Bölgesi’ndeki fide üretim merkezlerinden temin ettikleri fidelerden daha ucuz fiyata temin edilmiş olacaktır.”dedi.
28 YÜRÜYÜŞ, 25 BİSİKLET ROTASI
Ajans olarak Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirilmesi ve Markalaştırılması Sonuç Odaklı Programı kapsamında TRB1 Bölgesi’nde turizmin geliştirilerek turist ve geceleme sayılarının ve turizmden elde edilen gelirin artırılması amacıyla önemli çalışmalar yürüttüklerine değinen Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Elazığ’da 28 yürüyüş ve 25 bisiklet rotası belirlenerek her bir rotanın künyesi ve kısa tanıtım filmleri oluşturulmuştur. Kent-doğa entegre turizm rotası belirlenmesi çalışmaları kapsamında 5 günlük Elazığ tematik rota çalışmaları da tamamlanmış olup oluşturulan trekking rotalarına yönelik tur faaliyetleri gerçekleştirmeye başladık. Fırat Turu Projemiz kapsamında başvurusu kabul edilen tur firmalarımızla gelen misafirlerimizi ilimizde ağırladık. Harput’ta düzenlenen trekking turunda misafirlerimize bende eşlik ettim. Çok güzel bir yürüyüş gerçekleştirdik. Firmalar ve turistler ilimizi çok beğendiler. İnşallah bölgemizin ve ilimizin tanıtımına yönelik paydaşlarımızla yapacağımız çalışmalarla hem bölgemize hem de ilimize gelen turist sayısını artıracağız.”
HAZAR GÖLÜ ÖNEMLİ BİR TURİZM MERKEZİ OLUYOR
Sivrice ilçesinin hem Elazığ hem de bölge açısından çok önemli bir turizm destinasyonu olduğunun altını çizen Yoğunlu, şunları söyledi: “İlçeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının, turizm gelirlerinin ve turizm sektöründe yeni istihdam olanaklarının artırılması ve Hazar Gölünde su sporları yapılmasına imkân sağlayacak altyapının oluşturulmasına yönelik Hazar Su Sporları Merkezi Projesini gerçekleştiriyoruz. Hazar Gölü yaptığımız tanıtım faaliyetleri, planlama çalışmaları ve desteklediğimiz projeler ile bölgesinde önemli bir turizm destinasyon haline gelecektir.”
ESKİ HÜKÜMET KONAĞI KENT MÜZESİ OLUYOR
Ajans desteğiyle Elazığ’da yapılacak müzelere ilişkin açıklamalarda bulunan Yoğunlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elazığ’da uzun yıllardır süregelen kentin kültürel yapısının tanıtıldığı bir müzenin bulunmaması problemine çözüm olarak Elazığ Şehir Merkezi’nin en eski yapısı olan Tarihi Eski Hükümet Konağı Binası’nı Elazığ Kent Müzesi’ne dönüştüreceğiz. Elazığ Kent Müzesi projemiz tamamlandığında kent merkezimizde insanların ziyaret edeceği bir müzeye kavuşmuş olacağız. Müzemizde Elazığ’ımızın tarihine ışık tutan eserler sergilenecektir. Yine Elazığ’daki müze kültürünü geliştirmek amacıyla geliştirilen bir diğer projemiz ise Tarihi Harput Kenti’nde uygulanacaktır. Kültür turizmi potansiyeli yüksek olan Harput’ta yer alan atıl durumdaki Hünkar Konağı, Türk Müziği’nin kadim kolu Harput Musikisinin tanıtılacağı bir müzeye dönüştürülecektir. Müzemizde Harput Kürsübaşı geleneğinin yaşatılması sağlanacaktır.”
80 EV KADINI TEKSTİL, 250 ÇOCUK ROBOTİK KODLAMA ATÖLYESİNDE EĞİTİM ALACAK
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, “Oluşturulacak tekstil atölyesinde 80 ev kadınına uygulamalı eğitim verilirken robotik kodlama atölyesinde 250 çocuğa kodlama eğitimi verilecektir. Gençler için kütüphane, çalışma salonu ve sosyal mekânlar oluşturulacaktır. Ayrıca Yeni Nesil Medya Atölyesi projesi ile oyunculuk ve sahne arkası mesleklerde yetenekleri Elazığ Belediyesi ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından belirlenen 16-30 yaş arasında işsizlik ve yoksulluk sebebiyle sosyal dışlanmaya maruz kalmış gençlere, kameramanlık, senaryo yazma, kurgu/montaj, fotoğrafçılık, oyunculuk, tiyatro ve drone kullanımı konularında mesleki eğitimler verilerek gençlerin topluma ve istihdama kazandırılmaları sağlanacaktır. Proje kapsamında belirlenen 60 kişilik grup ile birlikte 1 youtube dizisi, 1 kamu spotu ve 1 belgesel oluşturulup yayımlanacaktır. Proje kapsamında oluşturulan atölyenin proje bittikten sonra da ilde sosyal dışlanmaya maruz kalan gençlerin sahne sanatları ve sahne arkası sektörlerde mesleki eğitim alacakları bir merkez olarak sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerine devam etmesi tasarlanmaktadır. ” şeklinde konuştu.