Elazığ Kahvehanelerinin Vazgeçilmezi 'Gem İskemlesi'
Ortaya çıkışları ve işlevleri farklı olsa da çay ocakları ve kıraathaneler bir buluşma noktası, bir sohbet ortamı, oyun oynama ortamı ve bazıları içinse sığınılacak bir çatı...Gem iskemlelerinde oturarak yapılan sohbetler Elazığlıların vazgeçilmezi durumunda.
Her mevsimin vazgeçilmezi ve her yaşa hitap eden çay ocakları Elazığ’da bambaşka bir sektör haline gelmiş durumda.
HER TÜRDEN SOHBET ÇAY OCAKLARINDA
Kahvehaneler ve çay evleri zaman içerisinde içinde bilimden sanata edebiyata ilmi sohbetlerin yapıldığı bir ortamdan kıraathaneye dönerek kimilerinin müdavimi olduğu yerler kimilerinin ise asla uğramadığı mekanlar haline geldiler.
Elazığ’da çay ocaklarının ise genel itibari ile sadece erkeklerin uğradığı ve derin sohbetlerin yapıldığı ortam olma özelliği ve toplumdan her kesimin uğrak mekanları arasında olmaya devam ediyor. Fırat çay evinde televizyonda maç seyretmek için toplanan kalabalık gem iskemlesinde oturarak maç izlemekte.
Gem; Düven, düğen, döven
Gem Türkçe bir kelimedir. Kaynaklarda gem kelimesi yerine daha çok (düven,düğen, döven)kelimeleri kullanılmış. Elazığ ‘da ‘gem sürmek’ gem iskemlesi: bilhassa gem sürerken üzerinde oturulan küçük tabure. Eskiden tarım aletlerinin en önemlilerinden biri olan bu araç tarımda makineleşme ile kullanımdan düşmüştür. Gemin yerini biçerdöver, patoz ve diğer makineler almıştır.