Elazığ'ın Sıcağına Aldanıp Sağlığınızdan Olmayın!
Oluşan sıcaklarla birlikte vatandaşların soğuk yiyecek ve içecek tüketmesinde oluşan sorunları Diş Hekimi Gökmen San ile görüştük. İşte haberimizin detayı…
Gökmen San “ 2014 yılında devlet hastanesinde diş hekimi olarak atandım ve 2021 yılına kadar diş hekimliğine devam ettim. Yaklaşık 6 ay önce kendi kliniğimi açmaya karar verdi, hali hazırda da devam ediyor”
“YAZ AYLARINDA HASTALARIN HEM SOĞUK HEM DE ASİTLİ İÇECEKLER TÜKETMEMESİ GEREKİYOR”
Dt. Gökmen San: “Kişinin anlık olarak soğuk içecek ya da yiyecek tüketmesi dişlerde anlık olarak bir ağrı yapmakta, hassasiyetten kaynaklı ağrı yapabilir. Sıcak, soğuk, tatlı ya da asidik yiyecek ve içeceklerin tüketiminde tek bir dişte ya da birçok dişte hissedilen bu ağrılar diş hassasiyetinin belirtisidir. Kalıcı hasar bırakma durumu ilk etapta söz konusu değil fakat bu durum sürekli yaşanırsa ilerleyen yaşlarda sıkıntı yaratabilir. Hissedilen bu ağrı lokal, keskin ve kısa sürelidir. Ancak kişileri oldukça rahatsız eden bir durumdur. Özellikle soğuk hassasiyeti uzunca süre bizi rahatsız eder. Yaz aylarında hastaların hem soğuk hem de asitli içecekler tüketmemesi gerekiyor. Yaz aylarında dikkat etmek pek mümkün olmasa da elimizden geldiğince dikkat etmeliyiz” şeklinde konuştu.
“TEKNİK OLARAK YANLIŞ FIRÇALAMADA DİŞLERE ZARAR VERİYOR”
Dt. San: “Tükettiğimiz besinlerle birlikte fırçalamaya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dişlerin sabah akşam fırçalanmasının faydasının olduğunu hepimiz biliriz, gün içerisinde dişlerin birkaç defa fırçalanmasını çok doğru bulmuyorum. Dişleri temizleme konusunda evet iyi olabilir fakat diş macunundan kaynaklı dişlerde aşındırma yapar ve dişe zarar verir. Kısacası sürekli fırçalamak iyi değil, kişi dişlerini fırçalarken ister istemez bir kuvvet uyguluyor ve aşındırmaya neden oluyor. Teknik olarak yanlış fırçalamada dişlere zarar veriyor. 12 saatte bir dişleri doğru bir şekilde fırçalamak yeterli oluyor. Hasta yumuşak diş fırçası kullanmalı, düzenli fırçalamalı. Beyazlatan diş macunlarının kullanılması dişte aşındırmaya neden olan problemlerden biridir. Hal böyle olunca yıllar sonra aşınan diş alt tabakanın rengini göstermeye başlar bu da dişin sarı görünmesine neden olur. Kimyasal yapılan beyazlatmalar, çok önerilen bir şey değil. Anlık olarak fayda sağlar fakat ileriki dönemlerde hasta problemlerle karşılaşa bilir. Diş aşındığından kaynaklı içerisinde bulunan sarı tabaka hem daha fazla yansıyacak, hem de aşınmadan kaynaklı dişin renk tutma özelliğini arttıracak” dedi.