Elazığ'ın Savunma Sanayi Atağı

Aralarında Elazığ'ın da bulunduğu depremde hasar gören 11 ilin ekonomilerinin canlanması amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın savunma sanayi yatırımlarının bu illerde yapılması talimatı ilimizde de hayata geçiyor. İlimiz milletvekilleri, belediye başkanı, Elazığ TSO başkanı, Elazığ OSB başkanı ile Ak Parti İl Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgü'nü ziyaret ettiler. Heyet milli savunma bakan yardımcısı Şuay Alpay ile milli savunma bakanı yaşar güler ile de görüşecek

Elazığ'ın Savunma Sanayi Atağı

6 Şubat depremin de önemli yıkım ve hasarların oluştuğu illerde üretimin yeniden başlaması ve hayatın normale dönmesi amacıyla savunma sanayi yatırımlarının yapılması yönünde açıklamalar yapılmıştı.

Bu konunun hayata geçilmesi amacıyla Elazığ’dan güçlü bir heyet savunma sanayi yatırımlarının ilimizde yapılması amacıyla Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Bu kapsamda ilimiz Ak Parti Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı,  AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Baloğulları,  Savunma Sanayi  Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ü ziyaret ederek ilimizdeki savunma sanayi  yatırımları ve gelecekte planlanan projeler hakkında talepleri ilettiler.

Heyetin Milli Savunma Bakan Yardımcısı v e Milli Savunma Bakanı ile görüşmesi bekleniyor.

İLK TOPLANTI 9 MAYIS 2023’TE YAPILDI

Elazığ’a savunma sanayi yatırımlarını çekmek amacıyla ilk 9 Mayıs 2023 tarihinde Elazığ Ticaret Odasında dönemin Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Av. Şuay Alpay ile ilimiz yöneticilerin katıldığı “Savunma Sanayii Elazığ Buluşması” gerçekleştirildi.

Bu toplantıda; ASELSAN, TAİ, TUSAŞ, HAVELSAN ve Savunma sanayi alanında yatırımcı diğer kurum ve kuruluşların ilimizde yatırım yapmaları  talep edildi.

TALEP KABUL GÖRDÜ

24 Ocak 2020 ile 6 Şubat 2023 gibi iki büyük ve yıkıcı depremleri yaşayan ilimizin yeniden ayağa kalkması, yatırım, istihdam ve üretimin artmasıyla ekonomik olarak güçlenmesi adına toplantıya katılan Milli Bakan Yardımcısı ve Savunma Sanayii Başkanı,  savunma sanayi yatırımlarının bir kısmının Elazığ’a yapılmasının çok doğru ve isabetli olacağını açıkladılar.

15 GÜN SONRA SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞINDAN TEKNİK HEYET GELDİ

Yapılan bu toplantıdan 15 gün sonra, Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan bir teknik heyet ilimize gelerek hangi konularda yatırımların yapılacağını ve bunun hangi uygun alan ve mevkilerde inşa edileceğine  dair çalışmalar yaptı.

Elazığ'ın Savunma Sanayi Atağı

TÜYAR VE STM’NİN YATIRIMLARININ UYGUN OLACAĞI KARARLAŞTIRILDI

Yapılan bu teknik çalışma sonunda Savunma Sanayii Başkanlığından gelen heyet; TÜYAR’ın İleri Teknoloji Çip Paketleme tesisi,  STM firmasının ise Duvar Arkası Radar Görüntüleme üretim tesislerini Elazığ’a kurulmasının oldukça uygun olacağını ifade ettiler.

Yine aynı heyet hem hammadde hem de tedarik zinciri yönünden Elazığ’ın oldukça avantajlı bir il olduğunu tespit ettiler.

TEKNOKENT VE TEKNOVA UYGUN ALAN OLARAK BELİRLENDİ

Heyetin, bu tesislerin yapılacağı mekân için uygun gördükleri alanlar ise tüm teknik ve fiziki altyapıları tamamlanmış Elazığ Teknokent ile TEKNOVA OSB olarak belirlendi.

PROF. DR. DEMİR’İN FARKLI GÖREVE ATANMASIYLA ÇALIŞMALAR DURDU

 Milli Savuma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Savunma Sanayi Başkanı hemşerimiz Prof. Dr. İsmail  Demir ile ilimiz yöneticilerinin katıldığı toplantı ve ardından ilimize gelen heyetin teknik raporunun ardından Prof. Dr. İsmail Demir’in görev değişikliği sebebiyle bu çalışmalar ve atılan adımlar durdu ve herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN DESTEK AÇIKLAMASI

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  6 Şubat depreminin yıldönümünde Kahramanmaraş’taki konuşmasında, asrın felaketinin yaşandığı şehirlerin ekonomilerini canlandırmak amacıyla savunma sanayinde faaliyet gösteren kamu ve özel şirketlerin savunma sanayi yatırımlarını 11 ile yönlendirileceği müjdesini verdi.

İKİ İLDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra TUSAŞ,  Kahramanmaraş Türkoğlu OSB’de Uçak, İHA ve Helikopter parçalarını üretmek için tesisleri açtı.

Yine, Roketsan, Hatay Kırıkhan’da Roket ve Füze üretecek sanayi tesisinin kurulma kararı 14.03.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

TEKNOLOJİK YATIRIMLARA TEŞVİK PAKETİ

Bu önemli gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26.07.2024 tarihinde başta elektrikli araç ve çip üretimi gibi yüksek teknolojili üretim alanlarına 30 milyar dolar teşvik paketi açıklamasını yaparak bu alanda önemli bir imkan ve avantajların kapısının aralanmasını sağladı.

ELAZIĞ GÜÇLÜ BİR EKİPLE TALEBİNİ BİR KEZ DAHA DİLE GETİRDİ

Deprem yaşayan illerin ekonomilerini düzeltilerek yeniden canlanmasını sağlamak adına daha önce Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan TÜYAR’ın  İleri Teknoloji Çip Paketleme Tesisi ile  STM tarafından gerçekleştirilecek  Duvar Arkası Radar Görüntüleme üretim tesislerini Elazığ’a kurulması çalışmalarının yeniden hız kazanması amacıyla ilimizin  siyasileri ile il yöneticileri  Savunma Sanayii Başkanlığını ziyaret ederek taleplerini güçlü bir heyet olarak dile getirdiler.

Elazığ'ın Savunma Sanayi Atağı

ELAZIĞ HEYETİNDEN AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

İlimizde savunma sanayi yatırımlarının yapılması amacıyla Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ü ziyaret eden milletvekilleri ortak açıklama yaparak şunları dile getirdiler.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Elazığ Milletvekilimiz Sayın Erol KELEŞ, AK Parti Elazığ İl Başkanımız Sayın Şerafettin YILDIRIM, Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin ŞERİFOĞULLARI, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İdris ALAN, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Suat ÖZTÜRK ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa BALOĞULLARI ile birlikte, Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ü ziyaret ederek, ilimizdeki savunma sanayii yatırımları ve gelecekte planlanan projeler hakkında istişarelerde  bulunduk.

İlimizde planlanan savunma sanayii yatırımları ile ilgili süreci yakinen takip ettiğimizi belirterek Sayın Başkanımıza ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI:“ SAVUNMA SANAYİİ YATIRIMLARI İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDUK”

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise paylaşımında şu görüşlere yer verdi: “Milletvekillerimiz Sayın Prof. Dr. Erol Keleş, Sayın Ejder Açıkkapı, İl Başkanımız Sayın Şerafettin Yıldırım, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İdris Alan, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Suat Öztürk ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Mustafa Baloğulları ile birlikte, Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ü ziyaret ederek, ilimizdeki savunma sanayisi alanındaki yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde  bulunduk.”

BAŞKAN ALAN:“İLİMİZ İÇİN MÜŞTEREK GAYRET GÖSTERİYORUZ”

Savunma sanayi yatırımlarının ilimizde yapılması için daha önce başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ilimize ziyaret eden Bakanlara bu taleplerini ileten Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ise Elazığ için tüm siyasiler ve yöneticilerle birlikte müşterek gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Başkan Alan paylaşımında şu görüşlere yer verdi: “Elazığ Milletvekillerimiz Sayın Prof. Dr. Erol KELEŞ ve Sayın Ejder AÇIKKAPI, AK Parti Elazığ İl Başkanımız Sayın Şerafettin YILDIRIM, Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin ŞERİFOĞULLARI, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Suat ÖZTÜRK ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Mustafa BALOĞULLARI ile birlikte Savunma Sanayii Başkanımız Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’ü ziyaret ederek, ilimizdeki savunma sanayii yatırımları ve gelecekte planlanan projeler hakkında taleplerimizi ileterek istişarelerde bulunduk.  Milletvekillerimiz ve il yöneticilerimiz ile birlikte şehrimizde yapılması planlanan savunma sanayii yatırımlarını yakından takip ediyor, hayata geçmesi noktasında müşterek gayret gösteriyoruz.  İlimizde yapılması planlanan savunma sanayi yatırımlarının gerçekleşmesi yönündeki samimi gayretleri ve yakın ilgilerinden dolayı Savunma Sanayii Başkanı Sayın Prof. Dr. Haluk Görgün’e teşekkür ediyorum.”