Elazığ'ın Milli İrade Hassasiyeti

104 emekli amiralin gece yarısı yayınladığı darbe tehdidi içeren bildiriye tepkiler devam ediyor. Elazığ'ın yöneticileri ve birçok STK, bildiriye yönelik tepkilerini sert sözlerle dile getirdiler

Elazığ'ın Milli İrade Hassasiyeti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

104 emekli amiralin gece yarısı yayınladığı bildiriye tepkiler devam ediyor. İlimiz yöneticileri ve siyasilerinden sonra birçok sivil toplum kuruluşundan da bildiriye tepkiler gecikmedi.

Emekli Amiral Ergun Mengi’nin başını çektiği 104 emekli amiral, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarına, hükümete ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik skandal bir bildiri yayınlamasının ardından il yöneticileri ile siyasi parti başkanlarının tepkileri de gecikmedi.

YIRIK: “EDEPSİZLİKTİR”
Elazığ Valisi Erkaya Yırık, yapılan eylemin ülkeye ve demokrasiye karşı bir edepsizlik olduğunu ifade ederek sosyal medya hesabından şunları söyledi:
“Devletimize, milletimize, demokrasiye ve hükümetimize sonuna kadar sadık ve bağlıyız. Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir” 

BULUT: “MİLLET, 15 TEMMUZ’DA VESAYETE SON NOKTAYI KOYDU”
Ak Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, yaşananların akıl tutulması olduğunu ifade ederek;  “Vesayet artığı bir avuç konforlu takavut amiral, eski özlemlerini yeni bir bildiriyle imza altına almışlar. Bildiri ile hizaya çekmeyi hala etkili bir yöntem olarak görenlerin aklı milletin vesayete 15 Temmuz gecesi noktayı koyduğunu kavrayamıyor. Akıl tutulması...” dedi. 

BALIK: “MİLLET, HADDİNİZİ BİLDİRİR”
AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık ise, “Emekli Amiraller eski günlerini özlemiş olacak ki eski alışkanlıkları ile Hükümete ayar vermeye, parmak sallamaya kalkmışlar. Ne Türkiye sizin özlem duyduğunuz ülke ne de bu millet tanklarla korkutacağınızı sandığınız millet, size 15 Temmuzdaki gibi yine yeniden haddinizi bildirir” ifadelerine yer verdi. 

AĞAR: “KİMSE, MİLLİ İRADEDEN ÜSTÜN DEĞİLDİR”
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar, “Birkaç emekli amiralin  ‘bildiri’ yayınlayarak millet iradesini hedef alması hadsizliktir. Kimse millet iradesinden daha üstün değildir. Türkiye milli iradeye meydan okunacak bir yer değildir. Bunu düşünenlere HodriMeydan” diye ifade etti. 

DEMİRBAĞ: “HAD BİLMEZLİK”
AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “Vesayeti özleyen haddini bilmezler kendilerini milletin üstünde görerek Türkiye'yi karanlığa geri götürmeye çalışıyor. 15 Temmuz'da milli iradenin üstünde başka bir güç olmadığını gösteren bu millet ve bu lider var oldukça, Türkiye'ye kimse diz çöktüremeyecek. HaddiniziBilin” diye ifade etti.


BAŞKAN  ŞERİFOĞULLARI: “ÇÜRÜMÜŞ DÜŞÜNCELER”
Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ise, “Çürümüş düşüncelerinizin ürünü darbeler ve bildiriler ile hükümete ayar verme devri bitti. Bu ülkeyi de, hükümeti de, milli iradeyi de sizlere yedirmeyeceğiz! Unutmayın, en iyi bildiriyi millet yazar millet! HaddiniziBilin hodrimeydan” şeklinde konuştu. 

YILDIRIM: “CUNTA ARTIKLARI”
Bildiriye yönelik bir tepki de AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’dan geldi: Yıldırım;  “Cunta artıklarına bu ülkede fırsat vermeyeceğiz. 15 Temmuz'daki gibi biz ölümüne, ölümüne...” ifadelerini kullandı.

IŞIKVER: “KONU, VATANDIR”
 Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin paylaşımına retweet yaparak,  tepkisini ortaya koydu: söz konusu sosyal medya paylaşımında Bahçeli şu görüşlere yer vermişti:
“103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 103 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır” şeklinde açıklama yaptı.

YENİDEN REFAH PARTİSİ:
Bildiriye en sert tepkiyi veren siyasi partilerden biri de yeniden Refah Partisi il Başkanlığı oldu. Partinin kurumsal sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Millet iradesinin üzerinde hiçbir beşeri güç olamaz. Siyaset dışı güçler tarafından siyasete balans ayarı yapılması asla kabul edilemez.” ifadelerine yer verildi. 

SUÇ DUYURUSU
Amirallerin darbe çağrısı ve tehdidi içeren gece yarısı bildirisine Sivil toplum kuruluşlarından da tepkiler geldi. 
Bu kapsamda Memur-Sen Elazığ Şubesi üyeleri adliyeye giderek bildiride imzası bulunan emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulundu.  

BAHŞİ: MİLLET,  BU EDEPSİZLİĞE SESSİZ KALAMAZ” 
Suç duyurusunda konuşan Memur-Sen İl temsilcisi İbrahim Bahşi, "Milletin inancından, iradesinden, medeniyet değerlerinden kopmuş, millete yabancılaşmış bir zihniyetin taşıyıcısı olan bu asker emeklilerinin aktif görevde oldukları dönemde neye hizmet ettikleri herkesçe bilenmektedir."dedi.

“BUNLAR, AMİRAL ESKİSİDİR”
'Deniz kuvvetleri emeklisi' sıfatıyla yayınladıkları bildiri içerik itibariyle göstermiştir ki bunlar olsa olsa ‘amiral eskisi’dir ifadelerini kullanan Bahşi şunları söyledi:
“Eski düzenin kafasını konuşturan bu 104 vesayet mankurtu, Kanal İstanbul ve Montrö anlaşmasına dair cümleler üzerinden 'fikir beyanı' adı altında çeşitli iletişim kanallarından gece yarısı deklare ettikleri 'muhtıra çağrışımlı' bir açıklamayla siyasete ve millet iradesine müdahale etme niyetlerini beyan etmişlerdir. Kimi çevrelerin içeriğindeki darbe hevesini örtmeye, tahfif ederek masumlaştırmaya ve üstelik sahiplenmeye kalkıştığı bu açıklama, her ne kadar darbeci kafanın sefaletini gösterse de görmezden gelinebilecek bir durum değildir. Bu milletin bırakın açıktan darbe çağrısına, iradesine yönelik hiçbir vesayet imasına tahammülü yoktur. Bu nedenle emekli de olsalar siyasete müdahale etme hastalığı nüksedenlere milletin sessiz kalması düşünülemez. Milletimiz, açıklamayı yapanlar ve yazanlar kadar yazdıranların ve yayanların da farkındadır” 

BAHŞİ: “NOT EDİYORUZ”
 Darbelerin milletin egemenliğinin tehlikeye attığını dile getiren Bahşi, "15 Temmuz’da kursaklarında kalan heveslerini FETÖ ayarlı açıklamanın satır aralarına gizlenmiş bir şekilde görüyor, kirli niyetlerini not ediyoruz. 15 Temmuz gecesi bütün vahşetiyle uygulanan ihanet planlarının milletimizin çelik göğsüne çarparak nasıl suya düştüğünü hatırlatıyor, bu açıklamayla aşikâr edilen kirli niyetlerin de aynı şekilde milletin maşeri vicdanında mahkûm edilerek tarihin kirli sepetine gönderildiğini, gönderileceğini ilan ediyoruz. Amiral eskilerinin bu açıklaması, Silahlı Kuvvetler bünyesinden vesayetçileri ayıklama, hainleri temizleme politikasının doğruluğunu teyit ve te’kit etmiştir.”

“AKILSIZLIK VE AHLAKSIZLIĞIN GÖSTERGESİ”
Yapılan bildiri saçmalığının, vesayet virüsünden kurtulamamış, ihanet zehrini damarlarından atamamış bir kısım mütekait askerin sözde beka endişesi kisvesiyle siyasete müdahale etme cüretleri, milletin gözünde ihanetin, akılsızlığın ve ahlaksızlığın göstergesi olduğunu ifade eden Bahşi, şunları ifade etti:
“Hâlbuki ülkenin bekasını, milletin egemenliğini tehlikeye sokan şey 10 yılda bir yapılan darbelerdir. Bu darbelerle milletin kayaklarının nasıl sömürüldüğü, ülkenin dış mihrakların operasyon sahası haline nasıl getirildiği milletin malumudur” 


BAHŞİ: CEZALANDIRILMALARINI İSTİYORUZ
“Türkiye artık darbecilerden hesap sorulan bir ülkedir. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 104 amiral eskisi ve açıklamaları hakkında soruşturma başlatmış olmasını yerinde buluyor, faillerle birlikte iştirakçileri ve azmettiricileri de ortaya çıkaracak bir hukuki sürecin işleyeceğine inandıklarını belirten Bahşi, “Memur-Sen olarak 81 ilde milletin iradesine karşı bir müdahale hevesi olarak gördüğümüz bu meş’um açıklama ve o açıklamaya imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Hazırladığımız dilekçeyi savcılığa teslim etmek için bir araya geldik. Millet olarak, irademize uzanmak isteyen elin ve arkasındakilerin ortaya çıkarılmasını, yargılanmasını, cezalandırılmasını istiyoruz ifadelerini kullandı.

ELHAK: “BİLDİRİ, HADSİZLİKTİR”
Amirallerin gece yarısı bildirilerine karşın bir tepki de kısa adı ELHAK olan Elazığ Hak, Adalet ve Kardeşlik platformundan geldi.
Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
Postmodern darbe heveslileri, Montrö Antlaşmasını ve Kanal İstanbul’u bahane ederek, etkileri bin yıl sürecek dedikleri 28 Şubat sürecinde yaşananları tekrar hortlatma çabasına girmişlerdir. Eski Türkiye özlemi içerisinde olan zihnin, geçmişte karanlık odakların gece yarısı bildirisi yayınlayarak milleti ve siyaseti hizaya sokma girişimlerinin yeni örneği ile karşı karşıya bulunmaktadır. Alışkanlıklarından vazgeçmeyi akıllarından geçirmeyen darbeci, vesayetçi, cuntacı güruhun 27 Nisan E- Muhtırasını hatırlatan ve asla ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirilmeyecek olan bu bildiri, belli odaklar tarafından özenle hazırlanmış ve yayınlandığı saat itibari ile darbe çağrısı yapan, provokasyon amaçlı siyasi bir bildiridir.”

SESSİZ KALANLAR
İlimizdeki bazı siyasi parti yetkili ve il başkanlarının, amirallerin darbe çağrısı yaptıkları bildiriyi görmezden gelmesi ve gündemlerine almaması da anlamlı bulundu. CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, HDP ve Saadet partisi il başkanları ve yetkililerin sosyal medya hesaplarından dahi olsa herhangi bir görüş bildirmemeleri dikkatlerden kaçmadı.