Elazığ'ın Kahramanları

Elazığ Belediyesi'ne bağlı Elazığ İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin 2023 yılında yapmış olduğu anında müdahalelerle binlerce kişiye hayat vermiş durumda.

Elazığ'ın Kahramanları

Son zamanlarda Elazığ’da çıkan yangınlar başta olmak üzere çeşitli olaylara müdahale eden itfaiye ekiplerinin yıl boyunca yaptıkları çalışmaları İtfaiye Müdürü İbrahim Başgün’ sorduk. İşte detaylar.

Elazığ'ın Kahramanları

“3 BİN 20 İTFAİYE OLAYINA MÜDAHALE ETMİŞ BULUNMAKTAYIZ”

 Yangın ve sel gibi afetlerde koordineli bir şekilde olay noktasına en kısa sürede yetişerek doğru ve etkin müdahale için gayretle çalıştıklarını belirten İtfaiye Müdürü İbrahim Başgün; “ 11 ayda Elazığ İtfaiyesinin müdahalelerinden bahsedecek olursak, bin 500 tane yangına müdahale edilmiş, 175 sıkışmalı trafik kazası, 991 insan kurtarılmıştır bunlar deprem başta olmak üzere yangın, intihar gibi olaylarda müdahale ettiğimiz vatandaşlardır, 340 hayvan kurtarıldı toplam rakam vereceksek 3 bin 20 itfaiye olayına müdahale etmiş bulunmaktayız.  İtfaiye dediğimiz kurum sadece yangın olaylarına müdahale etmiyor, aynı zamanda vatandaşlar iş yeri açtıklarında itfaiye çalışanları tarafından iş yerinin yangın güvenliği konusunda kontrolleri sağlanır. Yapılan kontroller sonrasında iş yerinin gerekli tedbirler sağlanmış ise iş yeri açma ruhsatı verilir. Yıl bazında iş yeri ruhsatı verdiğimiz rakam ise 832 olarak belirlenmiştir, bu da son yılların en fazla iş yeri açma belgesi verildiği anlamına geliyor. Bir yıl içerisinde 465 iş yerini yaşanan sel baskınlarına müdahale ederek vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret etmiş bulunmaktayız.  105 yangın tatbikatı yapılmıştır, bununla birlikte 3 bin 344 vatandaşımıza yangın eğitimi verilmiştir” açıklamalarında bulundu.

Elazığ'ın Kahramanları

 Müdür Başgün; “2023 yılı biliyorsunuz ki şansız bir yıldı, Kahramanmaraş depremlerinde etkilenen iller arasında biri de Elazığ, bizler hem depremzedeydik hem de komşumuz olan Malatya bizlere göre daha fazla hasar görmüştü. Ama bizler Elazığ İtfaiyesi olarak 21 kişilik 3 ekip halinde Malatya’ya yetişen ilk ekipler olduk. Malatya’da yaşanan su sıkıntısını gidermek amacıyla 1 su tankeri ve 3 personel daha gönderdik” dedi.

Elazığ'ın Kahramanları

“DEPREM ANINDA AYNI ANDA OLUŞAN 18 FARKLI NOKTADAKİ YANGINLARA MÜDAHALE ETTİK”

İbrahim Halil Başgün; “Bizler Kahramanmaraş depreminde aynı zamanda Elazığ’da bulunan ağır hasarlı bina da asansörlerde mahsur kalan 54 vatandaşlarımız kurtarıldı, 28 vatandaşımızın deprem esnasında kapanan kapılarını açmak için müdahalelerde bulunuldu. Aynı zamanda deprem korkusuyla balkona çıkan ve sonrasında yine sıkışan kapılardan göçük oluşan merdivenlerden dolayı balkonlarda maruz kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya özen gösterdik. 1 polisimizin şehit olduğu 1 vatandaşımızda hayatını kaybettiği binaya 20 kişilik ekibimizle 16-17 saatlik bir çalışmayla vatandaşlarımıza ulaştık.  Deprem anında aynı anda oluşan 18 farklı noktadaki yangınlara müdahale ettik. Bunun 15 mesken olduğu 2’si iş yeri 1 tanesi de tavuk çiftliğiydi” dedi.

Elazığ'ın Kahramanları

“BİZLER İTFAİYE EKİPLERİ OLARAK VATANDAŞ NEREDE VE NE ŞEKİLDE MAHSUR KALMIŞSA ORADAYIZ”

Başgün; “İşin özü bizler Elazığ İtfaiyesi ekipleri başkanımızın talimatıyla yaklaşık 1 buçuk ay boyunca sürekli sahadaydık. Bizler itfaiye ekipleri olarak vatandaş nerede ve ne şekilde mahsur kalmışsa oradayız. Asrın felaketi olan bu depremlerde bizler zorda olsa üstesinden geldik. Bizler itfaiye ekipleri olarak yaşanacak her olaya karşı 24 saat hazır bir şekilde bekliyoruz.  Belediye başkanımıza teşekkür etmek istiyorum, kendisi bizim isteklerimizi anında yerine getirdi. Elazığ itfaiyesi belki de bölgenin en iyisi Türkiyenin ayılı itfaiyelerinden biri. İçişleri Bakanlığı’nın aratılmalarına göre alınan ihbarlar sonra gösterilen reaksiyon süresinde Elazığ İtfaiyesi Türkiye’de birinci oldu. Bunlar gurur duyacak şeyler. Türkiye’de toplam 5 itfaiyede bulunan 60 metre ve üzerinde kurtarma yapan araçlarının bulunduğu iller arasında Elazığ var, bizlerde bu durumdan son derece mutluyuz. Vatandaşların bilinçli olması başta kendileri olmak üzere hepimiz için önemli, özellikle itfaiye ve ambulans gibi araçlara trafikte öncelik tanınması çok kıymetli ve hayati değer taşımakta” ifadelerine yer verdi.