Elazığ'ın Kadın Pazarcıları

Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde Cuma günleri kadın pazarcılar tezgahlarını açıyor ve oldukça yoğun ilgi görüyor.

Elazığ'ın Kadın Pazarcıları

İlçemizin turizm yönünden en önemli yeri Hazar Gölü kenarındaki Gezin Köyüdür. Köyde çeşitli kamu kurum ve kuruluşların dinlenme tesisleri ile özel şahısların yazlık villaları ve siteler bulunmaktadır. Bu yazlık villa ve sitelerde genellikle Diyarbakır'dan gelen yazlıkçılar oturmaktadır. Ayrıca çok sayıda Diyarbakırlı yazlıkçı da Plajköy köyünde bulunan özel şahıslara ait kamplarda Temmuz ve Ağustos aylarında çadır kurarak tatil yapmaktadır.

CUMA GÜNLERİ KADIN PAZARCILAR TEZGAHLARINI AÇIYOR

Cuma günleri ise pazarda kendi ürettikleri ürünleri satarak geçimini sağlayan kadın pazarcılar bulunmakta.

Sabahın erken saatlerinde kendi bahçelerinde ki sebze meyveleri toplayan kadınlar, ürünlerini alarak pazarın yolunu tutuyor. Ürünlerini tezgahlara yerleştirdikten sonra, müşterilerini beklemeye başlıyorlar. Saatler ilerledikçe pazar kalabalıklaşıyor. Tezgahtarlar kadın, müşteriler karışık akşama kadar tezgah başında ekmeklerini çıkarıyorlar.

Elazığ'ın Kadın Pazarcıları

Pazarcı kadınlar,”Pazar erkek gücüyle yapılan bir iş diye biliniyor ama öyle değil. Bir bayan örneğin şu kamyon dolusu ürünü nasıl satsın dersiniz çokta güzel satıyoruz.Her tezgahımızda ayrı bir hareketlilik var.Hepimiz alın terimiz, emeğimiz ile çocuklarımızın rızkını çıkarıyoruz.

Pazarcılığın süreklilik istediğini ve yorucu olduğunu belirtiyor. Ama bu pazar sayesinde çocuklarını okutabilmiş. Pazarcılık yaptığı yılların hayatının en mutlu yılları olarak tanımlıyor. Burası benim evim gibi, kime baksam, annem, kardeşim gibi. Bir üzüntüm, bir sevincim olsa rahatlıkla gelip paylaşabiliyorum. Ben bu sıcaklığı hiçbir yerde görmedim. Yorgunluğumuzu, üzüntümüzü, derdimizi, hepsini paylaşıyoruz.Diyarbakırlılar pazara yoğun bir ilgi gösteriyor. Organik ürünlerimize gereken ilginin dahada gösterilmesini istiyoruz.

Elazığ'ın Kadın Pazarcıları

Kadın semt pazarına insanlarımız çok rahat bir şekilde gelip alışverişlerini yapıyorlar.

Kadın pazarcıyı, kadın esnafı kabullenmiyorlardı ama biz yaptık. Çok da güzel yaptık ve herkese gösterdik

Umutla başladık, güçle bitirmeye çalışıyoruz. Çok güzel bir duygu. Bir de hele zorsa ve zoru başarıyorsan o ayrı bir duygu ve ayrı bir özgüvendir kendine..

Pazarı dezavantajlı kadınlar için bir gelir kapısı niteliğindedir, önemlidir. Kadınlarımız burada alın teriyle, helal kazanç elde ediyor. Bu çabalarından dolayı örnek alınmaları gerekiyor.

Kadınların semt pazarındaki çabası, diyalogu, vatandaşlarla bağları son derece temiz ve dürüst işliyor. Mesela, semt pazarındaki kadınlar yalan yere yemin etmezler. Kirli, çürük malı müşteriye asla  yedirmezler”diyor.