Elazığ'ın Kader Projesi

Özel Haber: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Elazığ Cevizdere Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'yle ilgili açıklama yapılarak faaliyete geçtiğinde 1.250 kişiye istihdam sağlayacağı duyuruldu.

Elazığ'ın Kader Projesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabında Elazığ Cevizdere Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada; “Elazığ Cevizdere Besi TDİOSB Projesi ile ülkemizin et üretimine 4.500 ton katkı ve 1.250 kişiye istihdam sağlanacak” denildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; “Elazığ Cevizdere Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi 881 bin metrekare alanda kurulacak. Faaliyete geçtiğinde; 1.250 kişiye istihdam, 58 işletme, 7 sanayi tesisi, 4.500 ton et üretimi, 10 bin baş kapasitede olunacak” ifadeleri kullanıldı. 

İSTİHDAM SORUNU ÇÖZÜLECEK 
Elazığ Cevizdere Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak proje alanının amacı ile ilgili yapılan açıklamada ise; “Büyük, orta ve küçük ölçekli 61 adet parsel üreterek Besicilik yapmak isteyen girişimcilerin parsel taleplerini en ekonomik ve uygun koşullarda karşılamak. TDİOSB de yer alacak işletmelerin yatırım maliyetini azaltarak girişimcilere fayda temin etmek. TRB1 bölgesinde olduğu gibi Elazığ ilinin en büyük sorunu olan istihdam problemini çözülmesine katkı sağlamak.  Özellikle merkez ilçede besicilikten kaynaklanan çevre sorunlarını ortadan kaldırarak İlin daha temiz ve sağlıklı çevre oluşumuna katkı vermek. Belirlenen alanda tamamen kırmızı et üretimine yönelik besicilik yapacak işletmelere yer temin edilerek, ortak altyapı tesisleri ile yatırım maliyetini düşürerek, sürdürülebilir bir besiciliğin yapılmasını temin edilecektir.” denildi. 

HER TÜRLÜ DONATILAR YER ALACAK 
Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin girişinde, ulaşılabilirlik açısından uygun olan bir alanda idari tesis alanı ve sosyal tesis birlikte planlanmıştır. İdari ve sosyal tesis alanı bölgede istihdam eden işgücünün her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek; bölge yönetimi, toplantı salonu, kafeterya, güvenlik ve benzeri tesisler ile sağlık tesisi, lokanta, veteriner ilaçları satış birimi gibi donatılar yer alacaktır. İdari ve sosyal tesisleri 17.16 ha‘lık alanda planmış olup bu alan toplam Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin % 2.01’ini oluşturmaktadır.

METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ
Yapılan açıklamaların devamında ise,“ Katı Atık Tesisleri Alanı (Biyogaz Üretim Tesisi), arazi kotunun en düşük olduğu bölgede 6.63 ha olarak planlanmıştır. Planlama alanının % 7.76’sına denk gelmektedir. Besi işletmelerinde ön gübre çukurunda biriken atıklar belirli periyotlarla vidanjörler vasıtasıyla toplanıp buradan da biyogaz üretim sahasına iletilecektir. Bu bölümde, metan gazı elde etmek için gerekli işlemlere tabi tutulacak ve elde edilen bu metan gazından elektrik enerjisi üretilecektir. Bu elektrik enerjisi de TDİOSB alanında hem aydınlatmada hem de ısıtmada kullanılacaktır.”denildi.

ARSLAN: “BU TÜR PROJELER ÇOK ÖNEMLİ” 
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada,“ Bu proje Ticaret Borsası’nın projesiydi. Bizlerde Ticaret ve Sanayi odası, Elazığ Belediyesi, Elazığ Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü olarak ortağıyız. İstihdam edilebilir işletme koşullarının oluşabilmesi için bu tür organizasyonlar son derece önemli. Gerek sanayi için gerekse hayvan yetiştiriciliği için bu tarz projeler oldukça önemli. Hayvan yetiştiriciliğinin de modern alanlarda sağlanması için OSB son derece önemli. Çünkü bölgenin en fazla hayvan yetiştiriciliği yapılan ve kırmızı et işletmeciliğinin olduğu illerden biri Elazığ.”dedi.

YEM VE ET KESİM ÜNİTELERİ 
Çevre faktörlerinin  giderilmesi ve şehir alanlarının daha çok sağlıklı alanlar olarak korunabilmesinin  son derece önemli olduğunu vurgulayan  Arslan,“Yetiştiricilerimizin rekabet edebilir büyük ortak alanlarda hem tesislerin olduğu hem de veterinerlik hizmeti alabilecekleri merkezin olması önemi şuradan da kaynaklanıyor, mevcut hayvan barınaklarının bir çoğu şehir merkezinde ve belde merkezlerinde kalmış durumda. Onların da bu alanlara taşınarak çevre faktörlerin de giderilmesi ve şehir alanlarının daha çok sağlıklı alanlar olarak korunabilmesi son derece önemli, bunu da sağlamış olacağız. Orada sadece hayvan yetiştiriciliği olmayacak. Ortak veterinerlik hizmetleri, ortak yem üretim merkezleri ve aynı zamanda et kesim üniteleri olacak.”diye ifade etti.  

ARSLAN: “ELAZIĞ’IN KADERİ DEĞİŞECEK” 
Arslan,“ Besi İhtisas OSB’nin içinde bir tesis kuruldu. Orada da hayvansal atıkların her biri enerjiye dönüştürülecek. Enerjiye dönüştürüldükten sonra da atıklarla minarel gübre ürünü çıkacak. Hayvancılık aynı zamanda tarımı da destekleyecek. Böylelikle Elazığ’ın ithal ettiği tarımsal gübrenin büyük bir kısmı bu tesisten sağlanacak. Oradaki enerji tesisi de Ocak ayı itibariyle üretime başladı. Hayvan barınakları da 2022 yatırım programına alınarak yapılacak. Ben başta tüm ortaklarımıza bu projeyi sahiplendikleri için teşekkür ederim. Şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”dedi.