Elazığ'ın 3 Açmazı

Elazığ'da son günlerde şehrin Milletvekillerinin dile getirdiği, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın ciddi bir emek ve kaynak arayışı için mücadele ettiği, çözümleri için ciddi bir ekonomik kaynak gerektiren 3 büyük problemin çözülmesi için Elazığ'ın yeni bir güç birliğine ihtiyacı var.

Elazığ'ın 3 Açmazı

Elazığ’da 1950’li yıllarda bölgenin çimento ihtiyacını karşılamak ve istihdam sağlamak amacıyla inşa edilen çimento fabrikası ilerleyen yıllarda şehrin tam merkezinde bulunan ve hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit eden bir hale geldi. Geçtiğimiz günlerde MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver’in gündeme getirmesiyle yeniden tartışma konusunu olan bu fabrikanın taşınması için ciddi bir ekonomik kaynak gerekiyor.

Şehrimizde sıklıkla gündeme gelen konulardan bir diğeri ise Maden. İlçede işletme kaynaklı olarak ortaya çıkan risk ve hasarlı yapılar için başta CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol olmak üzere siyaset ciddi bir çalışma içerisinde. Bu sorunun çözümünün sağlanması için maden pasasının firma tarafından kaldırılıp hasar oluşan ev ve işyerlerinin yeniden yapılması gerekiyor. Bunun için de ciddi bir finansman lazım.

Elazığ'ın 3 Açmazı

Şehrin en büyük beklentilerinden olan ve günümüzde artık tartışmasız şehrin en büyük problemi haline gelen bir diğer konu ise Hazardağlı Kavşağı’nda yüz metrelerce uzayan araç kuyruklarını gidermek amacıyla ihtiyaç duyulan altgeçit. Artan nüfus, araç sayıları ve şehrin batısında oluşan yeni yerleşim alanları bu kavşağın mevcut haliyle adeta bir trafik çilesine dönmesine neden oluyor.

 Bu proje için de çok büyük bir kaynak bulunması şart. Şehrin geçmişten gelen ve güncel çıkmazlara dönüşen bu 3 sorunun okuyucularımız için derledik. İşte Elazığ’ın 3 çıkmazı:

IŞIKVER’DEN TOPYEKÜN MÜCADELE ÇAĞRISI

Bu sorunlardan biri olan Elazığ Çimento Fabrikası’nı yeniden gündeme taşıyan isim Milletvekili Semih Işıkver oldu. İlimiz Milletvekillerini, Belediye Başkanını ve Valisi’ni topyekün bir mücadeleye davet eden Işıkver, şu çağrıyı yaptı: “ 1950’li yıllarda faaliyetine başlayan ve o dönem il merkezi dışında kalan Elazığ Çimento Fabrikası’nın insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden bilimsel bulgular sonrası bulunduğu yerden kaldırılması vaatleri ilimizde maalesef her dönem siyasetin mezesi olmuştur.

Elazığ’ın bir çöküntü ovası özelliği taşıması topoğrafyanın yalnız bir yönde hava akımlarına açık olması ve bilhassa çimento fabrikasının şehrin ortasında kalışı, hava kirliliğinin artmasına sebep olmuş ve bu sıcaklarda çok geniş bir bölgede yaşayan vatandaşlarımızı adeta canından bezdirmiştir.

Yıllık ortalama 160 bin ton üretimi ile gece gündüz durmadan çalışan fabrikanın kaldırılması konusu şehrimizin 20 yılı aşkındır gündeminde olmasına karşın bir arpa boyu dahi yol alınamamıştır. Bir işletmenin bir şehrin geleceğini ve toplumun sağlığını tehdit etmesine seyirci kalmamalıyız.

İlimiz Milletvekillerinin, Belediye Başkanının ve Sayın Valimizin şahsında bütün kurumlarımızın bu hususta topyekün bir mücadele ortaya koymamız gerektiği âşikar. Kendi adımıza bu aziz şehrin tertemiz insanlarını mutsuz eden her konu ile mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğimizin bilinmesini istiyor, Elazığ Kamuoyunu saygılarımla selamlıyorum.”

Elazığ'ın 3 Açmazı

MADEN İÇİN YOĞUN TEMASLAR

Başta milletvekilleri Semih Işıkver ve Gürsel Erol olmak üzere Elazığ’da siyasetin yoğun bir çabası olduğu gözlemleniyor. Ancak şimdiye kadar ev ve işyerlerinin boşaltılması kararının ertelenmesi   dışında herhangi bir çözümün bulunamadığı Maden’de bu sorunların çözümü için ciddi bir ekonomik kaynak gerekiyor.

Vatandaşların en büyük talebi ise bu masraflara soruna neden olan firmaların da dahil edilmesi.

GÜRSEL EROL: HAZARDAĞLI KAVŞAĞI ACİL BİR İHTİYAÇ HALİNE GELMİŞTİR

Son olarak Hazardağlı Kavşağı’nda şehrin kültürünü ve ruhunu yansıtacak, sembol olacak bir altgeçit ve çevre düzenlemesi projesini gündeme getiren CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un bu önerisinin hayata geçmesi için de ciddi bir finansman şart. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın da yoğun bir gayret içerisinde olduğu ve finansman arayışı yaptığı proje için ilgili bakanlıkların da destek olması şart. Aksi halde bu projenin hayata geçmesi çok zor.

3 SORUNUN DA BENZER BİR ÖZELLİĞİ VAR

Elazığ’da son günlerde en çok konuşulan Maden, Hazardağlı Kavşağı ve Çimento Fabrikası konularının birçok ortak noktası bulunuyor ancak bunlardan en öne çıkanı 3 sorunun da geçmişte başlayıp ekonomik olarak Türkiye’nin çok iyi durumlarda olduğu yıllarda çözülmeyip bu yıllara sarkıtılması ve günümüzde artık erteleme ve bekleme gibi şansları kalmayıp son raddeye gelmeleridir.

ÇOK BÜYÜK EKONOMİK KAYNAKLAR GEREKİYOR

Başta Maden ve Çimento Fabrikası olmak üzere Hazardağlı Kavşağı’na bir altgeçit yapılması için ciddi bir ekonomik kaynak gerekiyor. Diğer 2 sorunun yanında Maden için direkt vatandaşların da etkileneceği bir ekonomik durum söz konusu. Bu projede ödemeler direkt vatandaşın cebinden çıkacak. Ödemelerin çok yüksek olduğu günümüzde vatandaşlar ev ve işyerleri TOKİ tarafından yapılsa bile ödemede güçlük çekeceklerini belirtiyorlar. Talepleri ise riske ve hasara neden olan firmanın bu zararları karşılaması yönünde.

Elazığ'ın 3 Açmazı

BAKANLIKLAR VE GENEL MÜDÜRLÜKLERİN DESTEĞİ ŞART

Aciliyet haline gelen bu projelerin hayata geçmesi için gerekli finans kaynaklarını bulmak ve süreçleri hızlandırmak adına ilgili bakanlıklar ve yüksek bürokrasinin de hayata geçmesi gerekiyor. Bu noktada sadece Elazığ siyasilerini ve bürokrasisinin değil Elazığlı tüm siyasetçi ve bürokratların sorunların çözümü için katkı vermesi şart.

GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRILARI SÖYLEMDE KALMAMALI

Şehirde her sorunu ve öneriyi dile getiren siyasetçi devamında mutlaka bir birliktelik çağrısı yapıyor. Zaman zaman sosyal medyada karşılıklı ucuz paylaşmalara dönüşen bu çağrılar için henüz somut bir adım atılmadı.

ÇÖZÜM MASASI ŞART

Manşetimize konu olan bu sorunların çözümü için şehirde ortak aklın ve iradenin yansıması olacak Çözüm Masası kurulması ve siyasetin, bürokrasinin, sivil toplum kuruluşları ile medyanın tek ses olması ve artık somut adımlar atılması gerekiyor.