Elazığ Geçmişini Hatırladı

Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde dün akşam saatlerinde düzenlenen etkinlik yoğun ilgi gördü.

Elazığ Geçmişini Hatırladı

Harput müziği; kendine özgü çalgıları, makamları ve icra sırasındaki kuralları ile özel bir bölgedir. Her makamın kendi içerisinde muhakkak bir gazeli, hoyratı ve kırık havası vardır ve Elazığlıların en büyük vazgeçilmezlerinden biridir. Sadece Elazığ’da değil ülke genelinde de müzik severlerin yoğun ilgisini gören sanat, gün geçtikçe artan değeriyle dinleyicilerini adeta mest etmekte.
Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği ve Kürsübaşı Topluluğu Müdürü Olcay Burhan dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen konser hakkında açıklamalarda bulundu.

Elazığ Geçmişini Hatırladı
 

PERİYODİK KONSERLER VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ 
Müdür Burhan; “Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Ve Kürsübaşı Topluluğu Müdürlüğü olarak periyodik konserler ve etkinlikler düzenliyoruz Elazığ’da. Bu haftaki etkinliğimizde Harput türküleri (Beşiri ve Muhalif Eserler) isimli konserle izleyicilerimizin karşısına çıktık. Konserimizi Topluluk Sanat Yönetmenimiz Kenan ÇİMTAY yönetti. Topluluk Sanatçılarımız Mehmet DEMİR ve Duygu TÜRKMEN Beşiri ve Muhalif Eserlerden örneklerle icra ederek izleyicilerimizin beğenisine sundular.” Dedi.

Elazığ Geçmişini Hatırladı
 

GENÇLERİMİZE HARPUT MUSİKİSİNİ SEVDİRMEK
Son olarak şunları da dile getiren Burhan;” Biz konserimizi basın aracılığı ile bütün halkımızı davet ettik yoğunluk güzeldi. Gençlerimize Harput Musikisini sevdirmek gelen izleyicilerimize Harput günü yaşatmaya çalışmak oldu, geri dönüşler olumluydu bu bizi mutlu etti. Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Ve Kürsübaşı Topluluğu Müdürlüğü olarak gelecekte yapacak olduğumuz etkinliklerimizi sanatseverler Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu sanat cepte uygulaması ve Müdürlüğümüze ait sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.” Şeklinde konuştu.
Makamlarının bir bölümü İstanbul veya diğer bölgelerde de bilinmesine rağmen, bir bölümü yalnız Harput’a özgüdür. Harput’a özgü bu makamlar şunlardır:
Divan Makamı
Elezber Makamı
İbrahimiye Makamı
Tecnis Makamı
Tatvan Makamı
Varsak Makamı
Muhalif Makamı
Müstezat Makamı
Kürdî Makamı
Nevruz Makamı

Elazığ Geçmişini Hatırladı