Elazığ'dan Gidip Konya'da İlçe Kurdular!
Geniş yüz ölçümüne sahip olan Konya'da toplam 31 ilçe ve bin 154 tane mahalle bulunmaktadır. Bu ilçelerin ve mahallerin farklı farklı tarihi bulunmaktadır. Elazığ'dan giderek Konya'da ilçe kuran bir aşiret tarihiyle dikkat çekiyor.
Türkiye'de en çok ilçeye sahip olan illerden biri olan Konya'dır.
Ak yünleri ile destanlaşmış, tarihte birçok medeniyetin uğrak yeri olan Konya'nın Yunak ilçesi, tarihi ve tarihi kalıntılarıyla önemli bir konuma sahip. Mağara ve sığınaklar ile sur kalıntıları, Samıt ve Kapaklı mevkiindeki Pissiya şehri kalıntısı, Miskamit şehir harabeleri, kale yıkıntıları, Taşkınlar yaylasındaki kale ve içindeki şehir harabeleri ve kilise Yunak'ın nadide tarihi lokasyonlarından birkaçıdır.
YUNAK'I ELAZIĞ'DAN GİDEN KABİLE KURDU!
Kuruluş tarihi yeni sayılan Yunak, merkeze ve bazı yakın köylere yerleşeme 16'ıncı yüzyıldan sonra oluştuğu ve bulgulara göre ilçeye ilk yerleşimin Karataş Deresi kenarlarında olduğu düşünülüyor. Buralarda oluşan ilk yerleşmeden sonra Elazığ'dan Govasti adlı bir aşiretin gittiği ve günümüzdeki Merkez Camii'nin üst taraflarına yerleştikleri resmi kaynaklarda belirtiliyor. Elazığ'dan giden aşiret burayı yurt tutuyor, yavaş yavaş Yunak ilçesi büyüyor ve yakınında bulunan köylerden insanlar ilçe merkezine göç etmeye başlıyor.
YÖRE HALKININ ÇOĞUNLUĞU DOĞU İLLERDEN GELEN İNSANLAR OLUŞTURUYOR
Yöre halkının önemli bir kısmını doğu illerinde gelen insanlar tarafından oluşan Yunak, 1700 yıllarında doğu illerindeki aşiretlerin aralarında meydana gelen geçimsizlikten dolayı Konya'daki bazı yerlere göç ettiler. Doğu illerden gelen insanlar çoğunlukta olsa da Yunak'ta Bulgaristan göçmenleri ve 1870 yıllarında Gaziantep, İslahiye, Beyşehir ve Antalya yörelerinden gelen Yörükler de var.
KONYA'NIN VAZGEÇİLMEZ BİR İLÇESİ HALİNE GELDİ
Eski Türk kültürünün siluetini hala kent yapısında hissettiren Yunak, sahip olduğu olanaklarıyla adeta görsel bir şölen sunuyor. Turistlerin seçkin lokasyonlarından biri olması gerektiğini gözler önüne seren ilçe, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisi ile Konya'nın vazgeçilmez bir ilçesi haline geldi.
Kaynak: Yenikonya- Mustafa İlker Şen