Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

Okulların açılmasından kısa bir süre sonra acil servislerin önlerinde oluşan kuyrukları okul çağındaki çocuklardan oluştuğu gözlemlenmekte.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

Yaz tatilinden sonra sınıf arkadaşlarıyla bir araya gelen çocuklar son bir hafta içerisinde kendi aralarında sürekli grip ya da enfeksiyonel  hastalıklara yakalanmakta. Okul çağındaki çocuklarımızı hastalıklardan nasıl koruyabiliriz, güçlü bir bağışıklık sistemi için neler yapılmalı gibi soruların yanıtını bulmak için Uzm. Dr. Ahmet İlhan Yararlı ile bir araya geldik.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

Medikal Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Ahmet İlhan Yararlı sorularımızı yanıtladı. İşte detaylar…

OKULLARIN DAHA YENİ AÇILMASINA RAĞMEN ACİL SERVİSLERİN ÇOCUKLARLA DOLMASININ SEBEBİNİN ÇOCUĞUN OKULDA  ARKADAŞLARINDAN ENFEKSİYON ALDIĞI SÖYLENİYOR. BU KONUDA Kİ YORUMUNUZ NEDİR?

Evet okullar açıldı ve bu sene farklı bir durum olduğu aşikar, mevsimsel döngüler de değişiklikler oldu, dolayısı ile bu yıl sanki Aralık Ocak ayındaymışız  gibi yoğun enfeksiyonlar olduğu gerçek bir durum. Bunlara bugünlerde çok fazla rastlıyoruz, özelikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve kusma, ishallerde yoğun bir artış var. Tabi ki okullar açılınca bireysel mesafeler azaldı, öksürük, hapşırık ve yakın temas ile bulaşan viral hastalıklar arttı.  Kalabalık ortamlarda bu hastalıklar salgın yapmak potansiyeline sahip bu dönem okullarda hijyene önem verilmeli, sınıflar sık sık havalandırılmalı.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİZ?

Bu konu her zaman önemli, sadece okul dönemine özgü değil. Bu bir süreç daha anne karnında başlayan doğumla devam eden, yaşam boyu da devam edecektir. Bizlerde şunu biliyoruz ki, yapılacak şeyler öncelikle iyi bir beslenme kaliteli ve yeterli bir uyku, yeterli fiziksel aktivite, mental açıdan iyi bir ortam ve aile desteği çocukların sağlıklı olmasında çok önemli bir role sahiptir. Yine varsa demir eksikliği, D vitamini ve diğer vitamin eksiklikleri varsa takviye etmek gerekiyor. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye uygun. Katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak tutmak gerekiyor. Balık, yumurta, karbonhidrat ve yağdan zengin besinler tüketmek gerekiyor.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

HASAR ALAN OKULLARDAN DOLAYI SAĞLAM  OKULLAR SABAHÇI VE ÖĞLENCİ ŞEKLİNDE EĞİTİM VERMEYE BAŞLADI. ÇOCUKLARIN ERKEN SAATTE OKULA GİTMELERİ HASTALANMALARINA YA DA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASINA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Bölgemizde evet yakın zamanda bir deprem yaşandı ve bazı zorunluklar oluştu. Okullarda  yığılmalar oldu gereğinden fazla kalabalık oluştu.  Kalabalık ve kapalı ortamlarda hastalıklar çok hızlı bir şekilde bulaşma potansiyeline sahip. Burada belki bazı tedbirler alınabilir, örneğin, okullar da hijyene daha fazla dikkat edilmeli, hasta olan öğrenciler maske takmalı veya evde dinlendirilmelidirler. El yıkama alışkanlığı artırılmalı. Erken saatlerde okula gitme olayı,  aslında çocuklar yeterli uyku alamadıklarında bağışıklığı olumsuz yönde etkilenmekte. Bu süreci aile okul iletişimi güçlendirerek azaltabiliriz.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

AİLELER, OKULA GİDECEK ÇOCUKLARIN HASTALANMAMASI İÇİN NASIL TEDBİRLER ALMALIDIR?

Burada aileye düşen görev evde iyi bir beslenme programı yapmak,  digital ortamdan uzak tutmak ve yeterli uyku için öğrenciye yardımcı olmak çok önemli.  Tabi ki çocuklara psiko sosyal açıdan da destek olunmalıdır.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

DEPREMDEN SONRA ÇOCUKLARIN HASTALANMA ORANI ARTTI MI, EĞER ARTTIYSA DEPREM DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZARAR GÖRMÜŞ DİYEBİLİR MİYİZ?

Depremden sonra çocuklar da hastalanma oranı için elimizde net bir veri yok.  Ama sonuçta deprem insanlar için bir travma ve çocuklar da travmalardan fazlaca etkilenmekte.

Elazığ'daki Çocuklara Ne oldu?

Bu konu çok faktörlü bir yönü ile yaşadığımız olumsuz her durumu tâbi ki bağışıklığımız üzerinde bir etkisi vardır. Bu durumlarda daha yakın takip ve gözlem gerekir ve çocuğa her yönü ile destek sunulmalıdır. Özelikle deprem bölgelerinde periyodik taramalar yapılmalı, besin ve su hijyenine dikkat edilmelidir.