Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kaldı. Peki okula giden çocuklarımız nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliyiz?

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Bariatrik Cerrahi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Güner okul çağındaki çocuklar için beslenme konusunda merak edilen soruları yanıtladı.

“GÜNLÜK 3 ANA ÖĞÜN 2-3 ARA ÖĞÜN ŞEKLİNDE BESLENİLMELİDİR”

Diyet Uzmanı Beyza Güner :  “Çocuğunuz artık okula başladı.  Beslenmesini sürekli takip edemeyeceğiniz yer de,  kazandırdığınız doğru besleme alışkanlıklarından uzaklaşmaması cin yapması gerekenlere bir göz atalım. Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Yeterli ve dengeli bir şekilde hazırlanan kahvaltı çocukların okul başarısını etkiler, konsantrasyon ve zihin gelişimlerini olumlu etkiler.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Günlük 3 ana öğün 2-3 ara öğün seklinde beslenilmelidir. Kahvaltı kadar öğle ve akşam yemeklerinin sağlıklı ve dengeli olmasında önemlidir. Hazır gıdalar ve fast-food yerine evde pişirilen yemekler tercih edilmelidir. Ara öğünler mutlaka yapılmalıdır. Öğle ve akşam yemeği arasında yapılacak öğün bir sonraki öğüne aç gidilmesini önler. Su olmazsa  olmazlarımızdandır, bu dönemde çocukların 1,5-2 litre su tüketmesi gerekir.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Fiziksel aktivite obeziteyi  engeller, genelde telefon, bilgisayar karşısında vakit kaybeden çocuklarda obezite görülme riski fazladır. Bu nedenle çocuğunuzun sevdiği spor veya oyunu tercih ettirerek kas ve kemik gelişimini sağlamış olursunuz. Şeker tüketimi kısıtlanmalı haftanın 2 günü balık tüketilmelidir. Balık içeriğindeki omega-3 ve folik asit sayesinde çocuğunuzun beyin gelişimi ve zihinsel işlevlerini arttırmış olursunuz” dedi.

“ARA ÖĞÜNLERDE MUTLAKA MEYVE TÜKETMELERİNİ ÖNERİYORUM”

 Uzman Güner: “Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurtayı muhakkak kahvaltıda tercih etmeliyiz. Özellikle bu dönemdeki çocuklarda kuruyemiş tercih edilmelidir. Kuruyemişlerin içeriğindeki E Vitamini, Folik asit bulunmaktadır. Çocukların gelişimi açısından önem arz etmektedir. Kuruyemiş fındık, badem, ceviz her zaman önceliğimiz arasında olmalıdır. Mutlaka et, tavuk, balık, sebze grubundaki yiyecekleri tüketmelerini öneriyorum. Aynı zamanda meyve tüketiminin bağışıklık sistemini güçlü tutmasında etkili olduğundan çocuklarımız için önemlidir. Ara öğünlerde mutlaka meyve tüketmelerini öneriyorum” şeklinde konuştu.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

“PEKMEZİ SABAH AÇ KARNINA MUTLAKA 1 TATLI KAŞIĞI KADAR TÜKETEBİLİRLER”

Diyet Uzmanı Beyza Güner: “ Uyku kalitesini arttırmak için, süt, yoğurt, kefir ve ayran gibi süt grubundaki ürünlerin tüketimi uyku geçiş kalitesini arttırır. Çocukların sabahları daha zihinde uyanmasını sağlar. Pekmezin süt ile karıştırılıp içilmesi konusunda yanlış bilgiler dolaşmakta. Tıbben bunun bir zararı yoktur, pekmezle sütü karıştırıp içebilirler. Bunun akademik bilgisi, Demir ve Kalsiyum ilaçları ya da takviyeleri aynı anda alınmamalıdır.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Besinlerde herhangi bir etkileşim söz konusu değildir. Ben genelde ballı süt öneriyorum, çünkü çocuklarımız bal tüketimine karşı daha pozitif yaklaştıkları için uyumadan önce sevdiği bir şeyi tüketmeleri daha kolay olacaktır. Pekmezi sabah aç karnına mutlaka 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirler, üzerine birkaç damla limon damlatırlarsa eğer pekmez içerisindeki Demir emilimi C Vitamini sayesinde vücutta biyo yararlılığını daha fazla göstermiş olur” ifadelerine yer verdi.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

“ÇOCUKLARIMIZIN BESLENME ÇANTALARINI EBEVEYNLER MUTLAKA AKŞAMLARI KONTROL ETMELİLER”

Uzmanı Beyza Güner : “Öğleden sonra okula giden çocuklarımız için; çocuklarımızın mutlaka beslenme çantalarının olması gerekiyor.  Olabildiğince beslenme çantalarının içerisinde yeterli ve dengeli ürünler, besinler olmalı. Çocuklarımızın beslenme çantalarını ebeveynler mutlaka akşamları kontrol etmeliler.

Elazığ'daki Çocuklar Ne Yiyecek?

Artık okul kantinlerinde ciddi bir denetimin olmamasından kaynaklı paketli gıdalar çok fazla bulunmakta. Bu tür denetimlerin olmamasından kaynaklı çocuklarımızı paketli gıdalardan uzak tutacak alternatif bulmakta yarar vardır. Tüm öğrencilerimize şimdiden başarılı bir eğitim ve öğretim yılı diliyorum. Unutmayalım sağlıklı beslenen sağlıklı yol alır” şeklinde konuştu.