Elazığ'da yüzde 91 engelli kadının tedavisi durduruldu oğlu yetkililere seslendi

Elazığ'da evde fizik tedavi hizmeti kesilen engelli yaşlı kadın tedavisinin devam etmesi için çözüm bekliyor.

Elazığ'da yüzde 91 engelli kadının tedavisi durduruldu oğlu yetkililere seslendi

Elazığ’da %91 engelli 75 yaşındaki yaşlı kadının evde fizik tedavisi durduruldu. Oğlu Nevzat Canbay annesinin hayatta ve hala yaşadığını vurgulayarak annesinin kaderine terk edilmemesini yetkililerden sorunlarını çözümü için yardım istedi. Canbay “Annem Nazife Canbay 75 yaşında PSP hastası Parkinson plus hastalığı yaklaşık 4 yıldır bu hastalıkla mücadele ediyor. Hastalığından dolayı 2021 yılında Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde %91 engelli raporu verildi. Bu rapor alındıktan sonra doktorlar evinde fizik tedavi alınmasını önerdi. Bizde bununla ilgili araştırma yaptık. Bu hizmet MEB’e bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde (RAM) veriliyormuş. Bu kuruma başvuru yaptık ve incelemeler sonrası 2023 yılına kadar RAM’dan fizik tedavi hizmeti aldık.

"RAPOR İKİNCİ KEZ OLUMSUZ YAZILDI"

2023 yılında bizden raporun yenilenmesini istediler ve bizde gerekli evde fizik tedavi alabilir uygunluk raporunu aldık. 1 yıllık fizik tedavi almaya devam ettik. 2024 yılı Nisan ayında hastanın gelişimine katkı sağlamadığı gerekçe gösterilerek fizik tedavi hizmetimiz sona erdirildi. Rehber öğretmenlerin kontrolüyle annemin fizik tedavi hizmeti kesildi. Hangi tıbbı gerekçelere dayalı bunu söylediler anlam veremiyorum. Buna bir rehber ya da danışman öğretmenin verebileceği bir karar mı? Verilen kararda fizyoterapist kararı var ama fizyoterapist gelip annemi görmedi bile! Biz buna itiraz ettik. Yeniden değerlendirmek için geldiler bu defa fizyoterapist geldi ama; ilk rapor olumsuz olduğu için ön yargı ile bize yaklaştılar. Alakasız gerekçe sundular ve rapor ikinci kez olumsuz yazıldı” diye konuştu.

Elazığ'da yüzde 91 engelli kadının tedavisi durduruldu oğlu yetkililere seslendi

YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN, ANNEM KADERİNE TERK EDİLMESİN

Canbay “Hasta konuşmuyor, söylenenlere tepki vermiyor vb.” tamam da zaten hastalığın seyrinde bunlar var. Hasta sonuçta tepkimelere geç cevap verebilir ama; sonuçta bu hasta yaşıyor. Elini kolunu oynatıyor, söylenenleri anlıyor. Destekli bir şekilde kalkıyor, lavaboya gidiyor. Hangi gerekçeyle bu hizmeti kestiniz? Doktorlar bu tür bakım hastalarının kas fonksiyonlarını kaybetmemesi gerektiğini söyledi. Doktorlar bize fizik tedavi almamızı öneriyorlar. Çünkü; yatak yaraları oluşmasın. Hastanın kalan ömrünü daha rahat geçirmesi ve daha kaliteli yaşaması için fonksiyonlarını kaybetmemesi gerekiyor.

"UZMAN KİŞİLERİN YAPMASI GEREKİYOR"

Bu tür hastaların hayati kararlarını uzman olmayan iki kişinin keyfi kararlarına bırakılmaması gerekiyor. Annemin kaderine terk edilmesine itiraz ediyorum ve bunun için hak mücadelesi veriyorum. Annem hareket ediyor, başını elini kolunu sallıyor söyleyenleri anlıyor. Bunun fizik tedavi ile desteklenmesi gerekiyor. Biz bunu evde yapıyoruz ama; uzman kişilerin yapması da gerekiyor. Bu yanlıştan dönülsün yetkilerin sesimizi duymasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.