Elazığ'da YKS başarısı için 'kurtuluş' reçetesi!

Rehber Öğretmen Kurtuluş Çakıcı'dan YKS sınavına 4 ay kala sınava girecek öğrenci ve ailelerine tavsiyelerde bulundu.

Elazığ'da YKS başarısı için 'kurtuluş' reçetesi!

Elazığ’da 26 yıldır özel okul, dershane ve kurs merkezlerinde rehber öğretmenlik yapan Pratik Hafıza Eğitim Kurumu’ndan Kurtuluş Çakıcı, YKS sınavına hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Çakıcı gazetemize yaptığı açıklamada “2025 yılı YKS başvuruları 6 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında yapılacaktır.  TYT konularını bitiren öğrencilerimiz genel tekrar yaparak branş denemeleri çözmeliler. Haftada en az 1 ya da 2 genel deneme sınavı çözülmelidir” dedi. 

YANLIŞ CEVAPLAR ANALİZ EDİLMELİ 

Çakıcı “ Deneme sonrası analizler yapılmalı, eksiklerinin nedenleri tespit etmeleri gerekiyor. Yanlış yaptıkları sorular, bilgi eksikliği mi, dikkat hatası mı, yorum ya da işlem hatası mı, soru tipi eksikliği mi, tahmin hatası mı? Hangi konulardan neden yaptıklarını detaylı bir şekilde analiz yapmalılar.  Eksikler bir an önce giderilmeli yanlış ve boş bırakılan sorular bir sonraki denemeye kadar çözülmeli ve çözdürülmelidir. AYT konuları bitirme zaman planlaması yapmaları gerekiyor. Tüm konular YKS sınavına 1 buçuk 2 ay kala bitirilmelidir. AYT konuları bitirilmeden AYT denemesi çözmeyin” diye konuştu. 

BAŞARI VE BAŞARISIZLIKTA AİLENİN ROLÜ BÜYÜK 

Çakıcı Sınav kaygısı artıran çevre ve arkadaş ortamından uzak durun. Olumsuz alışkanlıklardan vazgeçilmeli, sınava 4 buçuk ay kala her türlü bahanelerinden uzak durulmalıdır. Aileler öğrencide sınav kaygısı oluşturabilecek tutum ve davranışlardan  bulunmamalarını tavsiye ediyorum. Her zaman çocuklarının emeklerini takdir etmeliler. Başarıda ve başarısızlıkta ailenin rolü büyüktür. Her şeyde yanlarında olmalı, onlara destek vermeliler. Başkalarının hayatlarını kendi çocuklarıyla kıyaslamasınlar. Yarım kalmış hayallerini tamamlanması gibi  yanlış beklentiler içinde olmasınlar. Sınav dışında bir şey konuşmamak çocuklarının çok ve hep çalışmasını sürekli başarılı olmasını beklememeliler. Sınava fazla anlam yüklemeyip kendi kaygılarını öğrenciye yansıtmasınlar.  Okula, öğretmenlere baskı yapma gibi yanlış davranışlar içine girilmemelidir. Her deneme sınavını gerçek sınav sonucu gibi kabul edip çocuklarını rencide etmemeliler. Sınav sonucu ile tehdit etme, aile hayatının kısıtlanması, yaşam şeklini değiştirilmesi güven ve sevgiyi sınav sonucuna bağlama sınavı hiç önemsememe ebeveynler arasında farklı yaklaşımlar maddi ve motivasyon olarak yeterli desteğin verilmemesi yapılanları sürekli yüzlerine vurma gerçek dışı beklentiler içerisine girmemelerini özellikle tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.