Elazığ'da Yılların Esnafından Önemli Tavsiyeler

Elazığ'da uzun yıllardır esnaflık yapan Halil Doğan, bu süre zarfında edindiği tavsiyeleri ve mesleğinin inceliklerini Hakimiyet okuyucuları için aktardı.

Elazığ'da Yılların Esnafından Önemli Tavsiyeler

Mesleğinde yıllarını geride bırakan Halil Doğan, Bu mesleğin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Gömlekçilik farklı bir meslek ve sadece kıyafet olarak gömlekle uğraşıyorsunuz. Ceket, pantolon veya bir yelek üzerine çalışmıyoruz. Bunlar zaten daha farklı, gömlek dikmek da farklı. Her birinin yapımı ve kullanış şekli değişiklik gösteriyor gömlek ustalarının artık yetişmediğine dikkat çekerek gömlekçilik mesleğiyle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı;  Hemen her meslekten müşterim olduğunu söyleyebilirim. Müşterilerim, genelde hazır gömleklerde aradığını bulamayan müşterilerden oluşuyor. Bana gömlek ölçüsü vermek suretiyle, içinde rahat edecekleri her model gömleği diktiriyorlar. Yazın işlerim biraz daha yoğun oluyor. Kısa kollu, tek ve çift cepli gömlekler yanında, kravat ve düğmeli yaka, hâkim yaka ve yakasız gömleklerle her zevke hitap edebiliyorum. Hazır dikim gömleklerde bazı renk ve desen seçenekleri olsa da, özelleştirme seçenekleri sınırlıdır. Genellikle tasarım ve detaylarda esneklik yoktur.

KALIP ÇOK ÖNEMLİ

Gömleğin kalıbı çok önemli. Omuz ve yakanın oturuşu net olmazsa, gömlek iyi görünmez. Bir beden büyük çuval gibi durur. Bir beden küçük olduğu takdirde de sıkıntı verir. Kumaşına da dikkat ederim. Rahat hareket edebilmek ve terlememek, kumaşın dokusuyla alakalı.  Özel dikim gömlekler, kişinin vücut ölçülerine uygun olarak tasarlanır. Bu, mükemmel bir uyum ve rahatlık sağlar. Kumaş seçimi, gömleğin kullanım amacına, mevsime ve kişisel tercihlerinize bağlı olarak değişebilir. Terzi ile görüşerek ihtiyaçlarınıza uygun kumaşı seçebilir ve özel dikim gömleğinizi kişiselleştirebilirsiniz” dedi.

Elazığ'da Yılların Esnafından Önemli Tavsiyeler

MESLEĞİMİZİ TEK BAŞIMIZA SÜRDÜRÜYORUZ

Mesleğini severek yaptığını belirten Doğan, “Zaten sevmesek mümkün değil bu mesleği yapamayız. Gücümüzün yettiği kadar mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz. Tek sorunumuz, mesleği öğretecek eleman yetişmemesidir. Eskiden sadece bir ustanın yanında 4-5 tane kalfa çalışırdı. 3-4 tane de çırak olurdu. Ama şimdi tek başımıza mesleğimizi sürdürüyoruz. Bütün terziler aynı sorunu yaşıyor. Bütün meslektaşlarımız tek başına çalışıyor.” diye belirtti.

Elazığ'da Yılların Esnafından Önemli Tavsiyeler

MESLEĞİNİ SEVEREK YAPACAKSIN

Terzilik mesleğinin dikkat ve titizlik isteyen bir meslek olduğunu belirten Doğan, “Mesleğini severek yapacaksın. Sıfır hata ile yapmaya çalışacaksın. İşini baştan savma yapmayacaksın. Çünkü müşterinin sana geri dönüşümü olumlu olduğu zaman ayakta durursun. Bu durum arkadaşlarına ve çevrene de sirayet eder. Bu meslekte kişilik, ustalık ve terbiye de lazım. Müşteriye karşı güler yüzle ve tatlı dille davranmalısın. Bunların hepsinin bir arada olması lazım. Biri olup da diğerleri olmazsa olmaz. Terzilikte bu yüzüğü kullanan kişi kalmadı, el işi yapacak düğme dikecek kişi kalmadı. Giyinmek zevk işi. Hayatın hakkını vereceksen, insan biraz da kendine özel bir şeyler yapmalı. Benim de işim, bunu tercih eden insanları mutlu etmek. Gömlek konusunda hassasiyeti olan insanlar beni bir şekilde bulur. Defterim var benim ve ölçüleri yazdığım bu deftere bir kere girmeniz yeterli olacaktır” dedi.