Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak

Beyaz et ve kırmızı etin fiyatlarındaki yükselişi ile ilgili kasap esnafı düşüncelerini Hakimiyet Gazetesi ile paylaştı. 

Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asgari ücretin açıklanmasının ardından et fiyatlarında bir artış olup olmayacağını Elazığ Hakimiyet Gazetesi olarak kasap esnafına sorduk. Kasaplar, fiyatlarda bir yükselişin olacağını ve dışarıdan gelen  ithal etin azalması durumunda kırmızı ette ciddi oranda yükselişin olacağı ifade etti. 

Esnaflar, asgari ücretin açıklanmasından sonraki süreçte bu durumun et fiyatlarına da yansıyacağını, fiyatlarda bir yükselişin olacağını ve dışarıdan gelen  ithal etin azalması durumunda kırmızı ette ciddi oranda yükselişin olacağı kanaatindeyim ifadelerini kullandı. 

Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak

BEYAZ ET FİYATLARI KIRMIZI ETE GÖRE YAVAŞ İLERLİYOR

Kasap Musa Hacıbekiroğlu, “Beyaz et fiyatları her geçen gün yükseliyor. Enflasyonla karşı karşıyayız nerede duracağını bizde bilmiyoruz. Beyaz et fiyatları kırmızı et fiyatlarına göre daha yavaş ilerliyor. Asgari ücret fiyatı belli olduktan sonra beyaz et fiyatlarının daha da yükseleceğini söyleyebilirim. Maliyetler artacak. İşveren için zorlu bir süreç olacak son yapılan asgari ücret zammından sonra işverenin çalıştırdığı personelin sigorta ödemesi giderlerin çoğalması sonucu haliyle bu durum esnafın satışlarında yükselişe sebep olacak. Kırmızı et ve beyaz ette yükselişin olacağını düşünüyorum. Kırmızı ette ciddi bir yükseliş oldu fakat bu aralar biraz sabitlendi fiyatlar. İthal etin yoğunlaşmasından kaynaklı fiyatlardaki yükseliş durdu” dedi.

Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak

VATANDAŞ BEYAZ ET TÜKETMEKTE DE ZORLANACAK

Dövizde yükseliş oldukça her geçen gün her şeye zam geldiğini ifade eden Musa Hacıbekiroğlu, “Dışarıdan ithal et gelmezse kırmızı etin çok yüksek oranda fiyatlara yansıyacağı kanaatindeyim. Beyaz ete 2024 yılında büyük bir ölçüde zam geleceğini düşünüyorum. Beyaz eti genelde alt ve orta kesim diye nitelendirdiğimiz vatandaşlardı. Kırmızı eti yüksek gelirli insanların tükettiğini söyleyebilirim. Fakir insan bu saatten sonra beyaz eti tüketmekte de zorlanacak. Piyasada bir daralmayı bekliyoruz. Genel olarak ta enflasyonun durması gerekiyor. Önceden Türkiye’de ekonomik krizler olurdu. Bir gecede dolar yüzde yüz oranında artardı. Daha sonrasında bir durulma olurdu. Piyasa zamanla otururdu. Şu an böyle bir şey yok. Her geçen gün zam geliyor. Dövizde yükseliş oldukça her geçen gün her şeye zam geliyor.  Vatandaşın cebindeki para yok oluyor” ifadelerini kullandı.

Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak

KIRMIZI ET VE BEYAZ ET ARASINDA BÜYÜK BİR MAKAS FARKI VAR

Musa Hacıbekiroğlu, “Örnek verecek olursam dükkanımda olan makinam bozuldu. Makinanın bir parçasını almak için başvurduğumda bir saate kadar gelecek olan makinanın parçasının fiyatını bana veremedi. Bir saat içinde gelecek olan makinanın parçasının fiyatı henüz belli değil cevabını aldım. Her an bir artış olabileceği için fiyat alamadım. Beyaz etin daha çok yükseleceği kanaatindeyim. Kırmızı ve beyaz et arasında ciddi anlamda bir makas farkı var. Bundan 6-7 ay önce böyle değildi. Kırmızı et çok yükseldi buna oransal olarak beyaz et daha az yükseldi. Tavuk firmaları ile yaptığım görüşmeler sonucunda ciddi oranda zam beklendiğini öğrendim. Her yıl mevsimsel olarak beyaz et tüketimi yaz aylarında daha fazla. Normalde beyaz et kışın ucuzlardı. Yaz aylarında yükseliş olurdu beyaz et  fiyatlarında. Bu yıl tam tersi oldu. Kış ayına girmemize rağmen hala beyaz et yükselmeye devam ediyor. Çok ciddi bir makas farkı oldu kırmızı et ve beyaz et arasında. Kırmızı etin kilosu 400 TL’yi buldu. Tavuk eti hala 70 TL civarında. Aradaki bu makasın sonucu beyaz etin yükselişe geçeceği kanaatindeyim “ dedi.

Elazığ'da yeni yıla tatsız giriş: Vatandaş, beyaz et tüketmekte zorlanacak

SATIŞLARIMIZDA BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ VAR

Musa Canpolat ise yaptığı açıklamada,“2023 yılda enflasyondan dolayı eskiye kıyasla satışlarımızda düşüşler yaşıyoruz. İnsanlar zamanla yapılan zamlara alışıyor. Beyaz ete son zamanlarda gelen zamlardan sonra kırmızı et ile yarışıyor. Bu pahalılık vatandaşları etkiliyor. Satışlarımızda düşüşler var. Önceden 200 civarında beyaz et satışı yapıyorduk. Şu anda 120 civarında beyaz et satışı yapabiliyoruz. Yüzde yetmiş bir azalma oldu. 2024 yılında beyaz et fiyatlarında bir yükseliş bekliyorum. Şu anda közde tavuk fiyatı 120 TL’ye satışta. Yeni yıl sonrası közde tavuğun fiyatının 150 TL olmasını bekliyoruz.  2024 yılında barış,  huzur, sağlık ve istikrar istiyorum. Zamların olmadığı bir yıl istiyoruz” dedi.