Elazığ'da yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor, şehri gergin günler bekliyor...

Elazığ'da 1 Temmuz'dan itibaren yeni dönem başlıyor. Kiracı - ev sahipleri nasıl etkileyecek? Emlak uzmanı İhsan Babürhan açıkladı.

Elazığ'da yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor, şehri gergin günler bekliyor...

Yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe koyulan kiralarda azami %25 zam uygulaması 1 Temmuz itibariyle sına erecek. Yeni düzenleme sonrası kira fiyatlarını nasıl belirleneceği konusunda emlak uzmanı İhsan Babürhan gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Babürhan “Kiracı - ev sahibi mağduriyetlerinin artmış olduğu bu dönemde 8 Haziran 2022’de yürürlüğe giren  kiralara yapılacak % 25 zam sınırlaması 1 Temmuz  itibariyle kalkacak. Yüksek enflasyon ve ekonomik krizle birlikte büyük bir mağduriyet ortaya çıkmış hükümet bunun önüne geçmek için böyle bir karar almıştı. İlk yıl pek sorun yoktu ama ikinci yıl enflasyonla ile zam oranı arasındaki makas çok fazla açılınca ev sahibi- kiracı anlaşmazlıkları biraz daha artmaya başladı.  Kiracıların mağduriyeti vardı ama diğer taraftan 2 milyon – 3 milyon yatırım yapan ev sahibi 5- 6 bin lira kira alınca yaptığı yatırımları kaybetmeye başladı” dedi.

EV SAHİBİ - KİRACI ANLAŞMAZLIKLARI DAHA DA ARTAR 

Babürhan “Bu uygulama sona erince TEFE-TÜFE oranları yani yıllık ortalama artışta baz alınacak.  Bunu içinde bulunduğumuz Haziran ayı ile örnekleyecek olursak şuan açıklanan yıllık enflasyon oranı %62,71  ayda 10 bin lira kira ödeyen bir kiracı yeni düzenleme ile birlikte 16 bin 500 lira  olacak.  Bu uygulama sonrası kiralarda yapılacak yüksek artışlar kiracıların mağdur olmasını  neden olacaktır.   Günümüz koşullarında en yüksek giderin kira olduğunu göz önüne aldığımızda vatandaşlar kira ödeyemeyecek hale gelecek.  İnsanlar iki temel konuda  var olduğu müddetçe mücadele veriyor. Barınma ve yeme içme eğer ikisinden birine dokunduğunuzda  kargaşa başlar.  Kiralarda yapılacak olan  yüksek artışlar ev sahibi – kiracı tartışmalarını tırmandıracaktır.  İnşallah bu konuda yanılırım ama gidişat bunu gösteriyor” diye konuştu.

MAHALLE VE BÖLGELERE GÖRE ZAM ORANLARI BELİRLENEBİLİR 

 Yapılan düzenleme ile ilgili çözüm önerileri sunan Babürhan “ Standart olarak %25  ya da TÜFE oranında değil de mahalle mahalle ya da bölge bölge fiyatlandırılabilir.  Örneğin Sanayi Mahallesi ile Çayda Çıra Mahallesi’ndeki kira artış oranı aynı olmadığı için uzmanlarına danışıp emlak beyanlarına bakılıp  bir fiyatlandırma artış oranı belirlenebilir.  İl bazında da  Şırnak’taki konut artışı ile İstanbul Bebek’teki bir konutun kira artış oranın aynı olması beklenemez. Böyle bir şey değil. Başka bir çözüm yolu ise devlet vergilendirmelerde kolaylık sağlayabilir. Ya da devlet kiracılara kira desteğinde bulunabilir. Bunların dışında Avrupa’da olan bir sistemde devlet TOKİ gibi konutlar üretir satmaz kiralık olarak  vatandaşlara verebilir.  Eğer ülkede enflasyon düşer ve ekonomi düzelirse bunlara gerek kalmamış olur. Çünkü biz şimdiye kadar kiralama yaparken %3-5  %10’u konuşuyorduk. Bu artışlar kimseyi etkilemiyordu. Geldiğimiz noktada % 3-‘ten %63’e yükselen bir enflasyon ister istemez sistemi yeniden baştan değişmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.