Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor
Ustalık gerektiren geleneksel mesleklerden bir tanesi de bakır kap kacak üzerinden gerçekleştirilen kalaycılıktır. Binlerce yıl önce yerleşik yaşama geçen insan yaklaşık 12 bin yıl civarı doğada bulduğu bakır külçelerini kullanmaya başlamış ve zamanla biçim verdiği bu bakır külçelerini ısıyla beraber şekillendirmiş, bu da insanlık tarihindeki önemli devirlerden biri olup madenciliğin gelişmesini sağlamıştır. Özellikle mutfak içinde kullanılan bakır kapların hızlıca oksitlenmemesi, böylelikle de zehirlenmelere sebep olmaması adına bakır kaplar kalaylanmaya başlanmıştır.
Elazığ’ımızın son kalan kalaycı ustası Alaaddin amcamız Harput Kalaycısı adını verdiği dükkanının kapısını Elazığ Hakimiyet’e açtı.
Elazığ’ın geride kalan son iki kalaycı ustalarından biri olan Alaaddin Usta:
"Ben 40 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Dedemden babama sonrada bana kalan bir meslek, yıllardır bu işin içerisindeyim, benim bu mesleği bırakacak bir çocuğum ya da yetiştirebildiğim bir çırağım yok. Maalesef rağbet gören bir iş olmadığı için benden sonra devam edemeyecek. Şuan birçok model tencere ve tava çıkmış olsa da insanların belirli bir kısmı buraya ürünlerini kalaylamak için geliyor.
YOĞURT VE YEMEKLER DAHA LEZZETLİ OLUYOR
Bakır tencerelerde ve kazanlarda yapılan yoğurt ya da yemekler daha lezzetli ve daha sağlıklı oluyor. Özellikle yoğurt için kullanılan tencerelerde yoğurt adeta kalıp alıyor. Tencereyi ters çevirseniz yoğurt çıkmaz çünkü o kadar sağlıklı, bakır kovalar özellikle ev hanımların en çok tercih ettiği ürünler oluyor.
BAKIR ÜRÜNLER YILDA 2 KEZ KALAYLATILMALI
Evinde yoğurt mayalayan bayanların ilk tercih ettiği bir ürün. Bakır ürünleri kullanan vatandaşların yıl içerisin de muhakkak bir ya da iki defa kalaylatması gerekiyor. Bu işlem maliyet olarak da çok düşük, kişi gelip burada cüzi bir ödeme yaparak kazanını ya da tenceresini kalaylatabilir. Bu durum, hem ürünün ömrünü uzatıyor hem de ürün daha sağlıklı hale gelmiş oluyor.
BAKIRIN GIDASI KALAYDIR
ok eski dönemlerde köylere seyyar kalaycılar gider köy halkının malzemelerini kalaylardı, şimdi baktığımız zaman artık bu da pek mümkün değil. Bakırın gıdası kalaydır bu da dikkat edilmesi gereken bir unsur haline geliyor. Vatandaşlarımız artık plastik kaplara yöneldi plastikleştik bile denilebilir.
Biz her ne kadar vatandaşlarımıza teflon ve alüminyum ürünler kullanmayın sağlığa zararlı diye belirtsek de insanımız bu yanlışın devamını getiriyor. Ben bir kalaycı olarak bunca hastalığın kullanılan çelik, teflon, alüminyum gibi ürünlerden çoğaldığını düşünüyorum” diyerek düşüncelerini bizimle paylaştı.