Elazığ'da Orman Yangınları 11 Kat Arttı Yüzde 97'si İnsan Kaynaklı

Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, orman yangınlarının son 10 yıla göre 11 kat arttığını bu yangınların ?'si İnsan Kaynaklı çıktığını ifade etti.

Elazığ'da Orman Yangınları 11 Kat Arttı Yüzde 97'si İnsan Kaynaklı

Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı bir basın toplantısı düzenleyerek 2024 yılındaki müdürlüklerinin yaptıkları çalışmaları ve bu yıl geçmiş yıllara göre artan orman yangınlarının sebepleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Arpacı'ya, bölge müdür yardımcıları Osman Hasırcı, Necat Seyhan,  Elazığ Orman İşletme Müdürü Hidayet Sarı ve  Fidanlık Müdürü Serkan Yılmaz eşlik etti.

Bölge Müdürü Arpacı yaptığı değerlendirmede "Elazığ Bölge müdürlüğümüz bünyesinde 8 ilde hizmet veriyoruz. Bu kadar geniş bir faaliyet alanı bulunan Bölge Müdürlüğümüz her ilde yapılan planlama kapsamında yıllık proğramlarını sürdürmektedir. Bundan sonraki yıllarda da bölgemizde ki faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz" dedi. 

Elazığ'da Orman Yangınları 11 Kat Arttı %97'si İnsan Kaynaklı

Orman yangınları için riskli bir yıl içinde olduklarını dile getiren Arpacı “  Elazığ’da geçen yıl ilk orman yangını 7 Temmuz’da görülen ilimizde bu yıl  Haziran ayında görüldü. Bu yıl daha Temmuz ayının ortasındayız 11 Orman yangını gördük. Bu yangınlarda 181 hektarlık alan zarar gördü. İlimizde geçmiş yılların ortalaması yıllık 19 yangın iken bu yıl şimdiden 11 yangına ulaştık. 25 Haziran’da 9 farklı lokasyonda yangın olayı ile mücadele verdik. Bu mücadelemize Diyarbakır'dan gelen helikopterde katkı verdi. Yangınları %97'si maalesef insan kaynaklı çıktı ” diye konuştu.

2024 YILI ORMANLAR İÇIN RISK TAŞIYOR 

Arpacı " Bu yangınların oluşmasınin farklı nedenleri var. Aşırı sıcaklar otluk alanların kuruması en küçük kıvılcımda yangınlara davetiye çıkarıyor. Ormanlık alanlarda yapılan pikniklerde yakılan ateşler, sigara izmaritleri,anız yakma vediğer etkenler yangınlara neden olmaktadır. Bunlar basit ön8lemler ile önlenebilir. Birde bu konuda özellikle kırsal alanda üreticilerimiz tarlalarının kenarlarını 10 metre sürmeleri durumunda oluşacak bir yangının söndürülmesine katkı sağlayacaklardır. Bunu unutmasınlar ve mutlaka yapsınlar" ifadelerini kullandı.

Arpacı, slayt eşliğinde bölge müdürlükleri olarak yapılan çalışmaları değerlendirmesiyle basın toplantısı sona erdi.