Elazığ'da Kriz Her Geçen Gün Büyüyor: Uzmanından Çok Önemli Uyarılar

2022 Haziran'da uygulamaya giren 'yüzde 25 zam sınırı' uygulaması 1 Temmuz 2024 itibariyle sonlandı. Elazığ'da ev sahipleri kalkan uygulamanın ardından kira ücretlerini dudak uçuklatacak rakamlara ilana verdi.

Elazığ'da Kriz Her Geçen Gün Büyüyor: Uzmanından Çok Önemli Uyarılar

Emlak uzmanı İhsan Babürhan konuyla ilgili, “Kira zammından sonra örnek verecek olursak ben kira olayını kız isteme olayına benzetiyorum. Kız isterken oğlunuz ne iş yapıyor SGK’sı var mı maaş ne kadar diye sorulurken şimdi artık ev sahipleri kiracılar için aynı soruları sormaya başladı. Ne iş yapıyor? Ne kadar maaşı var? Buna benzer sorular artmaya başladı çünkü arz talep meselesi. Şu anda talep çok fazla fakat arz yok” dedi.

Elazığ'da Kriz Her Geçen Gün Büyüyor: Uzmanından Çok Önemli Uyarılar

“ELAZIĞ’IN DENİZİ YOK, MANZARASI YOK BU KİRA FİYATLARI NEDEN”

Babürhan, “Kira zam sınırı yüzde 25 ile düşük kalmıştı ama yüzde 65,7 ile sınırlandığında ev sahipleri kira oranlarını arttırmaya başladı. Şu anda da bulunduğumuz ilde deprem dolayısıyla çevre illerden gelen taleplerin fazla olmasıyla piyasada ev yok. Böyle olunca fiyatlar artmaya başlıyor.

Elazığ üzerinde kiraları değerlendirecek olursak, en kötü evler şuanda ilanda 5 bin lira en yüksek evler ise 40 bin liraya kadar çıkmış durumda. Bununla ilgili vatandaşlar tepki vermeye başladı çünkü Elazığ’ın denizi yok, manzarası yok bu kira fiyatları neden” ifadelerine yer verdi.

Elazığ'da Kriz Her Geçen Gün Büyüyor: Uzmanından Çok Önemli Uyarılar

“ELAZIĞ’IN DENİZİ YOK, MANZARASI YOK BU KİRA FİYATLARI NEDEN”

İhsan Babürhan, “Bir de enflasyon olaylarıyla her şeyin fiyatı artınca kiralarda artmış oldu. İnsanlar eskiden evini geçindirirken şimdi geçindiremez oldu. Buna benzer olaylardan dolayı kira artışı fazlasıyla gündem oldu. İlerleyen zamanlarda bu artışların hat safhaya geleceğini ev sahibi kiracı sorunlarının zirveye tırmanacağını düşünüyoruz.

Talep fazla, arz az olduğu için konut sayısı çok az. Böyle olunca ev sahipleri hiçbir şekilde indirime gitmiyor. 20-30 yıllık evlerde bile ev sahipleri karşımıza gelip “memur olsun 2 maaşlı olsun 10 bin lira altında olmasın” diyorlar. “30 yıllık deprem gören bir bina ve biz deprem fayında olan bir iliz” dediğimizde bile ev sahibi hiçbir şekilde tolere etmiyor. Ev sahibi bu olmazsa başka biri mutlaka gelecek diyor. Çok tuhaf bir hale geldik. İlk 6 ayda kiracı kazıklandım galiba diyor. İkinci 6 ayda ise enflasyon artınca ev sahibi ben kazıklandım herhalde diyor. Bir önceki ayda açıklanan enflasyon yüzde 71’di. Yüzde 71’in olduğu yerde de bir süre sonra her şey ucuz kalıyor” dedi.

Elazığ'da Kriz Her Geçen Gün Büyüyor: Uzmanından Çok Önemli Uyarılar

Emlak Uzamanı İhsan Babürhan son olarak, “Geçmiş yıllar da kiracı ev sahibi problemlerini hiçbir şekilde görmüyorduk. Artık her iki taraf içinde haklı haksız arayamıyoruz. Kiracı da kendi açısından haklı ev sahibi de haklı. Bir asgari ücretlinin aldığı maaşlının kira zammı yüzde 65 artışta yaklaşık 23-24 bin liraya tekabül ediyor. Asgari ücretin üzerine tekabül ediyor. Böyle olunca da insanlar artık ödeyemez hale geldiler. 40 bin liralık bir evde bile yüzde 50 açıklansa 60 bin lira oluyor. Bir memur maaşından daha fazla. Böyle olunca da ister istemez çatışmalar başlıyor. Tek temennimiz inşallah insanlar en kısa zamanda ev sahibi olması, enflasyonun da bir an önce düşüp artık kiracı ev sahibi problem yaşamadan evlerde barınması” ifadelerini kullandı.