Elazığ'da köy evlerinde yerinde dönüşüme büyük kolaylık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgelerindeki köyler ve kırsal mahallelerde mevcut konutları yıkılan veya orta-ağır hasarlı olan ancak parsel büyüklüğü yetmediği için mevzuata takılıp evini yerinde inşa edemeyen vatandaşların önündeki engeller kaldırdı.

Elazığ'da köy evlerinde yerinde dönüşüme büyük kolaylık
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni yönetmeliğin detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Bakan Kurum, "Asrın felaketini yaşayan illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak her adımı atıyoruz. Köy evlerinde yerinde dönüşümü tıkayan bazı konuların çözümü için yönetmeliğimizi güncelledik. Depremde hasar gören ya da yıkılan; ancak imar yönetmeliği gereği evini dönüştüremeyen hemşerilerimiz de artık yerinde dönüşüm imkanından yararlanabilecek" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre parsellerde inşa edilecek yapıların parsel sınırlarına 1,5 metreye kadar yakınlaşmalarına imkan sağlandı. Parseldeki binalar arasında ise en az 3 metre çekme mesafesi bırakılarak yapılaşma kurulabilecek.

Belirtilen çekme mesafelerinin sağlanamadığı durumlarda ise devreye belediyeler ve il özel idareleri girip, vatandaşın talebini yerine getirebilecek. Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması 6 Şubat depremi öncesindeki bina sayısını aşmayacak. Yerinde dönüşüm desteğinde vatandaşlara köy evleri için yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek ilk konut için 750 bin TL hibe, 2 yıl geri ödemesiz 10 yıla kadar vadeli 1 milyon TL faizsiz kredi desteği sağlanıyor. İlk konutu için hibe imkanı alan vatandaşlara varsa diğer 3 konutuna kadar bu kredi desteği veriliyor.

Elazığ’a bağlı kırsal mahallelerde benzer durumdaki afetzedeler de evlerini bu yönetmelikle yeniden inşa edebilecek.