Elazığ'da Kabus Başladı, Uzmanlar Uyarıyor!
Elazığ başta olmak üzere ülke genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kenelerde çıkmaya başladı. Kene ısırması sonucu meydana gelebilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtilerek vatandaşlar sağlık kuruluşları tarafından uyarıldı.
İç Hastalıkları Uzmanı, Uzman Doktor Hüseyin Duru; “Kene vakaları genelde ilkbahar aylarından sonbaharın ilk aylarına kadar devam eder. Ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesi başta olmak üzere bütün bölgelerde kene vakalarına son yıllarda çok sık karşılaşabilmekteyiz” dedi.
Elazığ Medikal Hospital Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hüseyin Duru; “Keneler genelde sıcak mevsimlerin başlamasıyla beraber açık alanlarda çok sık karşılaşabildiğimiz ve kenelerin neden olduğu hastalıklar açısından ciddi risk teşkil eden durumlar karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle vatandaşlarımızın dışarı çıktığında, seyahate gittiğinde ya da piknik alanlarında kene vakalarına çok fazla maruz kalmamak için kenelerin en çok yapıştığı baş boyun, bacak ve kol dediğimiz açık bölgelere dikkat etmeleri gerekir. Bu bölgeleri kapalı tutmaları da önem arz ediyor” ifadelerine yer verdi.
“KENELERE MARUZ KALDIKLARINI FARK EDEN VATANDAŞLARIMIZ KENEYİ KOPARMADAN SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURULMALI”
Uzman Doktor Duru; “Ülkelerimizde kene vakaları çok sık görülmekle beraber, bunlar içerisinde en çok duyduğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi başta olmak üzere çeşitli ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalmaktayız. Vatandaşlarımızın hasta olmamak adına koruyucu önemler alması gerekiyor. Dışarı çıktıklarında daha önce de belirttiğim gibi vücuttaki açık bölgelere dikkat etmeliler. Kene ısırmaları sonrasında genelde yüksek ateş, eklem ağrıları, iştahsızlık, aşırı kırgınlık, bulantı, kusma gibi semptomlarla karşımıza çıkıyor. Eğer bu tarz durumlarla karşılaşırsak beklemeden bir sağlık kuruluşuna başvurup, erken teşhis ve tanı amaçlı gerekenin yapılması gerekir. Kene ısırıklarına maruz kaldıklarını fark eden vatandaşlarımız keneyi koparmadan sağlık kuruluşlarına başvurulmalı. Kene vakaları kene ısırmasından daha çok kenenin içerisinde barındırdığı birtakım virüslerle hastalıklara sebep olabiliyor. En çok karşılaşmaktan korktuğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi dediğimiz virüse, kene ısırığının salyasının vücuda bulaşmasıyla ya da ısırdığı hayvanın ürünlerinin içeriklerinin vücut sıvısına bulaşmasıyla da kişiye bulaşabilmekte. Sadece ısırmak değil vatandaşlarımızın bu sıcak dönemlerde aslında tükettikleri hayvansal ürünler açısından da dikkatli olmaları gerekiyor” şeklinde uyarılarda bulundu.
“HASTANIN TEDAVİ SÜRECİ BİRKAÇ HAFTAYI BULABİLİYOR”
Duru; “Hastalarda ilk kene ısırmalarında 1-3 ya da 9 güne kadar bu süreç uzayabiliyor. Ama eğer tüketilen ürün hayvansal ürünlerin vücut sıvısına temasında ise 14 güne kadar uzayan bir periyotta hastalıklar karşımıza çıkabilmekte. Hastalar genelde ilk 3 gün içinde yükselen bir ateş, iştahsızlık, eklem ağrıları ve bulantılarla hastaneye başvuruyor. Devamında karaciğer enzimleri bozulmuş olabiliyor. Kanama zamanları uzadığı için hastaların idrarında ve büyük abdestinde kan görebiliyor. Aynı zamanda kanlı kusma, öksürmede kan lekeleri de görebilmekte. Erken tanıda kene ısırıklarıyla bulaşan hastalıkların tedavisi mümkün. Ama geciktiğimiz durumlarda ciddi problemler doğurabilmekte, maalesef kaybettiğimiz hastalarımızda olmakta. Erken farkına varıp sağlık kuruluşuna erken başvuru çok önemli. Hastaların öncelikli olarak kenelerden korunmaları önemli bir konu. Hastalığın tedavi süreci birkaç haftayı bulabilmekte. Hasta keneye maruz kalıyor, enfekte oluyor. Hafif semptomlarla hastaneye başvuruyor, hastanedeki takibinden sonra taburcu olabiliyor ama evde hastalık nüksedebiliyor ve semptomları ağırlaşabiliyor bu tarz durumlarda tekrardan sağlık kuruluşlarına başvurmalı” ifadelerine yer verdi.