Elazığ'da İşletmeler İçin Destek Programı Gerçekleşti

Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı' tanıtım toplantısı Elazığ Valisi Dr.Ömer Toraman, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, Meclis Başkanı Sedat Karataş, Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk ve İl Protokolünün katılımlarıyla Elazığ TSO Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Elazığ'da İşletmeler İçin Destek Programı Gerçekleşti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, “Bugün burada, Elazığ'ın deprem sonrası süreçte canlanması ve işletmelerimizin yeniden ayağa kalkması için çok önemli bir konuyu ele almak üzere bir araya geldik. İlgi ve destekleriniz için öncelikle teşekkür etmek isterim.

En öncelikli çözülmesi gereken sorunlarımızın başında “Adres Değişikliği” konusu olacaktır. Elazığ'da son zamanlarda yaşanan adres değişiklikleri ve çevre şehircilik sistemine girilmiş yanlış adres kayıtlarıyla alakalı olarak yaşanan problemler, işletmelerimizin KOSGEB desteği gibi kritik fırsatlardan yararlanmasını engelliyor. Bu problem, binlerce işletmemizin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Bu noktada sizlerden istirhamımız, Destekler süresince Üyelerimizin, Odamızın veritabanına kayıtlı adreslerinin baz alınması, kaldı ki bu adresler Mersis veritabanıyla birebir örtüşümektedir.

Elazığ'da İşletmeler İçin Destek Programı Gerçekleşti

Elazığ’da hasar şartı aranmamalı

En büyük problemlerimizden bir diğeri ise 24 Ocak tarihinde yaşanan deprem sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce hasar tespit çalışması bütün şehirde gerçekleşirken, 6 Şubat depremleri sonrasında sadece başvuruda bulunan vatandaşlarımızın hasar tespiti yapıldı. Elde ettiğimiz verilerde 2 Bin sınırında bir hasar başvurusu gerçekleşmiş. Bu sayı şu anlama geliyor; 30 Bin 500 işletmenin sadece 15’te 1’i Deprem sonrası devreye alınan destek paketinden faydalanabilecek. Bu konuda son üç yılda çok büyük depremler yaşayan Elazığ’da da hasar şartı aranmaksızın, gelir kaybına uğrayan işletmelerin faydalanması sizlerden öncelikli talebimizdir. Sayın Başkanım özellikle bu konuda hassasiyetlerinizi rica ediyoruz.

Elazığ’da Sektörel Bazda Teşvik bekliyoruz

KOSGEB’in illere özel olarak açıkladığı sektörel bazda gerçekleşen teşvikleri mevcut. Bu noktada Elazığ'a özel sektörel bazda desteklerin sağlanması, işletmelerimizin daha etkin bir şekilde büyümesine ve gelişmesine olanak tanıyacaktır. Bu konu özelinde Sizlerden taraf verilecek bir müjde, bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Elazığ'da İşletmeler İçin Destek Programı Gerçekleşti

KOSGEB Destekleri zayıf kalıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn.Fatih Kacır Beyefendiyi burada ağırladığımız programda, bu problemin çözüleceğinin müjdesini vermiştir. İşletmelerimizin daha sağlam bir temel üzerinde yükselmesine destek olacağı bu destekler için sizlerden de bir açıklama duymak yüreğimize su serpecektir. Yine Finansmana erişim, Üyelerimizin yaşadığı büyük problemlerden biri. KOSGEB’den destek çıkıyor ancak Üyemiz bankalara gittiğinde; kota doldu, para yok, yeterli değil gibi bahaneler sunarak süreci geciktiriyor ya da kullandırmıyor. Bu konuda da desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek isterim.

Ve son olarak, ilimizde faaliyet gösteren sanayicilerimizin deprem sonrası hızla toparlanabilmesi için Elazığ’a özel olarak makine ve teçhizat desteği

beklentisi mevcut. Bu desteğin sağlanması, bölgedeki işletmelerimizin yeniden güçlenmesine ve ekonomik ve inovatif anlamda daha sağlam adımlarla ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Bu taleplerimizin, bölge ekonomisinin ve işletmelerimizin daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

İBRAHİMCİOĞLU: “KOSGEB’İN DESTEK PROGRAMINDA FAİZ, TEMİNAT, İPOTEK, ARACI YOK”

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, başlatılan programın içeriği ile ilgili bilgi verdi. İbrahimcioğlu, “Bu destek programı KOSGEB’in bugüne kadar desteklerini alanlarda bilirler karşılaştırma imkanı olduysa başvurusu en kolay ve göreceksiniz ödemesi de en hızlı olan taksitli ödemesi olmayan, yüzde 50’nin 40’ı gibi değişik varyasyonları olmayan direk ödemesi vermiş olduğunuz IBAN’a yatacak bir destek programı. Bu rakam yaklaşık bugün 12-13 milyarlık TL bazında değerlendirdiğinizde bir paradan bahsediyoruz. Bu 11 ile girecek yani ticaretin çarklarını döndürsün diye enjekte edilen bir paradan bahsediyoruz. Minimum 200 bin liradan maksimum 750 bin liraya kadar olan bu destek paketinden hasar durumuna göre istifade edebileceksiniz. Bu desteğin güzel bir tarafı var bu destekte faiz, teminat, ipotek, aracı yok bu destek KOSGEB’in online sitesinden başvuruluyor İban numaralarına ödeme taahhütnameleri yapılıyor ondan sonra biz İban’ına ödemeleri direk biz yapıyoruz, 24 ay boyunca da geri ödemesiz parayı sizden geri istemiyoruz” dedi.

TORAMAN: “7 BİN 400 AĞIR HASARLI BİNANIN YIKIMINI VE ENKAZ KALDIRMA İŞLEMİNİ TAMAMLANDI”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, 6 Şubat Depreminden sonra Elazığ’da 10 bin 700 civarında hasarlı yapının bulunduğu ve bunun bin 600 civarının işyeri olduğunu söyledi. Toraman, bugüne kadar 7 bin 400 binanın yıkımının tamamlandığını kaydetti. Toraman, “Yapılan tespitlerde bunların içerisinde orta, ağır ve yıkık olan yaklaşık bin 600 kadar da iş yerimiz de vardı. Bunların hızlı bir şekilde yıkılması gerekiyordu hasar tespitleri mayıs ayı sonundakesinleştiği için Haziran ayında yıkımlara başladık yani yaklaşık 5 aydır yıkım faaliyetleri devam ediyor. 10 bin 700 ağır hasarlı binadan şuana kadar 7 bin 400 ağır hasarlı binanın yıkımını ve enkaz kaldırma işlemini tamamlamış bulunuyoruz” dedi.

Elazığ'da İşletmeler İçin Destek Programı Gerçekleşti

KOSGEB’in başlattığı programın önemli olduğunu ifade eden Vali Toraman, deprem sonrasında Elazığ’ında faydalandığı 6. bölge teşviklerinden ilçelerinde faydalandığını belirtti. Toraman, “Elazığ’da da daha önce il merkezinde cazibe merkezi programından dolayı 6. Bölge desteklerinden yaralanıyorduk ama ilçelerimiz yararlanmıyordu ama bu defa deprem sonrası açıklanan paketten Elazığ’ın ilçeleri de Ağın hariç olmak üzere bütün ilçeleri de bundan yararlanabilir hale geldiler. Bunun yatırımcılar için çok cezbedici olduğunu değerlendiriyoruz o yüzden de Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere dönük destek paketinin de hem sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi parasal büyüklüğü, kullandırma kolaylığı, süreçlerin hızlı olması ve geri ödeme şartlarının bir tür hibeye yakın olması gibi özellikleriyle sırf deprem bölgesi için çalışılmış özel bir destek paketi olduğunu ortaya koyuyor o nedenle bu destek paketinin oluşmasında emeği geçen bütün KOSGEB Başkanımızın şahsında tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz, Sayın Bakanımıza da şükranlarımı sunuyoruz” dedi

Konuşmaların ardından KOBİ Uzmanı Fatma Coşkun, katılımcılara programla ilgili sunum yaptı.