Elazığ'da Hasadı Devam Ediyor Enflasyon O Ürünleri Etkilemiyor (!)

Elazığ'da bu yıl geçtiğimiz yıllara göre erken başlayan tahıl hasadı devam ederken açıklanan alım fiyatları çiftçileri memnun etmedi.

Elazığ'da Hasadı Devam Ediyor Enflasyon O Ürünleri Etkilemiyor (!)

Ekim ayında tohumları toprakla buluşturan çiftçiler   8 buçuk aylık bekleyişin ardından emeklerinin karşılığını almaya başladı.  Kış aylarının kurak geçmesi çiftçileri karamsarlığa itmişken bahar yağmurlarının bereketi ekinlere can suyu olmasıyla çiftçinin de yüzü gülmüştü.  Bu yıl erken olgunlaşan arpaları Elazığ’ın Palu ilçesinde tarlalara giren biçerdöverler 24 saat aralıksız olarak hasat etmeye devam ediyor. Tarlalarında hasadı tamamlanan çiftçiler önümüzdeki yıl ekin yapmak için ürünlerin bir kısmını tohum olarak ayırırken geri kalan kısmını tarlalarında çadır bezleri üzerine dökerek TMO’dan aldıkları ürün teslim randevu günlerini gelmesini beklemeye başladı.

Elazığ'da Hasadı Devam Ediyor Enflasyon O Ürünleri Etkilemiyor (!)

ÇİFTÇİ REKOLTEDEN MEMNUN FİYATTAN DEĞİL

6 Haziran’da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hububat alım fiyatları açıklanmıştı. Buna göre Makarnalık buğdayın kilogram fiyatı kalitesine göre 9 lira 50 kuruş ile 10 lira 75 kuruş arasında alınacakken ekmeklik buğdayın kilogramı ise 8 lira ile 9 lira 75 kuruş arasında alınacak. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı tüm üreticilere buğdayda kilogram başına 1 lira 75 kuruş arpa da ise 75 kuruş destek verilmesi kararlaştırılmıştı.   Açıklanan bu fiyatlar birçok çiftçi tarafından yeterli bulunmazken fiyatlara tepki gösterdiler.

Elazığ'da Hasadı Devam Ediyor Enflasyon O Ürünleri Etkilemiyor (!)

2022 YILINDA 6 LİRADAN ARPA SATTIK 2024 YILINDA 7 LİRA 25 KURUŞ

 Son yıllarda ülkede görülen yüksek enflasyona rağmen özellikle tahılda birim fiyatlarındaki artış ise yıllık enflasyon oranlarının çok altında kaldı.   TMO’nun açıkladığı alım fiyatlarının kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade eden çiftçiler “2022 temmuz ayında mazot 25 lira civarındayken biz özel sektöre 6 liradan arpa sattık. Geçen yıl TMO, ÇKS desteği ile arpayı 7 lira 50 kuruştan alım yaptı. Bu yıl mazot 42 lira seviyelerinde TMO arpayı vereceği destek ile 8 lira olarak belirledi. Son iki yılda ülkede yaşanan enflasyon ve başta gıda olmak üzere her şeyin fiyatı %200- 300 artarken arpanın alım fiyatı sadece %35 arttı. Enflasyon bizim ürettiğimiz ürünlere uğramıyor galiba” ifadelerini kullandı.