Elazığ'da Esnaf İkiye Bölündü
Yaşanan ekonomik dalgalanmalar, Elazığ esnafını ikiye böldürdü.
Kahvehane ve çayevlerinde bir bardak çayın 5 lira olması yeterliliği konusu esnafı ikiye bölerken ortak şikayet noktaları ise; çay ve şeker fiyatlarının sürekli artış göstermesi ve yüksek işyeri kiraları oldu. Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Esnaf Odası Başkanı Ferhat Evsen Elazığ’ın 5 milletvekiline seslenerek esnafların sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti.
İlimiz genelinde Kahveciler ve Kıraathaneciler Esnaf Odasının almış olduğu tarife gereği bir bardak çay 5 liraya satılırken çayevlerinin bulunduğu konum ve kafe tarzı işletmelere göre artış ya da azalış gösterebiliyor. İlimizde faaliyet gösteren bazı çayevi işletme sahiplerine bir bardak çayın 5 liraya satılmasının yeterli olup olmadığı sorusunu yönelttik.
Mustafa Kaplan:
Şuan 5 liraya sattığımız çayı yüksek kira veren meslektaşlarımı 6 lirada kurtarmaz. 30 yıldır bu çay ocağını işletiyorum. Ben eskiden kapının önünde sadece 600-700 çay satardım. Şuan 200-2500 ancak satıyorum. Akşam 6-7 de kapatıyoruz. Biz gece 23:00’e kadar açık kalır. Camiden çıkanlar 15-20 kişi burada otururdu. Vatandaşlar şehir dışına taşındı. Yemişlik, Çatalçeşme’ye taşındı. Eski işlerimiz kesinlikle yok.
Ömer Faruk Yavuz:
Bir işçinin sigortası yevmiyesi, yeme – içmesi aylık 20 bin lirayı buluyor. 4 personel çalıştırıyoruz her ay ortalama 80 bin işçi giderimiz var. İşyeri kiramız önümüzdeki ay zamlanacak. Bir çay 5 lira olması bizi kurtarmıyor. 7 lira olması lazım.
Onur Canpolat:
İzzetpaşa camii civarında çay ocağı işletiyorum. Hayat çok pahalı, şeker, çay fiyatları her hafta değişiyor. Vatandaşımızın alım gücü de yok. 5 liraya satıyoruz bunu ödeyemeyen ya da 2-3 ay içmek istiyorken 1 çay içmekle yetinen insanlarımız var. Deprem bölgesi olduğumuzdan kiralarımızda fahiş fiyatlar var. Mülkiyet sahipleri aşırı zam yapıyorlar. 5 lira bizi kurtarmıyor ama vatandaşımızı da düşünmek zorundayız. Bizde kazanamıyoruz yaptığımız işten artık zevk almıyoruz.
Murat Tunç:
Elazığ kapalı çarşıda çayevi işletiyorum. Her gün çay şeker almaya gidiyoruz. İşyerimizi kapatıp gidelim mi? Gidişatımız iyi değil. Her geçen gün kötüye gidiyoruz. Tarife 5 lira ama; 4 liradan çayı satıyoruz. Vatandaşın alım gücü de ortada, birden fazla çay içince 4 lira bile fazla geliyor. Bağ-Kur primi 4 bin lirayı geçti. Nasıl ödeyeceğiz?
Aydın Kırmızıtaş:
Çayın 5 lira olması bizi kurtarıyor. Neden derseniz, bizim kiramız diğer yerlere göre daha düşük. Eleman çalıştırmıyoruz. Baba oğul birlikte çalışıyoruz. Yevmiyemiz çıkıyor. Eğer işçi çalıştırsak bir işçinin aylık maliyeti en az 15 bin lira, bu şartlarda elemanım olsa bizi kurtarmaz.
Yusuf Cantemur:
30 yıldır kahve ve çayevi işletiyorum. Hiç böyle bir şey görmedim. Piyasa allak bullak çay ve şeker sürekli zam alıyor. İşçi sürekli zam istiyor. İşyeri kiraları çok fazla arttı. Çaya 1 lira zam verildi yakın zamanda o bir lira bizi nereye kadar kurtaracak. Normalde şuan İzzetpaşa civarında bir çayın en az 7 lira olması gerekiyor ki esnaf para kazanabilsin.
Nurullah Koç:
Vatandaşımız bir bardak çayı 5 liraya pahalı buluyor. Bizde isteriz daha ucuza satalım vatandaşımız istediği kadar içsin ama; çaya şekere sürekli zam geliyor. Aylık kiramız 30 bin liraya yaklaştı. Bu şartlarda 5 lira bile bizi kurtarmıyor.
Bünyamin Yalçındağ :
30 yıldır ocakçı olarak çayevlerinde kahvelerde ocakçı ve garson olarak çalışıyorum. Vatandaş çayın pahalı olmasından şikayetçi bizde yevmiye ile çalışan insanlar olarak yevmiyelerden şikayetçiyiz. 12 saat ortalama çalışıyoruz ve aldığımız ücret 400 lira. Beni kurtarmıyor esnafta daha fazla veremem beni kurtarmıyor diyor. Mümkünse ortak bir noktada buluşmak lazım.
Başkan Evsen “ Bakan Özhaseki’ye verdiğim dosyadan dolayı Ankara’dan Geri Dönüşler Aldım”
Evsen “1 buçuk yıldır Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası başkanlığı görevini yürütüyorum. Deprem ekonomik kriz derken her defasında farklı bir sorunla uğraşıyoruz. Gerçekten esnafımız zor bir dönemden geçiyor. Sokağa çıkıp 5-10 esnaf gezdikten sonra artık daha fazla gitmek istemiyorsunuz. Nedeni ise esnafımızın durumunun iyi olmamasıdır. Mücadele edip para kazanmaya çalışıyorlar. Çay, su, elektrik, kira derken elde avuçta bir şey kalmıyor. Esnafımızın desteklenmesi gerekiyor. Geçen günlerde ilimize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geldi. Kendisine bir dosya ilettim. Kendilerine teşekkür ediyorum. Gittiği günden beri bakan beyi talimatıyla birim müdürleri, daire başkanları bizleri arayarak sorunlarımız için çözüm üretmeye çalışıyorlar. İlimizde bir sel felaketi yaşanmıştı. 6 esnafımızın maddi olarak zararı vardı. Esnaflarımızın zararını karşılamak bir yana kimse arayıp halini hatırını bile sormadı. 2020 depreminde Elazığ sahipsiz dedik ama; o dönemde esnaf en azından taşınma, kira yardımı aldı. Şuanda öyle bir şey yok. Ben inanıyorum ki sayın bakanım İnşallah bir çözüm bulacaktır. İlimizin 5 vekiline buradan seslenmek istiyorum. Ticaret Bakanlığı’na esnafımızın bu sorunlarını iletiniz. EYT konusunda esnafımız mağdur olmasın. Bizlerin gündemi esnafı ayakta tutmak. Seçtiğimiz insanlarda bizlerin sorunlarına duyarlı olsunlar” ifadelerini kullandı.