Elazığ'da Çiftçiler Dertli Emeğinin Karşılığını Alamadılar

Elazığ'da 9 ay süren emeğin karşılığını alamayan çiftçiler sezonu hayali kırıklığıyla kapattı.

Elazığ'da Çiftçiler Dertli Emeğinin Karşılığını Alamadılar

Palu’nun Üçdeğirmenler Köyü’nde her yıl yüzlerce dönüm çeltik eken çiftçiler bu yıl ektiğini bulamadı. Maliyetlerin sürekli artmasına rağmen çeltik fiyatlarının neredeyse yatay seyretmesi çiftçide hayal kırıklığı yarattı. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçiler umudunu önümüzdeki hasat sezonuna bıraktı.

Elazığ'da Çiftçiler Dertli Emeğinin Karşılığını Alamadılar

Üçdeğirmenler Köyü’nde Murat Nehri kıyısında her yıl çeltik ekimi yaptıklarını dile getiren Ahmet Kılıç “Bu yıl yaklaşık 450 dönüm çeltik ekildi. 65 dönüm ekmiştim. Ortalama olarak 600 ile 800 kilo arasında dönüme ürün aldık. Mayıs ayında çeltiğimizi ektik. 15 Ekim’de biçmeye başladık. En son benim tarlaya girildi ve hasadı bitirdik. 1 hafta sonra çeltiğimizi fabrikalara gönderip pirinç haline getireceğiz. Her yıl olduğu gibi mücadelemizi verdik ama; emeğimizin karşılığını maalesef alamadık.

Elazığ'da Çiftçiler Dertli Emeğinin Karşılığını Alamadılar

Ürünümüz para etmiyor. Diğer çiftçiler gibi bu yıl bizde para kazanamadık. Mazot, gübre, işçilik çok yüksek, biçerdöver parası yüksek her şeyin fiyatı arttı ama bizim ürünün fiyatı yerinde saydı. Geçen yıl 18 ile 20 liraydı arasında çeltik bu yıl ise 20 ile 23 lira arasında fiyat belirlendi. Randıman kalitesine göre fiyat aşağı çekilecek. Ürünü elde etmek zor karşılığını alamayıp para kazanamayınca daha zor oluyor. Umutlarımızı gelecek yıla bağladık. Nasip olursa gelecek yıl tekrar ekeceğiz. Olursa olur olmazsa yapacak bir şey yok. Rızkımız buradan geliyor. İnşallah emeklerimizin karşılığını bir gün alırız. Bu yıl emekler boşa gitti. Çeltiklerimizi kurutup sağ salim gönderirsek fabrikalara, bu yılı kapatıp 2025 yılının hazırlıklarına tekrardan başlayacağız” dedi.