Elazığ'da Bombalı Önlem!

Elazığ'da çiftçiler mahsullerini yaban domuzlarından korumak için önlem almaya başladı, çareyi bulan çiftçiler bakın ne yaptı.

Elazığ'da Bombalı Önlem!

4 ayda bir üreyip her ürediğinde en az 4-5 yavruya sahip olma özelliğinden popülasyonu gün geçtikçe artmaya devam eden yaban domuzları Elazığ’da üreticilere ciddi zararlar  vermeye devam ediyor. Bağ, mısır, sebze başta olmak üzere birçok  ürünü kullanılamaz hale getiren yaban domuzlarından korunmak için çiftçiler farklı yöntemler denemeye devam ediyor. Kullanılan  en etkili yöntemlerden biri ise domuz ve kuş  kaçırıcı olarak satılan halk ağzıyla bomba olarak tabir edilen alet kullanılıyor.  Bin 250  lira ile 3 bin 500 lira arasında değişen ses bombaları satışlarından satıcılar  memnun olduklarını sezon başlarında ürün yetiştiremediklerini ifade ediyorlar.  Son yıllarda üretici ve çiftçiler için domuzların ciddi bir problem olduğunu dile getiren  Ayhanlar tarımdan  Ramazan Ayhan “Domuzlar için ciddi bir mücadele yapılamıyor. Sürek avları yok. Domuzlar sürüler halinde geziyor. Girdikleri tarlaları deyim yerindeyse talan ediyorlar. Bunun önüne geçmek için  bütan gazı ile çalışan  ciddi bir ses çıkaran kuş ve domuz kaçırıcılarımız var. Bunlara bombada diyoruz. Atıldığında tüfek sesinden daha yüksek ve etkili  çok ciddi bir gürültü çıkıyor. Bu da vahşi hayvanları kaçırmaya yarıyor. 2 kg piknik tüple bir ay boyunca tarla ve bahçelerini çiftçilerimiz koruyabiliyor”

DOĞAYA ZARAR VERMEDEN EN ETKİLİ ÇÖZÜM

Elazığ'da Bombalı Önlem

 Ses bombalarının doğaya zarar vermeden en etkili çözüm olduğuna dikkat çeken  Ayhan “  Satışlarımız çok iyi, bugün gelen bir müşterimize ürünün kalmadığını söyledim ve fabrikasından yeni siparişler verdim. Bu bombaların alternatifi ya vuracaksın, zehirleyeceksin ya da hayvanları kaçıracaksın. Vurmak ve zehirlemek tabiatın varoluşuna aykırı o yüzden onlara zarar vermeden kaçırmak en doğru ve mantıklı  uygulanabilir metot budur” diye konuştu.