Elazığ'da ayakkabıda tercihler değişti

Elazığ'da vatandaşlar klasik ayakkabılar yerine ayaklarının rahat edeceği modelleri tercih ediyor.

Elazığ'da ayakkabıda tercihler değişti

İlimizde uzun süredir ayakkabı sektöründe hizmet veren  Sancar Ayakkabı’dan Serkan Sancar ile ayakkabıcılığı ve vatandaşların yıllar içinde değişen ayakkabı tercihlerini konuştuk. 

TEK BİR MODELE GEÇİLDİ: SPOR AYAKKABI 

Sancar “  Bütün ayakkabı çeşitlerinin yerini artık bir ayakkabı var spor ayakkabılar.  Her türlü kıyafetin altına giyilebiliyor. Çalışırken de spor giyiniliyor, hafta sonları da vatandaşlar rahatlığı istiyorlar.  Her mevsim giyilebiliyor. Su geçirmesin diye bu mevsimden sonra ciltli dediğimiz spor ayakkabı modelleri tercih ediliyor yaza doğru ise fileli modeller tercih ediliyor.  Kösele, kundura tarzı ayakkabıları tercih edenler çok azaldı. Yaş aralığı için de fark etmiyor. 60 yaş üstü insanlar bile bağcıksız ayaklarının rahat edeceği spor  ya da ona benzer ayakkabıları tercih ediyor” dedi. 
Elazığ'da Ayakkabıda Tercihler Değişti

GENÇLERİN GÖZDESİ REPLİKA ÜRÜNLER 

Sancar “ Bizim karşı çıktığımız bir konu var. Gençlerimiz daha kaliteli markalı olan yerli üretim spor ayakkabıları tercih etmek yerine bilinen ünlü markaların replika ya da halk ağzıyla çakma ürünlerine rağbet daha çok ediyor. Yurt dışı menşeili orijinal bir spor ayakkabının fiyatı 4 bin liradan başlıyor. Onu  almaya gücü yetmeyenler 800- 900 lira verip replikasını alıyorlar. Bunlar merdiven altı diye tabir ettiğimiz ürünler, hiçbir garantisi yok son derece kalitesiz oluyorlar. Sadece bu ayakkabı için değil, t- shirtte de aynı çantalarda da aynı. İsmi olsun markanın logosu üzerinde olsun onlar için yeterli geliyor” diye konuştu. 


AYAKKABIDA İLK TERCİH RAHATLIK 

Serkan Sancar “Elazığ’da eskisi gibi dört mevsim pek yaşanmıyor. Eskiye göre ayakkabılarda da tarz çok değişti. Öğretmenin, kamu kurumunda çalışan birinin önce belirli ayakkabı giyer örneğin biz bir grup ayakkabı satın alır bunları öğretmenler için ya da bankada çalışanlara  getirdik derdik.  Bunlar kalmadı artık. Örneğin hastanede çalışanlarında crocs terlik giyiyor yemekhanede çalışanlar da giyiyor. Özel bir ayakkabı kalmadı. Herkes her şeyin rahatına dönüştürdü.  Mevsimsel bahar ayakkabıları tercihi de  kalmadı. Kış ve yazlara göre ayakkabılar var artık.  Son 3-4 yıldır öyle devam ediyoruz” diye kaydetti.  

BOT SİPARİŞLERİNİ  KAR YAĞARSA VERECEĞİZ 

Bu yıl botlarda sezonun kışını yaşamadan bot siparişi vermeyeceklerini belirten Sancar “ İstanbul’da fuardan yeni geldim. Ayakkabı arkadaşlarla görüşüyoruz. Risk görüyorlar. Geçen yıl bot sattığımız fiyatlar bu yıl alış fiyatı olmuş. Kış mevsimini az bir ürünle geçireceğiz.  Kar yağışı erken olursa bizde gidip sıcağı sıcağına botlarımızı sipariş verip alacağız. Onu da o günkü dolar kuruyla hesaplayıp parasını alacaklar.  Eskiden biz 6 ay öncesinden kışlık fuara giderdik. Bayağı bir bot siparişi verirdik.  O kış da sonraki kış da fiyatı aynı kalır sadece model değişirdi. Bunların hiçbiri şimdi yok. Her şey aylık olacak. Botlarda bütün esnaflar olarak biz buna karar verdik” ifadelerini kullandı.