Elazığ'da 40 Bin TL'ye Çoban Bulunamıyor!
Elazığ İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mera sorununa ve Elazığ'da çoban bulamama sorununa dikkat çekti.
Elazığ İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak mera konusunda çok büyük sıkıntılar çektiklerini, siyasilerden ve bürokratlardan çözüm için destek istedi. Sezer “ Konargöçer hayvancılığı yaptığımız için meralara ihtiyacımız var. Elazığ’a yetecek kadar kışlak meramız var. Yaylalarımız çok az yeterli değil. Meralarımızı ise köy muhtarları ya da köylüler bize kiraya vermiyor. Hayvancılık da yapılmıyor. Köylülerin hayvancılık yapmayıp boşta olan meraları biz yetiştiricilere verilmesi lazım. Bu iş yürümesi için yetiştiricileri kırsalda tutmak gerekiyor. Biz onları orada tutmazsak 5-10 yıl sonra et, süt, peynir bulamayacağız. Hayvancılık biter. Biz devlet büyüklerimizden mera kanunlarının değiştirilmesini talep ediyoruz. Türk-Vet kayıtlarında hangi köyde ne kadar hayvan var sistemde görünüyor. Hayvancılık yapıp merasını kullananlara sözümüz yok” dedi.
ELAZIĞ’IN KÖYLÜSÜ KAZANSIN
Boşta olan kullanılmayan meraların kendilerine kiraya verilmesini talep eden Sezer “Bizim yetiştiricimiz niye Tunceli, Erzincan’a ya da Şanlıurfa’ya gitsin. Kazancımız kiramız Elazığ’da kalsa daha güzel olmaz mı? Elazığ’ın köylüsüne paramızı verelim onlar kazansın onlarda parasını şehirde harcasın şehrimiz kazansın. Ben aynı zamanda muhtarlık yapıyorum. Köyümün merası olsa kiraya veririm niye vermeyeyim ki ? Sondaj vurdurum, elektrik borcu varsa öderim. Her yıl köyün bir ihtiyacını karşılarım. Ama maalesef bazı köylerimiz bunu kabul etmiyor. Maden’de devasa meralarımız var. Sivrice, Baskil yine öyle Keban’ın bir kısmında var. Karakoçan başlı başına mera konusunda farklı davranıyor. Elazığ üreticisine vermiyor, daha fazla para aldıkları için Erzurum’dan ya da Bingöl’deki üreticiyi getiriyor. Bizden gayri meşru yollardan para alamayanlar daha fazla parayı veren diğer illerdeki üreticileri tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR YAKINDA MÜJDEMİZ OLACAK
Tarım il müdürlüğünün meralar için bir çalışma yaptıklarını dile getiren Sezer “ Elazığ Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü bizim aracılığımızla kullanılmayan meraları kiraya verecek. Eğer projemiz hayata geçerse İnşallah üreticimizi burada tutacağız. Köylüllerimize ekonomik olarak destekte bulanacağız. İnşallah en kısa sürede olumlu bir sonuç ile üreticimizin karşısına çıkacağız” diye konuştu.
40 BİN TL’YE ÇOBAN BULAMIYORUZ
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak çoban sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden Sezer “ Çoban sıkıntısı çok çekiyoruz ve bulamıyoruz. 30 bin 35 bin hatta 40 bin lira bile çobana aylık verenimiz var. Ama yinede bulamıyoruz. Kimse bu işi yapmak istemiyor yapanda bırakıyor. Onlar da haklı bekarsa evlenmek istese çoban diye kimse kız vermiyor. Biz üretici olduğumuz halde kendi kızlarımızı vermek istemiyoruz. Niye? Gidip koca evinde rahat etsin. Bu işlerle uğraşmasın” diye aktardı.
KADINLARIMIZ BU İŞE TEŞVİK EDİLMELİ
Eş ve kızlarını yaylaya götürmekte zorlandıklarını belirten başkan Sezer “ Kadınlarımızın en az sigortası yatırılarak bu işe teşvik edilmeli. Tarım ve Orman Bakanlığımızda bu işin üzerinde duruyor. İnşallah en kısa zamanda hayata geçer. Kadınların sigortası yapılırsa ben ileride emekli olurum düşüncesiyle yaylaya gelir. Kadının gitmediği yaylada biz verim alamayız. Erkekler istediği kadar ben yaparım desin. Hayvancılıkta kadın bizim için olmazsa olmazdır” dedi
KÜÇÜKBAŞ İHRAÇ EDİYORUZ
Küçükbaş hayvancılıkta ihracaat yapıldığına dikkat çeken Sezer “ Bunun en büyük sebebi Suriye’de iç savaş çıkmasıyla birlikte oradaki sürüleri Türkler aldı. Ondan dolayı küçükbaş hayvan sayımız fazla fakat her yıl bu sayı gün geçtikçe düşüyor. Elazığ’da bu yıl küçükbaş sayıısının 357 binden 300 bine düşmesini bekliyorum. Çünkü vatandaşlar hayvanlarını elden çıkarıp bu işi yapmak istemiyorlar.
TEŞVİKLERİMİZ %100 ARTTI MÜTEŞEKKİRİZ
Küçükbaş hayvan desteklerimizde anaç koyun küpe sayısına göre 50 liradan 100 liraya çıktı. Elazığ’da 8 tane projemiz var. Oradaki destek tabanımız 160 liradan 300 liraya çıkartıldı. Bu yıl üreticiyi güldürecek destekler var. Devlet büyüklerimize bu konuda müteşekkiriz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.