Elazığ'a Sıkça Rastlanan Hastalığın Belirtileri Bakın Neler

Alzheimer, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Nöroloji Bölümü Uzman Dr. Emrah Özden hastalık hakkında bilgiler verdi.

Elazığ'a Sıkça Rastlanan Hastalığın Belirtileri Bakın Neler

İşte detaylar...

lzheimer Tanısı Nasıl Konur?

Emrah Özden, “Alzheimer hastalarının hekime başvurması çoğunlukla ailenin ısrarıyla olur. Hekim, öncelikle kişinin kendisinden ve gerektiğinde ailesinden hastanın öyküsünü dinler. Ardından nörolojik muayene ile kişinin denge, duyu ve davranışları ölçülür. Kişinin hafızasının mevcut durumunun anlaşılması için bir takım nörolojik hafıza testleri yapılır. Hekim, gerekli gördüğünde radyoloji ve laboratuvar testleri gibi ek tetkikler isteyebilir. Manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme işlemlerinin ardından hekim hastayı değerlendirir” dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Özden, “Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ancak ilaç ve semptomatik tedavi ve davranışsal  uygulamalarla Alzheimer hastasının anlama ve kavrama yeteneği ile davranışsal (giyinme, yemek, diş, banyo, hijyen, yakınlarını tanıma) bulgularında oluşan sorunların azalmasına yardımcı olunabilir.

Alzheimer yakaladığı kişi kadar yakınlarını da zorlayan bir hastalıktır.Alzheimer olan kişi ile sözlü iletişim hastalığın evreleri ilerledikçe bozulur. Kişinin konuşması bozulurken sizi anlaması da gittikçe zorlaşır. Bu noktada bir gülümseme, elini tutma, omuza bir dokunuş veya kucaklama onu önemsediğinizi ve sevdiğinizi anlatabilir. Çoğu hasta elinizi tutmak, sarılmak ve sizi öpmek ister. Beden dili onun için de kolaydır ve bunu kullanmaya çalışır.

Kendinizi tanıtarak konuşmaya başlayın

Konuşmaya mutlaka kendinizi tanıtıp göz teması kurarak ve gülümseyerek başlayın. Sert yüz ifadesi ve sert sözlerden kaçınılmalıdır. Basit kelimeler, kısa cümleler tercih edilmeli ve yumuşak ve sakin bir ses tonu kullanılmalı. Sözünü kesmeden, konuşma hatalarını düzeltmeden konuşmasını tamamlaması beklenmeli. Soruları cevaplaması için yeterli zaman verilmeli, asla aceleci olunmamalı. Dinlerken olumlu beden dili kullanmalı, mimiklerimize dikkat etmeliyiz.

Açıkça söyleyin

Bir anda çok fazla bilgi vermemeliyiz. Mecazi anlamda kelimeler kullanmamalıyız. (Örn: Bu olayda mutlaka onun da parmağı vardır, vb.) Konuşurken ortamda gürültü olmamalı (varsa radyo, TV vb. kapatılmalı). Hoş, sakin ve destekleyici olunmalı. Örneğin; “Merak etme her şey yolunda”…

'Evet-hayır'lı sorular sorun

Hastaların söyledikleri dikkatle dinlenmeli, yavaşça tekrar etmeli ve önemli kelimeler vurgulanmalı. Bir kelimeyi hatırlamakta veya cümleyi bitirmekte zorlanırsa başka bir şekilde açıklamasını istenip ya da anlamını tahmin ederek doğru olup olmadığı sorulmalı. Seçim yapması gerekiyorsa, “evet” veya “hayır” şeklinde yanıtlayabileceği biçimde sorun. Bir şey yapmasını istemek işe yaramıyorsa, ona yapacağı şeyi göstermeyi deneyin. Hiç yanıt vermese bile iletişimi sürdürmeye ve ilgisini çekmeye çalışın.

Gerekirse kapıyı kilitleyin

Gazetelik, sehpa, abajur gibi objeler kaldırılmalı. Onun için tehlikeli olabilecek alanlara girmesi engellenmeli. Örneğin; mutfak, balkonlar, ilaçların saklandığı dolaplar, sokak kapısı sizin kontrolünüzde olmalı, gerekirse kilitlenmeli. Elektrikle çalışan araç ve gereçleri banyodan ve mutfaktan uzaklaştırın. Bilişsel fonksiyonu azalmış bir kişiyi mutfakta yalnız bırakmamak gerekir. Bıçakları ve yemek pişirme araçlarını güvenli bir yere koyun.

Kaygan yerlere dikkat!

Uyurken gece lambası açık olmalıdır. Karanlıkta derinlik mesafesini ayarlayamadıkları için düşme riskleri çok fazladır. Kayan halı ve kilimleri kaldırın veya sabit hale getirin. Yerdeki zemin fazla cilalanmamalı. Banyo ve tuvalet zemininde varsa kayganlık engellenmeli. Banyoda ve tuvalette hastanın tutunacağı yerler hazırlanmalı. Koridorlara ve merdivenlere trabzan yaptırmak gerekebilir. Merdivenlerde ve duvarlarda çıkıntı yapan askılar, raflar, elektrik teçhizatı gibi objelerin kaldırılması gerekebilir. Kapıların üzerine konan işaretler, neyin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını açıklayan etiketler onların işini kolaylaştırabilir. Altında kime ait olduğunu yazan aile fotoğrafları ve sevdiği eşyaların ortamda olması da zaman ve mekan bilincine yardımcı olabilir”dedi.