Elazığ'a negatif ayrımcılık

Bölgesinin en büyük üretim gücü olan, genç nüfusu ve üretime olan iştahıyla son yıllara damga vuran, lojistik konumuyla büyük fırsatları bünyesinde bulunduran Elazığ, bu kez Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından negatif bir ayrımcılığa uğramış durumda.

Elazığ'a negatif ayrımcılık

6. Bölge Teşviklerinin şehrimize kazandırılmasıyla birlikte adeta bir üretim merkezi haline gelen, çok sayıda Organize Sanayi Bölgesini faaliyete geçirmeyi kısa vadeli planları arasında tutan ve bu doğrultuda büyük ilerleme kaydeden, yatırımcıların adeta sıraya girdiği Elazığ’da teşvik süresinin uzatılması konusunda somut bir haber alamamasının yanında bu kez “Makroihtiyati Çerçeve” kapsamından çıkarılması şoku yaşanıyor. 

Elazığ'a negatif ayrımcılık

TEKİN GÜRKAN: “YAPILAN YANLIŞTAN HEMEN DÖNÜLMELİ”

Konuyla ilgili Hakimiyet’e özel bir açıklama yapan MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan şunları söyledi: “Bugüne kadar Elazığ’ın da dahil olduğu 11 ile özel olan kredilerle ilgili ciddi bir kısıtlama yoktu. Dolayısıyla krediler açıktı. Ancak şu an sadece Elazığ’ı krediler listesinden çıkardılar. Bu durum şunu gösteriyor: bankalar artık işletmelere kredi limiti açmayacak, kredi vermeyecek. Bu da zaten zor durumda olan işletmeleri daha da sıkıntıya sokacak. Şu an birçok işletme zar zor dönüyor. Eğer krediye de ulaşamazsa birçok firma el çektiğini duyuracak, kapanma durumuna gelecek, kapasitesini düşürecek, yatırım yapamayacak duruma gelecek. Elazığ’ın ekonomisini ciddi oranda olumsuz etkileyecek. Burada Elazığ’ın çıkarılması haksız bir durum. Diğer iller dururken sadece Elazığ neden çıkarıldı? Yetkilileri bunu düzeltmeye davet ediyoruz.”

“ELAZIĞ EKONOMİSİNE CİDDİ ZARARLAR VERİR”

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan MÜSİAD Elazığ Şubesi’nin açıklaması ise şu şekilde: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 4 Ocak 2025 tarihli “Makroihtiyati Çerçeveye İlişkin” düzenlemesinde, deprem bölgeleri için kredi büyüme sınırlamalarından muafiyet sağlanırken, 11 deprem ilinden yalnızca Elazığ’ın kapsam dışı bırakılması iş dünyasında şaşkınlık oluşturmuştur Bu kararın, hem Elazığ’ın deprem mağduriyetlerini göz ardı ettiği hem de şehir ekonomisine ciddi zararlar vereceği açıktır. Aşağıda, bu gelişmeye ilişkin gerekçelerimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:”

Elazığ'a negatif ayrımcılık

“ELAZIĞ DEPREMLERDEN BÜYÜK YARA ALDI”

1. Elazığ’ın Deprem Mağduriyetleri dikkate almamız gerekiyor, Elazığ, 2020 Sivrice depreminde büyük kayıplar yaşamış, binlerce bina ağır hasar görmüş ve vatandaşlarımız evsiz kalmıştır. Üstelik 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler, Elazığ’da da ciddi yıkım ve ekonomik daralma yaratmıştır. Şehrimiz, hala depremlerin sosyal ve ekonomik etkilerini telafi etmeye çalışmaktadır. Elazığ’ın, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen diğer illerle aynı mağduriyetleri yaşamasına rağmen kapsam dışında tutulması, üzücü bir yaklaşım olmuştur.

“SADECE ELAZIĞ DEĞİL TÜM BÖLGE ZARAR GÖRÜR”

2. Elazığ Ekonomisinin Deprem Bölgeleri İçin Stratejik Önemi

Elazığ, bölgenin inşaat malzemesi tedarik merkezi ve ekonomik üretim üssü konumundadır. Çimento, demir, beton ve diğer inşaat malzemelerinin üretimi ve tedariki ile deprem bölgelerinin yeniden inşasına katkı sağlamaktadır. Bu karar, sadece Elazığ ekonomisini değil, deprem bölgelerine yapılacak yatırımları da ciddi manada olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, şehrimiz tarım, hayvancılık ve sanayi alanlarında Doğu Anadolu’nun lokomotifi konumundadır.

KARAR HANGİ RİSKLERİ BARINDIRIYOR?

Açıklamada alınan bu kararın yaratacağı riskler ise şu şekilde sıralandı:

“Elazığ’ın kredi muafiyeti kapsamından çıkarılması:

KOBİ’ler ve sanayi sektöründe finansman maliyetlerini artıracak, bu da üretim kapasitesini düşürecektir.
İşletmelerin küçülmesine, istihdam kayıplarına ve ekonomik daralmaya yol açacaktır.
Şehrimizin ekonomik toparlanma sürecini ciddi şekilde yavaşlatacaktır.”

“DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL”

Açıklamanın son bölümünde ise beklenti ve talepler şu sözlerle özetlendi:

“Elazığ MÜSİAD Şubesi olarak, Elazığ’ın deprem bölgelerine yönelik kredi muafiyetlerinden çıkarılmasının adil bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Bu kararın, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına zarar vereceği açıktır. Yetkililerden, Elazığ’ın deprem illeri kapsamına dahil edilmesi ve şehir ekonomisinin desteklenmesine yönelik politikaların yenilenmesini talep ediyoruz.”