ELAZIĞLILAR BURAYI SAHİPLENMELİ
Sezon açılışı 12 Nisan tarihinde yapılan Elazığ Hipodromu'nda bu yıl 34 yarış düzenlenecek
Sezon açılışı 12 Nisan tarihinde yapılan Elazığ Hipodromu’nda bu yıl 34 yarış düzenlenecek. Daha önceki yıllarda haftada bir gün gerçekleştirilen yarışlar bu yıl ilk defa Temmuz ve Ağustos aylarında haftada iki gün olarak gerçekleştirilecek ve bu Elazığ’da bir ilk olacak. Yine 3 Temmuz tarihi itibariyle Elazığ’da ilk defa gece yarışları da yapılacak. Gece yarışları için hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken çalışmaların yüzde 80’i tamamlandı.
Hakimiyet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Elazığ Hipodrom Müdürü Erdoğan Temiz, şehre her anlamda büyük katkıları olan hipodromun Elazığlılar tarafından da sahiplenilmesi gerektiğini belirterek, “Buraya Elazığlılar ne kadar rağbet ederse biz de Elazığ Hipodromu’nun kalitesini o kadar artırabiliriz” dedi.
Hipodromun sadece at yarışlarının yapıldığı yerler olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Temiz, ailelerin ister yarış günlerinde isterlerse hafta sonlarında hipodroma gelerek gün boyu kaliteli ve eğlenceli vakit geçirebildiklerini söyledi.
Türkiye’de örnek proje olan kadın seyisler projesine de değinen Temiz, Elazığ’da bir ilkin gerçekleştirildiğini kaydederek, “Bu arkadaşlar, kadın olarak Türkiye‘nin ilk lisanslı seyisleri olacaklar. Türkiye’de şu an lisanslı kadın seyis yok” dedi.
YARIŞLARIMIZ TÜM HIZIYLA DEVAM EDECEK
Elazığ Hipodrom Müdürü Erdoğan Temiz, sezon başlamadan önce hipodromla ilgili tüm hazırlıkların yapıldığını ifade ederek, “Pistimizin kumunu yeniledik, ahırlarımızın tadilatlarını yaptık, piknik alanlarımızı yeniden düzenledik. Piknikçilerimiz için alanda bay ve bayan tuvaletleri, kadınlara yönelik çocuk bakım üniteleri yaptırdık. Yine çocuk bahçesi kurduk. 12 Nisan’dan beri şu ana kadar 5 yarış günü düzenledik. Bundan sonra da yarışlarımız tüm hızıyla devam edecek” diye konuştu.
PİKNİK ALANLARIMIZ HER ZAMAN HAZIR
Hipodromun sadece at yarışlarının yapıldığı yerler olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydeden Temiz, “Aileler buraya ister yarış günlerinde isterse hafta sonlarında gelerek gün boyunca güzel vakit geçiriyorlar. Bu anlamda piknik alanlarımızı her zaman hazır halde tutuyoruz. Aynı zamanda yetişkinlerin de çocuklarında at binmesini sağlıyoruz ve at sevgisini aşılamaya çalışıyoruz. At zaten Türkler için önemli bir yere sahip. Ata sporumuzu ve atalarımızdan yadigar olan atları en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KADINLARIN BAKTIĞI ATLAR DAHA BAŞARILI
Temiz, dünyada at yarışlarının bir endüstri haline geldiğini, Türkiye’nin de dünyada bu anlamda belli bir seviyeye geldiğini belirterek, dünyada at yarışları denildiği zaman Türkiye’nin ilk 10’da yer aldığını söyledi. Yarış atlarının bakımı çok önemli olduğunu ve atların bakımlarında da Türkiye’de erkek seyislerin egemen olduğunu ifade eden Temiz, kadınları da bu sektöre kazandırmak için gerçekleştirilen proje hakkında bilgiler vererek şöyle konuştu: “Türkiye’de hiç at bakıcısı kadın yok. Bu çok dikkatimizi çekti çünkü dünyada yüzde 70 oranında bu işi kadınlar yapıyor. Özellikle İngiltere gibi atçılığın gelişmiş olduğu ülkelerde bu alanda kadınlar hakim. Kadınların doğasında var olan sevgi, duygusdigerık, anaçlık gibi hisleri atlar çok iyi algılıyor. Kadınların baktığı atlar da bu nedenle çok daha başarılı oluyor. Biz de böyle bir uygulama neden Türkiye’de olmasın diyerek TJK olarak bu konunun üzerinde durduk. TJK Başkanı Sayın Yasin Kadri Ekinci bütün hipodromlara bu konuda bir talimat verdi ve sektöre kadınların da kazandırılmasını istedi. Bununla ilgili bir vizyon geliştirdi. Biz de Elazığ Hipodrom Müdürlüğü olarak başkanımızın talimatına istinaden neler yapabiliriz, projeyi nasıl hayata geçirebiliriz diye araştırma yaptık. Tarım İl Müdürümüz Sayın Turan Karahan’a bu düşünceyi ilettiğimde çok ilgilendi ve proje ekipleriyle beraber bir çalışma yaptık. Projemize İş-Kur ve Fırat Üniversitesi’ni de dahil ettik. TJK, İş-Kur ve Tarım İl Müdürlüğü ana paydaş olarak bu konuda harekete geçti. Başvuruları aldık. Projemize öncelikle Tarım Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu’ndan onay gerekiyordu. Çünkü Türkiye’de seyis lisansını bu kurum veriyordu. Projemize izin aldıktan sonra 42 tane kursiyerimizin 6 Mart’ta eğitimlerine başladık. 360 saat pratik ve teorik olmak üzere eğitimler verdik. Hatta 1 hafta da İstanbul’a gönderdik. Projemiz Türkiye’de yazılı ve görsel basında oldukça ilgi gördü ve çok ses getirdi. 24 Mayıs’ta da lisans almaya hak kazanmış olan hanım kardeşlerimiz için tören düzenleyeceğiz. Kültür Park’ta yoğun bir katılımla görkemli bir tören gerçekleştireceğiz. Daha sonra da bu kadınlarımızı sektöre kazandırmak için girişimlerimiz olacak.”
ELAZIĞ’DA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Temiz, kadın seyisleri projesiyle Elazığ’da bir ilkin gerçekleştirildiğini de vurgulayarak, “Elazığ’da bir ilki gerçekleştirdik. Çünkü bu arkadaşlar kadın olarak Türkiye‘nin ilk lisanslı seyisleri olacaklar. Türkiye’de şu an lisanslı kadın seyis yok. Belki sertifikası olan vardır ama yarış atına bakma lisansı ayrı bir şey. Yani bu Türkiye’de ilk olacak. Umut ediyoruz ki diğer illere de bir örnek teşkil edecek. Biz yayılacağını düşünüyoruz. İnşdigerah sektöre kadınları da kazandıracağız” dedi.
HİPODROM ELAZIĞ İÇİN BİR ŞANS
Türkiye’de dokuz tane hipodromun bulunduğunu ve bunlardan birinin Elazığ’da olmasının şehir için büyük bir şans olduğunu dile getiren Temiz şunları söyledi: “Dokuz tane hipodromdan birinin Elazığ’da olması hem sosyal anlamda hem de ekonomik anlamda Elazığ için başlı başına bir şans. Bu aynı zamanda bir spor faaliyeti ve kültürel bir yanı da var. Tabi ekonomik bağlantısının da bu şehre çok büyük katma değeri var. Sezon boyunca burada 600 tane at barınıyor ve bu atların bakıcıları, at sahipleri burada 6-7 ay boyunca kalıyor ve bu da şehre katma değer katıyor. Aynı zamanda bu yarışlardan belediyeye ‘eğlence vergisi’ adı altında bir para aktartılıyor. Bunlar hep Elazığ’a bir katma değerdir. Tabi ışıklandırmanın olması hipodromun kalitesini bir tık daha yükseltiyor. Çünkü büyük bir proje. Aşağı yukarı 12 Milyon TL’lik bir yatırımdan bahsediyoruz. Elbette buradaki satışların artmasına da bir katma değeri olacaktır. Buradaki satışların artması demek Elazığ’a aktarılacak ekonomik değerin artması demek. Bizim yarışlarımız genelde hafta içi Çarşamba günleri olduğu için belki şehir merkezinden buraya katılım zor oluyordur. Hafta içi herkes işinde gücünde, gece yarışı olması ile beraber katılımların artacağını ve yarış severlerinde daha çok geleceğini düşünüyoruz. Çünkü yarışlar iş saati dışında yapılacak ve insanların gelmesi daha kolay olacak. Işıklandırmayla beraber gölün çok daha muhteşem görüntüsü olacaktır ve görsel bir zenginlik katacaktır.”
ŞAMPİYON ATLAR ÇIKARMAK İSTİYORUZ
Elazığ Hipodrom Müdürü Erdoğan Temiz, Türkiye çapında her hipodromun ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Nasıl ki futbolda 1. Lig, 2. Lig veya farklı ligler varsa bu hipodromlarda da var. Hipodromların bulunduğu yöresel ve yapısal durumundan ziyade gelen atların kalitesi de önemli. Buraya yatırımlar oldukça bizim de kalitemiz artacaktır. Biz buradan şampiyon atlar çıkarmayı düşünüyoruz” dedi.
RAĞBET OLURSA KALİTEMİZ DE ARTAR
Elazığlıların hipodroma sahip çıkmasını isteyen Temiz, rağbet arttıkça yatırımların artacağını bunun da kaliteyi beraberinde getireceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Elazığ halkı burada yarışlarımızı izlemeye gelsinler, aileleriyle birlikte pikniklerini yapsınlar. At binme hizmetlerimizden de gelip yararlansınlar. Buraya Elazığlılar ne kadar rağbet ederse biz de Elazığ Hipodromu’nun kalitesini o kadar artırırız. İnsanlar geldikçe, buraya rağbet oldukça biz de bir takım şeyleri yapabiliyoruz. Herkesi buraya davet ediyoruz ve Elazığlıların hipodromuna sahip çıkmasını istiyoruz.”