ELAZIĞ YİNE Mİ BEKLEYECEK?
Hükümet, son yıllarda terörün yakıp yıktığı şehirler ile bu olaylardan dolaylı olarak etkilenen şehirlerin yeniden inşası ve ekonominin canlanması için yeni bir cazibe me
Hükümet, son yıllarda terörün yakıp yıktığı şehirler ile bu olaylardan dolaylı olarak etkilenen şehirlerin yeniden inşası ve ekonominin canlanması için yeni bir cazibe merkezi üzerinde çalışıyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın, göreve geldikten sonraki ilk önemli projesi cazibe merkezleri Eylül ayında hayata geçiyor. Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik çalıştığı yeni bir yatırım, teşvik ve destek projelerinde sona geldi.
Projeler, Eylül ayından itibaren faaliyete geçecek. Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar, 2019’a kadar sürdürülecek projeleri bölgeye giderek vatandaşlarla paylaşacak.
5 YIL ALIM GARANTİSİ
Doğu ve Güneydoğu’yu terörün tahribatından kurtaracak cazibe merkezleri için 30-35 milyar TL yatırım yapılacak.
Yatırımlara yönelik destek ve teşvikler, terörle mücadelenin devam ettiği veya bu mücadeleden dolaylı olarak etkilenen 20 ili kapsayacak. Bu illerde yatırım açığını kapatmak, istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmaya yönelik tedbirler alınacak. Kamu-özel sektör ortaklığıyla söz konusu illere fabrikalar, işyerleri kurulacak. Üreticiye sembolik ücretlerle, bazen de bedelsiz yerler verilecek. Üretime 5 yıla kadar alım garantisi verilecek. Kamu alımları Ankara’dan, İstanbul’dan değil, bölgedeki şehirlerden yapılacak. Yatırımlar; tarım, ulaştırma, altyapı, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanlarını kapsayacak.
ÖZELLİĞİNE GÖRE YATIRIM
Desteklerden kadınlar ve gençler öncelikli olarak yararlanacak. Destek ve teşvik için ilave bütçe konulacak. O ilin veya ilçenin özelliğine göre yatırım önceliği belirlenecek. Kars ve Muş’a büyükbaş hayvancılık, Şanlıurfa’da tahıl, Malatya’da tekstil yatırımları teşvik edilecek.
ELAZIĞ 20 İL İÇİNDE Mİ?
Terörist saldırılardan etkilenen illere yönelik hayata geçirilecek ve 20 ili kapsayacak cazibe merkezleri içinde Elazığ’ın olup olmayacağı merak konusu. 18 Ağustos 2016 tarihinde il emniyet müdürlüğüne yapılan ve üç polisimizin şehit olmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Elazığ’ın terörden etkilenen iller arasında yer alıp almayacağı merak ediliyor.
TERÖRÜN OLUMSUZ ETKİSİ
İlimizde her ne kadar 18 Ağustos saldırısına kadar şehir merkezinde emniyet müdürlüğüne yapılan büyük çaplı bir saldırı yaşanmamış olsa da terör ve işsizlik sebebiyle Doğu ve Güneydoğudan ilimize hızlı bir göç yaşanmakta ve bunun sonucu olarak şehrimiz ekonomisi, sosyal dokusu ve asayişi olumsuz yönde etkilenmektedir.
İş bulma ümidiyle şehrime göç eden Doğu ve Güneydoğudan birçok vatandaşımız şehrimizde de yeteri derecede istihdam kapısı olmadığı için iş bulamamakta bu durum da birçok sosyal problemlerin yaşanmasına sebep olmaktadır.
ELAZIĞ MUTLAKA YER ALMALI
Terörden olumsuz etkilenen illerin başında gelen buna rağmen her zaman devletinin yanında duran, terörist unsurların ve görüşlerin şehirde yayılmasına asla müsaade etmeyen Elazığ’ın, hak ettiği kalkınmayı ve gelişmeyi yakalayabilmesi ve bölgede ekonomisi güçlü ve huzur adası bir cazibe merkezi oluşturulması bir çok açıdan artık geciktirilmemesi gereken hayati bir konu olmuş durumda.
ELAZIĞ İHMAL EDİLİYOR
Cazibe Merkezleri fikri geçmişte de gündeme gelmiş ve Elazığ bu merkezler içinde yerini almıştı. Sınırlı olan ulusal kaynakların ülke genelinde eşit biçimde dağıtılamayacağı düşüncesi ile belirli merkezlerin seçilmesi ve yatırımların bu merkezlerde yoğunlaştırılmasını öngören bu projeye göre yapılacak yatırımlar ile ekonomik hareketliliğin başlaması; ölçek ekonomisi ve yığılma ekonomilerinden kaynaklanan pozitif dışsdigerıklar ile sürekliliğin sağlanması ve çevresindeki bölgelerin de olumlu yönde etkilenmesi hedefleniyor.
2007–2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planı’nda yer alan cazibe merkezleri belirlenirken, 2004 yılında DPT’nin hazırlamış olduğu “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” esas alınmıştır. Bu seçimde; nüfus kriteri, hizmet sektöründeki istihdam oranı kriteri, havaalanı kriteri, üniversite kriteri, coğrafi bölge kriteri gibi kriterler belirleyici olmuştur. Sıralanan bu kriterler esas alınarak DPT tarafından 12 Cazibe Merkezi belirlenmişti.
Bu cazibe merkezleri; Malatya, Elazığ, Erzurum, Van, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Samsun, Trabzon, Konya, Kayseri ve Sivas oldu. Pilot uygulama olarak 2008 yılında Diyarbakır’da başlatılan daha sonra, 2010 yılında Erzurum, Şanlıurfa ve Van İlleri programa dâhil edilmiş ancak aralarında Elazığ’ın da bulunduğu diğer illerde cazibe merkezi uygulamasına ne yazık ki geçilememişti.
SİYASİLER CİDDİYETLE TAKİP ETMELİ
Geçmiş yıllarda teşvik yasası ve cazibe merkezleri uygulamalarından yeterince faydalanamadığı için sürekli kan kaybeden, ekonomisi durma noktasına gelen, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen göçlerle işsizlik sayısı sürekli artan ve terörün tüm olumsuzluklarını yaşayan Elazığ’ın bu kez böylesine önemli bir fırsatı kaçırmaması gerekiyor. Başta Ak Parti milletvekilleri olmak üzere, diğer siyasi parti yetkililerinin tıpkı 15 Temmuz darbe girişimi ve teröre lanet mitinginde gösterdikleri birlik beraberliği bu konuda da göstererek gerekirse hep birlikte ilgili bakanlar ile Başbakana bu önemli ve bölgemizin huzur ve güveni için stratejik önem taşıyan konuyu iletmeli ve bu konuda ısrarcı olmalılar.
BAŞBAKAN VE BAKANLAR BİZZAT GÖRDÜ
18 Ağustos tarihine il emniyet müdürlüğüne yapılan saldırının ardından başta başbakan Binali Yıldırım olmak üzere birçok bakan ve milletvekilinin ilimize gelerek hem patlama yaşanan alanı hem de hastanelerdeki yaralıları gördüklerini ifade eden vatandaşlar, saldırılar sonrası şehir olarak acımızı saran Başbakan ve Bakanların, cazibe merkezleri kapsamına Elazığ’ı alarak ve teşvik kapsamında avantajların sınırını genişleterek bölgesinde güçlü ve denge bir şehir oluşturmak için beklenen kararı vermelerini beklediklerini ifade ediyorlar.