ELAZIĞ KALKINIYOR

Tamer Ören/Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplam maliyeti 386 milyon lirayı bulan iki adet baraj,iki adet içme suyu tesisi, bir adet sulama tesisi, iki adet t

ELAZIĞ KALKINIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer Ören/Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplam maliyeti 386 milyon lirayı bulan iki adet baraj,iki adet içme suyu tesisi, bir adet sulama tesisi, iki adet taşkın koruma tesisi, bir adet OGM tesisi olmak üzere toplam  8 dev tesisin temel atma töreni için yanına kurmaylarını alarak adeta Elazığ’a çıkarma yaptı.

 

Bakan EROĞLU’na, Ak Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Ejder Açıkkapı, Ömer Serdar, Tahir Öztürk ,DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş Elazığ gezisinde eşlik etti.

‘’BİR SEFERDE GELEN EN BÜYÜK YATIRIM’’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU Elazığ Valiliğinde bir basın toplantısı düzenleyerek  basın mensuplarının sorularını cevapladı.  Eroğlu, “ Öncelikle burada 8 tane dev tesisin temelini atıp açılışını yapacağız. Toplam maliyeti 386 Milyon TL olan bu yatırımlar bir seferde gelen en büyük yatırım” dedi.

‘’HAMZABEY BARAJI HIZLA İLERLİYOR’’

Temelini atacakları tesisler hakkında bilgi veren EROĞLU “ Burada Kanatlı sulamasının temelini atacağız. Biliyorsunuz Hamzabey Barajı şuanda çok hızlı ilerliyor. İnşdigerah bu yıl sonunda veya önümüzdeki yıl, burada su tutma merasimi yapılacak. 150 Km’den daha uzun bir isale hattı döşeyeceğiz. Bu projenin yarısı yapıldı. Bugün de temelini atacağız. Gerçekten muhteşem. Artık Elazığlı kardeşlerim memba suyu gibi su içecekler. Sadece bu suyu getirmekle kalmayacağız, bir de İstanbul’daki gibi içme suyu arıtma tesisinin de temeli atılacak. Bunun dışında Kovancılar’daki Tatar Barajı’nın da temelini atıyoruz. Ayrıca Karakoçan’da Sarıcan Barajı’nın temelini atıyoruz” dedi.

ŞORŞOR DERESİ,  ELAZIĞ’IN GERDANLIĞI OLACAK

Şorşor deresi  projesi bittiğini  ve  ihalesinin  yapıldığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu dere inşdigerah Elaziz içinde bir gerdanlık gibi olacak. Burada zarif, estetik bir dere ıslahı yapacağız. 26 Milyon TL gibi bir para ayırdık. İnşdigerah güzel bir şey olacak. Böyle 6 tane daha  büyük tesisin DSİ temelini atacak.  Bunun dışında Orman teşkilatımızın projeleri var. Bunu bir tane sayıyoruz. Ağaçlandırma ve Ormancılık projeleri, toplu koruma binası inşa ediyoruz. 14 Km  yeni yol yapımı, büyük onarım orman yolları 13 Km ve  25 Km  sanat yapılarıyla onun da temelini atacağız.  Açılışı yapılacak olan 2 tane de tesisimiz var” diye konuştu.

‘’MART 2018’DE BİTECEK’’

 

Temel atma töreni yapılacak olan tesislerin en geç Mart 2018 tarihinde bitmesi için talimat verdiklerinin altını çizen EROĞLU, “ 8 tane tesisin 2 tanesi baraj, 2 tanesi içme suyu tesisi, 1 adedi sulama tesisi, 2 adedi taşkın koruma tesisi, 1 adet de Orman Genel Müdürlüğü tesisi olmak üzere 386 Milyon TL’ye mal olacak bu tesisler en geç 2018 yılı Mart ayına kadar bunların bitmesi talimatını verdik. Bunlarda 84 Bin 290 dekar araziyi sulamaya açacağız. Burada sulama çok önemli. Ayrıca Elazığ’a yılda çok önemli miktarda su vereceğiz. Bir günde vereceğimiz su miktarı 160 Bin m³” diye aktardı.

2017 YILINDA 20 YATIRIM MÜJDESİ !

 Bu yapılan yatırımların yeterli olmadığını kaydeden EROĞLU  “Buraya gelirken eli boş gelmek caiz değil. Ben daha önce 28 Ekim 2014 tarihinde Elazığ’a gelmiştim. O zaman 29 müjde vermişim. Şimdi bu sefer 315 milyon TL’lik 20 müjdeyi getirdik. Böylece 565 Milyon TL’lik 49 müjde vermiş oluyorum. Tabi bugünkü müjdelerden 7 tanesi DSİ’yi ait. 10 tanesi Orman Genel Müdürlüğü’ne ait,  iki tanesi Doğa koruma ve milli parklar, bir tanesi de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne ait. Burada en büyük yatırımları yapacak olan Devlet su İşleri Genel Müdürlüğümüz. Atom karınca dediğimiz bir arkadaşımız geldi Bölge Müdürü olarak. İnşdigerah bu yatırımları çok hızlı bitirecek” dedi.

 ‘’ELAZIĞ’I ÇİÇEK GİBİ YAPACAĞIZ’’

Orman Genel Müdürlüğünün Elazığ’da muhteşem çalışmalara imza attığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Orman Genel Müdürlüğü bu sene çok büyük bir hamle yapıyor. Bu yıl burada 4 Bin dekar alanda ağaçlandırma tesisi, 40 Bin dekar alanda toprak muhafaza, erozyonu önlemek için 40 bin dekar alanda çalışma yapacak. Ayrıca Bin dekar alanda mera ıslahı yapma çalışmaları da başladı. Aslında mera ıslahı çalışmaları bize ait değil. Ama bu meralar hayvancılık açısından çok önemli. Murat havzasıyla ilgili çok büyük bir proje başlattık. Kırsal kalkınma, bu proje Muş’tan başlıyor. Muş’a gittim, Bingöl’e gittim. Oradaki vatandaşlarımız çok memnunlar. 3 ili kapsayan çok devasa bir kırsal kalkınma projesini biz yürütüyoruz. Bu çalışma yapılırken bin dekar alanda da Orman teşkilatı mera ıslahı yapacak. Ayrıca 5 milyon fidanı dikme sözü veriyoruz. Elazığ’ı ilçeleri, beldeleri, köyleri çiçek gibi yapacağız. Bu sene 5 milyon fidanı toprakla buluşturacağız” diye konuştu.

‘’MURAT NEHRİ HAVZASINDA KIRSAL KALKINMA’’

Murat Nehri havzasında kırsal kalkınma projesi hakkında bilgiler vermeye devam eden Eroğlu ,“Burada 4.410 dekarda ağaçlandırma, 2.190 dekarda Murat havzasında Elazığ ilinde bozuk orman rehabilitasyonu, 21 Bin 420 dekar alanda erozyon kontrolü, 2.500 dekar alanda da mera ıslahı yapacağız. Toplam 3500 dekar alanda mera ıslahı yapacağız. 2.100 Dekar alanda yem bitkisi üretimi yapacağız. 490 dekar alanda meyve bahçesi kuracağız. 60 adet sera, 660 dekar alanda damlama sulama tesisi yapıyoruz. 100 adet güneş enerjisi ısıtma sistemi kuracağız. 400 adet özel bir soba satın aldık, köylere dağıtıyoruz. 80 adet evin izolasyonunu yapacağız. 15 adet hayvan barınağını ıslah edeceğiz. Bunları da bu sene sonuna kadar Murat Havzası Rehabilitasyonu dediğimiz Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında Elazığ ilinde o köylere yapacağız” diye kaydetti.

‘’SİVRİCE’YE BAL ORMANI ‘’

Keban Baraj Gölünün kenarında  yeni bir fidanlık kurduklarını dile getiren Bakan Eroğlu, “Ayrıca bu yıl Sivrice ilçesinde bal ormanına başladık. Ormanları artık arıcılara tahsis ediyoruz. Para da almıyoruz. Parası yoksa vatandaşın gelsin yüzde 20’si hibe geri kalanı yüzde 1,5 dosya masrafıyla, 10 yıl ödemesiz tamamen bu şekilde bir kredi de veriyoruz. Dolayısıyla ormanlık alanda yer açıyoruz. Kovan veriyoruz. Arılar getiriyoruz, suyunu getiriyoruz. Çünkü; Elazığ’ın arıcıları çok çalışkan” dedi.

 

 

‘’GELİR GETİRİCİ AĞAÇLANDIRMA YAPACAĞIZ’’

Bu yıl orman köylerine 929 bin 311 TL kredi desteği sağladıklarını  ifade eden Eroğlu, “Bu yıl ilk defa bir uygulama başlattık. Ormanlık alanlardan gelir getirecek türleri dikiyoruz. Badem, ceviz ne oluyorsa o bölgede, ne gerekiyorsa bunu en yakın köydeki hane sayısına parselliyoruz. 3 yıl bakımı masrafları bize ait, geliri tamamen 49 yıllığına vatandaşa ait olmak üzere kura çekerek vatandaşlara sertifika veriyoruz. Kurayı da herkesin gözü önünde çekiyoruz. Bugün de Hal köyünde 40 dekar alanda 1600 tane badem fidanı dikilecek. Ve her birine 2 dekar arazi vereceğiz. Hane başına 80 tane badem fidanı verilecek. Ayrıca 5 köyde 160 dekar alanda 4692 adet gelir getirici türle ilgili ağaçlandırma yapacağız. 5 köyü kalkındıracağız” diye konuştu.

‘’TABİAT TURİZMİ MASTER PLANI HAZIR’’

Elazığ’ın ulaşım açısından her hangi bir sorunu olmadığını ve muhteşem güzelliklere sahip olduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Allah nasip ederse Tabiat turizmi diye bir master planı hazırladık. Burası bildiğiniz gibi cazibe merkezlerine dahil edildi. Sayın başbakanımız burayı çok seviyor: dedi ki “Elazığ’ı da cazibe merkezi olarak ilan edelim”. Buranın bahtı çok açık. Burada ulaşım çok kolay olduğu için bazı diğer illerden daha şanslı, yatırımcılar açısından. Çok büyük imkanlar var. İnşdigerah bu turizm de master planı hazır. Bir de uygulama eylem planımız var. Burada tabiat turizmini geliştirelim. Tabiat turizmine çok para harcayan turistler geliyor. Normalde deniz turizmine turist geldiği zaman bin dolar bile harcamıyor, ama tabiat turizmine gelen yabancı turist 10 bin dolar harcıyor. Sonuçta biz buraya zengin turistler çekeceğiz. Bunun uygulama planı hazır” diye ifade etti.

‘’MEVZUAT DİYE BİR ŞEY YOK’’

Fırat Üniversitesi Rektörü Kutbettin DEMİRDAĞ’ın, Fırat Üniversitesi ve  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü ve Türkiye’de ilk defa Elazığ’da yapılan Doku Kültürü Laboratuvarı ve serasını  Kesikköprü Yerleşkesinde yapmayı düşündüklerini fakat; eğitim arazisi olduğu için bir türlü mevzuatları aşamadıklarını söylemesi üzerine mevzuat diye bir şey olmadığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “ Biz yeter ki talep edin gerekirse bakanlar kurulundan kararı ben çıkartırım. Mevzuat diye bir şey yok. Doğrusu ne ise onu yapacaksınız. Mevzuat işleri hızlandırmak içindir. İşlerin önüne set çekmek için değil. Bu konu bana intikal etmiş olsaydı öyle bir sorun kesinlikle olmazdı” dedi.

 

Basın toplantısının ardından  Elazığ Belediyesi ve Ak Parti Elazığ il başkanlığı'nı  ziyaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU saat 13:30’da  15 Temmuz  Demokrasi Meydanında yapılan 8 tesisin açılışına  katılarak burada vatandaşlara seslendi.

Törenin ardından Hal Köyü’nde toplam 160 dönümlük badem ve ceviz ağaçlarının ekili olduğu arazi her vatandaşa 2 dönüm olmak üzere 80 vatandaşa 49 yıllığına ücretsiz  kiralandığı kura çekimi yapıldı.  Kura sonunda  adı çıkan vatandaşlara sertifikaları verildi.