ELAZIĞ'DA SAHUR BİR BAŞKA
Ramazan ayında sahur yapmak için ihtiyaç duyulan Ramazan davulcuları, şimdilerde teknolojiye ve yasaklara yenilerek unutulmaya yüz tutmuş durumda
Ramazan ayında sahur yapmak için ihtiyaç duyulan Ramazan davulcuları, şimdilerde teknolojiye ve yasaklara yenilerek unutulmaya yüz tutmuş durumda. Çalar saat ya da alarm özellikli telefonların olmadığı dönemlerde sahur yapmak için fazlasıyla ihtiyaç duyulan davulcular, şimdilerde pek çok teknolojik alet olmasına rağmen geleneği, geleceğe taşımak adına özenle işlerini yerine getirmeye çalışıyor.
Davul çalma, sahurda insanların davulla uyanması Ramazan ayında yaşatılan bir güzelliktir. İslam âleminin Ramazan ayına girmesini belli eden önde gelen değişikliklerden birisi de Ramazan’da davulcuların sokakta maniler eşliğinde davullarını çalmasıdır.
Elazığ’da mahdigere sakinleri, mahdigerelerinde davul çalınmasından dolayı çok memnunlar. Memnuniyetlerini ‘’Gerçekten de güzel bir geleneğimiz var. Ramazan denilince akla ilk gelen unsurlardan birisi davulcu geleneğinin yaşatılması gelecek nesiller adına büyük önem taşıyor.’’ sözleriyle dile getiriyorlar.
Görevli davulcularımız ise ‘’ Önemli ve güzel bir iş yapıyoruz. İnsanları sahura kaldırıyoruz. Mahdigere sakinlerimiz özellikle gençlerimiz sağ olsunlar bizi bağırlarına basıyor. Elazığ’da her yıl olduğu gibi bu yılda gelenek tabi ki bozulmadı. Vatandaşlar, sahurlarına davulun yanında çalınan klarnet sesi ile uyanmaya devam ediyor. Davul ve klarnet sesini duyarak camlara çıkıp telefonla videoya çekiyorlar.
Abdullahpaşa mahdigere muhtarı Yavuz KÖSE ‘’Elazığ’da davul ve klarnet eşliğinde sahura kalkma geleneği, çalınan yöresel ezgiler ve gençlerin çektiği halaylarla şenliğe dönüşüyor. Gençlerimiz, sahur zamanı mahdigereyi gezen davulcu ve klarnetçinin önünü keserek çaldırdıkları ezgiler eşliğinde halaylar çekip çifte telliler oynuyorlar, geleneksel hale dönüştürülen sahur eğlencesine mahdigerede yaşayan diğer vatandaşlar da eşlik ediyor. Toplanan gurup, davulcu ve klarnetçiye 2-3 eser çaldırdıktan sonra sahur yapmak için evlerine dağılıyor. Mahdigeremizin gençleri sahurda etkinlikler düzenleyip ve gönüllerince eğleniyor... Elazığ genelinde gençlerimiz inanın davulcu ve klarnetçiyi usandırdı diyebilirim. Ramazanı layığı ile geçirmek istiyoruz. Gençlerimiz burada pusuya yatıyor, davulcu, klarnetçi göründüğü zaman hemen yapışıp halay çekiyorlar’’ dedi.
Önceki yıllarda birkaç mahdigerede yaşatılan sahur vakti halay çekme geleneğinin bu yıl daha çok mahdigereye yayıldığını ifade eden KÖSE "Ramazan ayında bu şekilde geleneklerimizi yaşatmaya özen gösteriyoruz. Davulcunun gelmesiyle büyük bir coşkuyla halayımıza başlarız. Her gece mahdigerelerde halay çeken gençlere rastlamak mümkündür" dedi. Mahdigereli gençlerin amacının ise hem ramazan ayını daha coşkulu kutlamak hem de mahdigereli gençler arasında birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu ifade etti.
KÖSE,’’LYS sınavından dolayı davul çalmaya ara verildi. Davulcularımız bilinsin ki görevlerinin başında. Davulcularımızın çalacakları yerler baştan belli oluyor yani bir grup bir mahdigerede çalıyor. Toplamda 4 davul grubumuz var. Ulaşılmayan yerlerde mecburen araçla davulu gezdiriyoruz. Çünkü zaman sıkıntısı oluyor yetişmeye çalışıyoruz. Davulcularımızın ücretleri bilindiği gibi bayramda herkesin gönlünden ne koparsa.Ama vatandaşlarımız para vermek istemiyor bahaneler üretiyor. Sonuçta bu bizim geleneğimiz ve bu geleneği yürütmek adına ne gerekiyorsa yapmamız gerekiyor. Sahurun mahmurluğu, tatlı telâşesi, çocukların uykusu, yanan lambalar, ışıklar; sesi çıkan davullar, davulcular… Osmanlı tarihinden bu yana Türk kültüründe Ramazan aylarında ayrı bir öneme sahip olan davulla sahura kalkma geleneği sürsün istiyoruz’’dedi.