ELAZIĞ'A İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Cumartesi günü geniş bir katılımla Ramada Otel'de gerçekleştirilen istişare toplantısına Elazığ Valisi Dr
Cumartesi günü geniş bir katılımla Ramada Otel’de gerçekleştirilen istişare toplantısına Elazığ Valisi Dr. Murat Zorluoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, ETSO Başkanı İdris Alan, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, VARTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, İnönü Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Asım Künkül, , Elazığ Belediyesi Başkan Yardımcıları, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Ramazan Gürgöze, STK temsilcileri, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyeleri, ASKON Şube Başkanı Abdullah Taylan Özdal, TÜMSİAD Şube Başkanı Hakan Arslan, Elazığ Ticaret Borsası Başkan Vekili Mustafa Uymaz, Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemil Erdem, MÜSİAD Başkanı Hasan Uzun ve MÜSİAD üyeleri, çok sayıda yatırımcı ve iş adamı ve yatırımcı katıldı.
ŞEHİRDE MEMNUNİYET YARATTI
Elazığ ‘da ikinci bir üniversitenin kurulması şehirde büyük bir heyecan yarattı. Fırat Üniversitesi’nin 40 bine yaklaşan öğrenci kapasitesi ve eğitim kalitesi olarak ülkemizde saygın bir yerde olması ikinci bir üniversite fikrini ortaya çıkardı.
NEDEN VAKIF ÜNİVERSİTESİ?
Küreselleşme, günümüz toplumunun işleyişini birçok yönden değiştirmiş, sosyoekonomik olgulara yeni anlamlar yüklemiştir. Günümüzde artık bilgi toplumu olabilmek ve bilgiye dayalı üretim yapabilen ekonomilere sahip olabilmek, kalkınma için önemli ön şartlardan biri olarak kabul görmektedir.
Türkiye’de yükseköğretim hizmeti üniversiteler aracılığıyla sunulmaktadır. Cumhuriyetin başlangıcından bu yana yükseköğretim devlet (kamu) üniversiteleri aracılığıyla sunulan bir kamusal hizmet olarak görülmüştür. Avrupa Birliği yolunda en önemli üstünlüklerimizden biri olan genç ve eğitimli bir işgücünün varlığı açısından yükseköğretim önem arz etmektedir. Bu amaca yönelik olarak “her ile bir üniversite” politikası ile her ilde kamu üniversiteleri açılmıştır.
Ancak, son otuz yıl içinde, gerek genç nüfusun artışı, gerek değişen ekonomik şartların ortaya çıkardığı gereksinimlerden dolayı, yükseköğrenime artan bir talep ortaya çıkmıştır. Vakıf üniversiteleri, artan yükseköğrenim talebinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadırlar. Çoğunlukla “özel” üniversite olarak adlandırılan bu üniversitelerin ileride de yükseköğretim sektörünün önemli aktörleri olacakları düşünülmektedir.
Türkiye’de ilk vakıf üniversitesi 1982 yılında kurulmuş olup, özellikle 1990’ların sonu ve 2000’li yılların başında ve 2008-2012 yılları arasında vakıf üniversitesi sayılarının hızla arttığı görülmektedir. Başlangıçta sadece üç büyük ilde yoğunlaşan vakıf üniversiteleri artık Anadolu’da da açılmaya başlamıştır.
VAKIF ÜNİVERSİYESİNİN ÖZELLİKLERİ:
Vakıf üniversitesi, doğrudan devlete bağlı olmayan, bir vakıf tarafından özerk olarak işletilen üniversitedir. Türkiye'de, kanunlara göre vakıf üniversiteleri, Yükseköğretim Kurulunun önerisi üzerine kanunla kurulur. Bu tür üniversitelerin kurulması, yeni bir üniversite kurma veya kurulmuş bulunan bir yükseköğretim kurumuna üniversite adının verilmesi şeklinde olur. Vakıf Yükseköğretim Kurumu, 2547 sayılı kanun hükümleri uyarınca, devlet tarafından kurulmuş bulunan yükseköğretim kurumudur.
Vakıflarca üniversite kurulabilmesi için, üniversitenin en az iki fakülteden oluşması, bu fakültelerin bünyelerinde fen ve edebiyat alanları ile ilgili eğitim programlarının mevcut olması, fen ve edebiyat programlarının üniversitenin ilk açılacak eğitim programları arasında yer alması ve üniversitenin eğitim-öğretime başlayacağı yıl bu programlara öğrenci alınacağının taahhüt edilmesi gereklidir. Yerleştirmeler yine YÖK tarafından yapılır.
İLK VAKIF ÜNİVERSİTELERİ
20 Ekim 1984 tarihinde Bilkent Üniversitesi'nin kurulması ile birlikte Türkiye ilk vakıf üniversitesine kavuşmuştur. Bilkent Üniversitesi, 90'lı yılların başına dek Türkiye'nin tek vakıf üniversitesi olma özelliğini sürdürmüştür. Sonrasında 1993 yılında Koç Üniversitesi'nin, 1994 yılında Sabancı Üniversitesi'nin, 1997 yılında Beykent Üniversitesi'nin, 2001 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ve 2003 yılında TOBB ETÜ'nün kurulması ile Türkiye'deki köklü ve güçlü kurumların yükseköğretim alanına yatırım yapması itibariyle Türkiye'de vakıf üniversiteleri yeni bir boyut kazanmıştır. 1990-2000 yılları arasında Türkiye'de 19 yeni vakıf üniversitesi kurulmuştur. 2000-2011 yılları arasında ise vakıf üniversitelerinin kurulma hızı ve coğrafi yaygınlığı artmış, bu 10 yıllık dönemde 43 yeni vakıf üniversitesi kurulmuştur. 2015 itibariyle Türkiye’deki Vakıf Üniversitelerinin resmi sayısı 69’a ulaşmıştır.